Dostupni linkovi

Počelo Svjetsko prvenstvo u fudbalu


Svečano otvaranje Svjetskog fudbalskog prvenstva u Južnoj Africi, počelo je u sjenci saobraćajne nesreće u kojoj je poginula praunuka Nelsona Mendele, pljački fudbalera i novinara od strane naoružanih bandi te mnogobrojnih povreda najboljih svjetskih igrača.

No i pored toga, sinoćnjim koncertom zvijezda poput Shakire, Black Eyed Peas i Alicia Keys počelo je zagrijavanje za svečno otvaranje šampionata koji će do 11. jula ugostiti 32 reprezentacije podijeljene u osam grupa koje će se boriti za titulu Svjetskog prvaka u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

Pehar prvaka svijeta je do sada najčešće završavao u rukama Brazilaca, čak pet puta. Četvorostruki prvak Italija brani titulu osvojenu u Njemačkoj prije četiri godine, Njemačka je tri puta bila šampion, Argentina i Urugvaj po dva puta i po jednom Engleska i Francuska.

Španija, koja je učestvovala na svim svjetskim prvenstvima i uvijek bila jedan od favorita, i ove će godine pokušati da se domogne titule i prema procjenama mnogih, uključujući i prvog čovjeka evropskog fudbala Mišela Platinija, generacija predvođena Fabregasom, Ćavijem, Injestom, Viljom i Toresom ima više nego dobre šanse.

Iako je sudeći radosnim pokličima i pozdravima simbol ove zemlje, otvaranju neće prisustvovati legendarni bivši južnoafrički predsjednik zbog noćašnje smrti 13-ogodišnje praunuke Zanani u saobraćajnom udesu, za koje je policija rekla da je otvorena istraga o mogućem ubistvu.

Mendela sa uglavnom povukao iz javnog života ali se očekivalo da će se danas pojaviti, budući da se prethodnih dana sreo sa grupom koja je učestvovala na koncetu u Sovetu, portugalskim fudbalerom Kristijanom Ronaldom te južnoafričkim selektorom Karlosom Kveirozom.

Svjetsko prvenstvo otvoreno je utakmicom njegove zemlje i Meksika, u kojoj je u Johanesburgu u petak igrano neriješeno 1:1.

Južnoafrikanci su prošli šampionat propustili, ali su učestvovali na dva prije toga. Oba puta su učešće završavali u takmičenju po grupama, ali su u Japanu i Južnoj Koreji stigli do prvog trijumfa na SP, kada su savladali Sloveniju sa 1:0.

Mesiko je prilično redovan učesnik završnica SP. Čak 14 puta su fudbaleri ove zemlje bili akteri najveće fudbalske smotre, a najveće uspjehe ostvarili su 1970. i 1986. kada su uspijevali da se plasiraju među osam najboljih ekipa na svijetu. SP u Južnoj Africi će im biti peto uzastopno, a na prethodna četiri turnira su svaki put prolazili grupnu fazu i ispadali u osmini finala.

U drugom meču u Kejptaunu sreli su se Francuska i Urugvaj. Obje selekcije su bivši svjetski prvaci, a susret je završen bez golova (0:0). Posljednji put ove reprezentacije sastale su se 2002. godine na prvenstvu u Južnoj Koreji i Japanu, kada su u grupnoj fazi takmičenja odigrali meč bez golova. Obje reprezentacije tada nijesu uspjele da prođu u drugi krug.

Što se tiče zemalja iz bivše Jugoslavije, u Južnoj Africi su Srbija i Slovenija. Srbija je u grupi D sa Njemačkom, Australijom i Ganom, a Slovenija u grupi C sa Engleskom, SAD i Alžirom.

Srbija prvi meč igra sa Ganom u Pretoriji, a istog dana Slovenija se sastaje sa Alžirom u Polokvejnu.

Šansa za Afriku

Da je Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Južnoj Africi ako ne politika a onda mnogo vše od fudbala smatraju i Južnoafrkanci i cijeli crni kontinent koji u ovom vidi šansu za razvoj cijelog regiona.

“Posljednji put kada je Afrika ovako slavila, Nelson Mendela je tek bio izašao sa dvadesetsedmogodišnje robije,” rekao je novinar Čarls Mongale.

Mogi Južnofarikanci na kontakt sa stranim navijačima gledaju kao na mogućnost da se preokrenu predrasude o toj zemlji i Africi uopšte.

Na sinoćnjem koncertu bio je prisutan i južnoafrički nadbiskup Dezmond Tutu, koji je pozdravio navijače a gledaocima se obratio i predsjednik Južne Afrike Jakob Zuma.

“Južna Afrika je veoma srećna da ugosti Svjetski kup 2010,“ rekao je Zuma hiljadama posjetilaca.

Predsednik FIFA-e Sep Blater kaže da je događaj je podstakao nadu u Africi ia da će doneti radost za čitav svet:

"Govorio sam o nadi, o onome što Svetski kup daje svijetu. Emocije! Emocije za milijarde i milijarde ljudi. Oni će imati emocije kroz fudbal a fudbal se igra u Africi. To je takođe dio naslijeđa i znanja ljudi da je Afrika tu i Afrika može biti ponosna, i Afrika može biti organizator najveće manifestacije na svijetu."

I fudbalska groznica počinje.

Anketa: Za koga navijate u meču Srbija-Gana?

Anketa: Za koga navijate u meču Srbija-Gana?

Božo Sušec, legendarni hrvatski komentator: "Navijaću za Srbiju jer je ona naše susjed."

Pero Močibob, bivši igrača zagrebačkog Dinama: "Pa za Ganu to se zna. Zašto? Jednostavno zato jer volim da se malo probije taj afrički nogomet tako da bude malo veselije za čitavu Afriku da se veseli, sve je dolje panika glad muka, grdno."

Đorđije Kustudić, crnogorski sportski novinar: "Pošto sam još uvjek prilično zdrav, navijaću za Srbiju protiv Gane na otvaranju Ssvjetskog prvenstva u Južnoj Africi."

Brano Milačić, trener crnogorskog prvoligaša Lovećena: "Navijaću za Srbiju svim srcem ne samo u prvom meču već u svim mečevima."

Bakir Tiro, glavni i odgovorni urednik magazina Sport centar iz Bosne i Hercegovine: "Pa tu nema dileme. Kao svaki normalan čovjek sa ovih prostora, za susjede. Navijaću za Srbiju protiv Gane, mada bi mi bilo drago da naši istočni susjedi naprave dobar rezultat, čisto sumnjam da imaju kvaliteta za to. Ali sam siguran da ću navijati za njih jer ja za razliku od mnogih kojima je ova moja izjava čudna razmišljam isključivo sportski, zdravo i normalno."

Mirsad Fazlagić, bivši kapiten reperezentacije Jugoslavije: "Za koga ću navijat. Pravo da vam kažem bez obzira na to šta se dešavalo na području bivše Jugoslavije, ja sam bio kapiten rerezentacije Jugoslavije. Sva moja opredjeljena su za zemlje koje su izašele iz bivše Jugoslavije, da li je to Makedonija, da li je to Slovenija i ne vidim razloga zašto ne bih navijao za Srbiju, za bivši dio naše zemlje."

Faruk Ibrahimi, sportski novinar iz Prištine: "Ja sam za Ganu definitivno. Ne bi bilo loše kada bi skor za Ganu bio 7 0 protiv Srbije."

Ardian Lokaj, sportski novinar iz Prištine: "Gledaću baš tu utakmicu I navijaću za Ganu , noramalno .Fudabla je takođe , manje više politika.Bez obzira sa kim Srbija igra , ja ću imati isti stav protiv Srbije."”
XS
SM
MD
LG