Dostupni linkovi

Javna rasprava o tužbi Jurišića na presudu


Zgrada Apelacionog suda u Beogradu, foto:Vesna Anđić
Zgrada Apelacionog suda u Beogradu, foto:Vesna Anđić
Čitanjem presude i obrazloženja u sredu ujutro je pred beogradskim Apelacionim većem suda počela takozvana javna sednica na kojoj će se odlučivati o žalbi Ilije Jurišića na presudu nekadašnjeg Okružnog suda u Beogradu kojom je osuđen na 12 godina zatvora za zločin u slučaju "Tuzlanska kolona".

Izvestilac u ovom predemetu, sudija Omer Hadžiomerović je izneo sadržinu presude, a u četvrtak će pročitati žalbu odbrane, nakon čega sledi izjašnjavanje sudskog veća na čijem čelu je sudija Siniša Važić.

Advokat Ilije Jurišića, Đorđe Dozet najavljuje nove korake odbrane.
Ilija Jurišić, arhivska fotografija

„Imamo prava da tražimo da se neke nejasnoće iz njegovog referisanja rasprave. Imamo prava da tražimo da se određeni dokazi pročitaju. Iza toga zadnju reč imaće okrivljeni koji takođe ima pravo da se obrati Veću. Potom se veće povlači u taj nejavni deo gde oni imaju između sebe prava da postavljaju sudiji izvestiocu pitanja, da izvode pojedine dokaze. Odnosno ne da izvode nanovo, već ono što je već izvedeno, da pregledavaju, iščitavaju. Koliko će to trajati jako je teško reći, jer tu ima oko 10.000 stranica.”

RSE: Šta vi očekujete kao advokat odbrane?

„Ja sam rekao sada na početku kada sam se obratio Veću da Ilija Jurišić i mi kao njegova odbrana očekujemo da je Srbija spremna da postane država u kojoj je sila prava jača od prava sile. Samim tim sam i rekao šta očekujem od ovog veća i kakva presuda da bude.”

Ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Boriša Arnaut pratio je čitanje presude i za RSE program kaže da je više nego vidljivo da nema osnova za odgovornost Ilije Jurišić po navodima optužnice i da će BiH u skladu sa diplomatskim merama nastojati da zaštiti pravo državljanina BiH.

„Prema onome što je danas pročitano to su samo naznake kakva je bila struktura u Tuzli, a ni po čemu se ne vidi Ilijina odgovornost da je bilo – uradi to i to. Prema tome, nemamo konkretnu odgovornost za Iliju, ono bar što sam vidio u čitanju presude.”

RSE: Da li ćete reagovati kao diplomatski predstavnik države iz koje Ilija dolazi?

„Ne možemo reagovati na presude, jer diplomate mogu dati političke reakcije, ali je sasvim sigurno da ćemo preduzeti one mjere koje se u diplomatiji dozvoljavaju u zaštiti državljana Bosne i Hercegovine.”

****
Pročitajte i ovo:
Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora
Silajdžić oštro kritikovao Srbiju
Slučaj na kojem se prelamaju ukupni odnosi na Balkanu
XS
SM
MD
LG