Dostupni linkovi

Jug Srbije: Odlični potencijali za privlačenje stranih investicija


Preševo
Preševo
Ispod površine povremenih tenzija na jugu Srbije naseljenom većinskim albanskim stanovništvom ostaje u drugom planu ekonomska nerazvijenost ovog dela zemlje.

U Vladi Srbije svesni regionalnih razlika u razvoju tvrde da su spremni da se izbore sa tim problemom a predstavnici EU i SAD ističu da je sporazum Beograda i Prištine "dobra vest" za investitore jer znači stablnost.

Na Prvom sajmu investicionih potencijala u Beogradu predstavljene su opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa u cilju privlačenja investicija, otvaranja novih fabrika i radnih mesta, podizanja konkurentnosti.

Pomoć je važna, ali važnije je omogućavanje razvoja, poruka je sa sajma investicionih potencijala tri opštine sa nerazvijenog multietničkog juga Srbije.

Verica Kalanović, ministarka za regionalni razvoj, kaže da su najveći problemi sa kojima se Srbija sreće nezaposlenost i velike regionalne razlike, ali tvrdi da je Vlada spremna da se izbori sa ovim problemima.

„I sa onom istom snagom sa kojom smo se borili da Srbi na Kosovu i Metohiji normalno žive borimo se i za normalan život svakog građanina u ovoj zemlji bez obzira na teritoriju na kojoj živi, nacionalnost ili versku pripadnost“, poručila je ministarka Kalanović.

Ona je navela da je u prethodne tri godine 550 miliona dinara opredeljeno ka razvoju malog i srednjeg preduzetništva u ove tri opštine, a u razvoj infrastrukture 145 miliona.

„Ali ono što je danas jedan od najvećih razvojnih projekata jeste izgradnja industrijske zone u Preševu koja sutra treba da predstavlja razvojnu šansu čitavog ovog regiona“, rekla je Kalanović.

Vensan Dežer
Vensan Dežer
Regionalni razvoj je jedan od izazova na putu Srbije ka Evropskoj uniji, napominje šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer. On kaže da je sporazum Beograda i Prištine "dobra vest" i da za investitore znači stabilnost. Veoma je ohrabrujuće videti da vlada i lokalne vlasti dele istu viziju i zajedno rade na ekonomskom razvoju, rekao je Dežer.

“To pokazuje da, samo nekoliko dana po postizanju ovog važnog sporazuma u Briselu, postoji snaga i optimizam da se nastavi sa procesom i da se radi na ključnim pitanjima vezanim za ekonomski razvoj čitave Srbije, uključujući opštine na jugu Srbije. Nedavni dogadjaji, kao i ovaj današnji, koji je okupio mnogobrojne investitore, nas u tome ohrabruju”, poručio je Dežer.

Infrastrukturni projekti

Važno je da se u Srbiji stvori stabilno poslovno okruženje i da budu jasni zakoni i propisi kako bi investitori mogli da ulažu, napominje američki ambasador Majkl Kirbi.

„Ovo je vrlo važan trenutak pogotovo nakon istorijskog potpisivanja dogovora prošle nedelje u Briselu, ovo je sada pravo vreme za ulaganje u jug Srbije jer ima dosta mladih ljudi koji su spremni da rade i dosta potencijala“, rekao je Kirbi.

Kao prednosti privlačne za investicije predstavnici opština sa juga Srbije navode geostratešku poziciju na Koridoru 10 koji povezuje Evropu, železnicu duž tog koridora Beograd-Skoplje-Atina, kao i jeftinu i brojnu radnu snagu. Postoje potencijali za ekonomski razvoj, kaže Nagip Arifi, predsednik Opštine Bujanovac.

„Sa našim prirodnim bogatstvima i vašim namerama da investirate možemo izgraditi bolju budućnost“, rekao je on.

Slična je poruka investitorima i predsednika Opštine Medveđa Slobodana Draškovića.

„Naša opština je bogata prirodnim resursima, to su voda, šume i rudna bogatstva“, kaže Drašković.

Ekonomski problemi i nerazvijenost često su ostajali u drugom planu na jugu Srbije u odnosu na povremene političke tenzije na relaciji Beograd – lokalna vlast, kao kada je početkom godine žandarmerija uklonila spomenik poginulim pripadnicima rasformirane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe podignutog ispred zgrade opštine u Preševu.

Zajedničko okupljanje državne i lokalne vlasti na sajmu investicionih potencijala mnogim učesnicima je i dokaz da zajedno mogu da poboljšaju život na tom prostoru.

Predsednik Opštine Preševo Ragmi Mustafa primećuje da nedovoljno razvijena područja predstavljaju jedan od problema već godinama na ovom području.

„Neka ova godina bude prva koja će krenuti ka ekonomskom razvoju i održivosti ekonomije i stanovništva na tim prostorima“, rekao je Mustafa.

Po osam firmi iz Bujanovca i Preševa, i šest iz Medvedje na sajmu je predstavilo moguće vidove saradnje, uključujući i investicije.
XS
SM
MD
LG