Dostupni linkovi

Seul će provjeriti činjenice sa SAD o navodnom špijuniranju


Predsednik Južne Koreje Jun Suk-jeol bi trebalo da se sastane sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom 26. aprila tokom državne posete Vašingtonu
Predsednik Južne Koreje Jun Suk-jeol bi trebalo da se sastane sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom 26. aprila tokom državne posete Vašingtonu

Predsednička kancelarija Južne Koreje saopštila je u ponedeljak, 10. aprila, da će zahtevati od SAD da preduzmu odgovarajuće mere u vezi sa izveštajima o navodnom špijuniranju najviših bezbednosnih zvaničnika Sjedinjenih Država kada budu potvrđeni detalji ovog slučaja, prenela je novinska agencija Jonhap.

Predsednička kancelarija je takođe saopštila da je provera činjenica glavni prioritet i da se potencijalno izobličenje obaveštajnih podataka i mešanje trećih strana u proces ne mogu isključiti, prenela je druga novinska agencija, ITN.

Prethodno je južnokorejski zvaničnik rekao agenciji Rojters da je Južna Koreja svesna novinskih izveštaja o curenju nekoliko poverljivih američkih vojnih dokumenata i planira da razgovara sa Sjedinjenim Državama o "pitanjima koja su pokrenuta" kao rezultat curenja.

Nekoliko poverljivih američkih vojnih dokumenata nedavno je objavljeno na društvenim mrežama koji nude delimičan, mesec dana star snimak rata u Ukrajini, izjavila su u petak za Rojters tri američka zvaničnika, dodajući da iza curenja verovatno stoje Rusija ili proruski elementi.


Rojters nije uspeo da proveri autentičnost dokumenata. Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da istražuje slučaj.

Jedan od dokumenata, do kojeg je došao Rojters, pokazuje detalje o unutrašnjim diskusijama među najvišim južnokorejskim zvaničnicima o pritisku SAD na Seul da pomogne u snabdevanju oružjem Ukrajini, i o njenoj politici da to ne čini.

U dokumentu se navodi da je Južna Koreja pristala da proda artiljerijske granate kako bi pomogla Sjedinjenim Državama da popune svoje zalihe, insistirajući da bi "krajnji korisnik" trebalo da bude američka vojska.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Interno, najviši južnokorejski zvaničnici su bili zabrinuti da će ih Sjedinjene Države preusmeriti na Ukrajinu.

Izveštaj je delimično zasnovan na obaveštajnim podacima, koji sugerišu da su Sjedinjene Države špijunirale Južnu Koreju, jednog od njenih najvažnijih saveznika.

Južnokorejski predsednički zvaničnik, obraćajući se novinarima, odbio je da odgovara na pitanja o američkom špijuniranju ili da potvrdi bilo kakve detalje iz dokumenata koji su procureli.

Upitan da li Južna Koreja planira da uloži protest ili da zahteva objašnjenje od Sjedinjenih Država, zvaničnik, koji je odbio da bude identifikovan, rekao je da će vlada razmotriti presedane i slučajeve u koje su umešane druge zemlje.

Južna Koreja je potpisala velike ugovore o isporuci stotina tenkova, aviona i drugog oružja Poljskoj, članici NATO-a, otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Predsednik Jun Suk Ieol rekao je da južnokorejski zakon koji zabranjuje snabdevanje oružjem zemlje uključene u sukob otežava slanje oružja Ukrajini.

Južnokorejski zvaničnik je rekao da nije bilo promene u politici Južne Koreje.

Jun bi trebalo da se sastane sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom 26. aprila tokom državne posete Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG