Dostupni linkovi

Jugoslovenski pozorišni festival: Povratak Nušiću


Plakat festivala

“Festival bez prevoda” ove godine ima moto “Danas ti je brate sve na prodaju, čast, savest i prijateljstvo, sve brate, sve!”

Predstavom “Dr Nušić“ u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i kruševačkog Narodnog pozorišta, u sredu je u Užicu počeo 19. Jugoslovenski pozorišni festival, ili „Festival bez prevoda“. Festival je svečano otvorio teatrolog, profesor dr Ivan Medenica:

„Ovaj festival je značajan upravo zbg toga što nam stalno ukazuje, podseća, stalno nas opominje, da to književnom, literarno, dramsko i pozorišno nasleđe zaista je jednistveno i da se ne mogu kulturni identiteti svoditi na državne identitete i da su kulturni identiteti mnogo složeniji, mnogo bogatiji i raznovrsniji, takođe da kulturni identitet nikada ne može biti državni identitet. Dozvolite mi da 19. pozorišne svečanosti u Užicu, 'Festival bez prevoda' proglasim otovorenim.“

Užičani će imati ove godine priliku da vide još: predstavu „Trpele“ Beogradskog dramskog pozorišta koja se u igra večeras, „Gospođa ministarka“ pozorišta „Boško Buha“ Beograd, „Tri sestre“ Dramskog kazališta Zagreb, „Filomena Marturano“, Gradskog pozorišta Podgorica , a poslednja takmičarska predstava je „Unosno mesto“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd.

Ove godine tri su teme festivala, kaže dugogodišnji selektor užičkog festivala, Bojan Munjin:

„Vratitli smo se pozorišnoj priči, vratili smo se Nušiću i vratitli smo se Velikom ratu. Kada je reč o Branislavu Nušiću i današnjem vremenu, slogan ovog festivala je rečenica iz komada „Dr“ koja glasi; “Danas ti je brate sve na prodaju, čast, savest i prijateljstvo, sve brate sve! To nije sada nikakava specijalna provokacija, to je naprostto slika vremena u kome se borimo i mislim da smo jednu poštenu bitku vodili i da na crtu užičke publike izlazimo sa nečim sa čime se nećemo obrukati.”

U sredu uveče je prvu takmičarsku predstavu „Dr Nušić“ publika dočekala sa dosta aplauza. Savremeni Nušić, u srpskoj dnervnoj stvarnosti lažnih diploma visokih političara, korupcije, licemernih humanitarnih organizacija,megalomanskih planova o gradovima na vodi, velikim brzim železnicama.... a sve to u režiji Kokana Mladenovića, dopao se Užičanima:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00
Direktan link

Festival će trajati do 11. novembra kada će nakon poslednje takmičarske predstave stručni žiri na čelu sa profesrom Nebojšom Romčevićem, dranmskim piscem odlučiti ko će ove godine dobiti nagradu za najbolju predstavu, režiju, žensku i mušku ulogu, scenografiju i kostimografiju.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG