Dostupni linkovi

Završen NATO samit


Fogh Rasmussen (levo) se rukuje sa odlazećim generalnim sekretarom NATO-a Jaapom de Hoop Schefferom (desno) tokom press konferencije za vrijeme NATO samita u Strasbourgu, 04. april 2009.
Fogh Rasmussen (levo) se rukuje sa odlazećim generalnim sekretarom NATO-a Jaapom de Hoop Schefferom (desno) tokom press konferencije za vrijeme NATO samita u Strasbourgu, 04. april 2009.

Danski premijer Andres Fogh Rasmussen prihvaćen je za novog generalnog sekretara NATO-a. Obama poželio dobrodošlice Hrvatskoj i Albaniji. Drugi dan NATO samita započeo je simboličnim prelaskom mosta koji dijeli Njemačku i Francusku.

Rasmussen je izabran za novog generalnog sekretara NATO-a. Turska, koja se protivila njegovom izboru zbog načina na koji je 2006. godine reagirao na objavljivanje karikature proroka Muhammeda u danskim novinama, ipak je na kraju pokazala razumijevanje i pristala na prijedlog kojeg su podržavale sve ostale članice Alijanse. Vijest je, kao prva, saopštena na Press konferenciji koja je počela u 15 sati i 30 minuta, odmah nakon završetka Samita NATO pakta u Strasbourgu.

Prema riječima njemačke kancelarke Angele Merkel, ovaj je susret pokazao kako je Sjeveroatlanski savez i nakon 60 godina još uvijek uvijek dokaz dobrih odnosa medju zemljama članicama. Posebno se zahvalila francuskom predsjedniku Nicholas Sarkozyju i američkom predsjedniku Baracku Obami. Predvođeni njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, lideri zemalja članica Alijanse stigli su do polovine mosta gdje ih je dočekao francuski predsjednk Nicholas Sarkozy pokazujući time svoje jedinstvo u čast 60-te godišnice saveza.

NATO 60th Anniversary Ceremonies
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00


Jedini koji nije pokazao dostojno poštovanje prema ovoj gesti bio je talijanski premijer Silvio Berlusconi, koji je glasno i žustro pričao na mobilni telefon. Nešto kasnije iz njegove su Press službe pokušali faux pas opravdati navodnim pregovorima s turskim premijerom Redžepom Erdoganom koji zateže odluku o izboru novog generalnog sekretara NATO-a.

Na početku zasjedanja u Strasbourgu američki predsjednik Barack Obama predao je hrvatskom i albanskom predsjedniku Stjepanu Mesiću i Bamiru Topiju kopiju Washingtonskog ugovora, čime im je simbolično izražena dobrodošlica u NATO.
Na početku zasjedanja u Strasbourgu američki predsjednik Barack Obama predao je hrvatskom i albanskom predsjedniku Stjepanu Mesiću i Bamiru Topiju kopiju Washingtonskog ugovora, čime im je simbolično izražena dobrodošlica u NATO.

“Ponosni smo što vas imamo za saveznike, zaslužili ste mjesto za zajedničkim stolom", rekao je Obama u kratkom govoru dobrodošlice.

Bamir Topi, Sali Berisha, Stipe Mesić i Barack Obama na primopredaji Washingtonskog ugovora, 04. arpil 2009.
“Želim takođe naglasiti da kao što pozdravljamo ulazak u članstvo Hrvatske i Albanije, ovo neće biti posljednji put da imamo ovakvo slavlje. Radujem se danu kada ćemo pozdraviti Makedoniju u članstvu NATO saveza. Vrata za članstvo ostaju otvorena za sve ostale zemlje koje mogu ostvariti standarde NATO-a i koje mogu dati odgovarajući doprinos sigurnosti saveznika,”
rekao je Obama.

Osim toga danas je u komandnu strukturu ponovno primljena Francuska koja je 1966, zbog neslaganja s politikom SAD i Velike Britanije, istupila iz Alijanse.

Obama: Nato najuspješniji savez u savremenoj istoriji

Američki predsjednik Barack Obama je, poslije susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, u petak veče u Baden-Badenu, ocijenio da je NATO "najuspješniji savez u savremenoj istoriji, ali njegova struktura mora biti prilagođena sadašnjosti".

''NATO, međutim, mora imati jasno definiranu ulogu'',
rekao je Obama, koji učestvuje na ''rođendanskom'' NATO samitu, povodom 60 godina postojanja Alijanse.
Angela Merkel i Barack Obama u Baden-Badenu, 03. april 2009.

Američki predsjednik je rekao da se medju svim članicama treba raspravljati o tome koje su promjene dobre i potrebne. Paraleleno, on je raspršio njemačka strahovanja pred zahtjevima za pojačani vojni angažman Bundeswehra u Afganistanu, gdje oni, pored Kosova, imaju najveću vojnu misiju. Pri tome je jasno stavio do znanja da ne želi diktirati nova usmjerenja saveza, ali da vjeruje da će Njemačka i dalje pomagati u Afganistanu. Naglasio je takodje da mu nije cilj nikakva vojna uloga NATO-a u Pakistanu.

Njemačkim medijima Barack Obama je posebno pohvalio kancelarku Merkel rekavši kako se “ne može ne vidjeti” njeno pametno, kompetentno i marljivo zastupanje interes svoga naroda.

Merkelova je na zajedničkoj Press konferenciji u Baden-Badenu rekla da se o uspjehu NATO-a odlučuje i u Afganistanu i dala podršku prijedlogu za imenovanja danskog premijera Andresa Fogha Rasmussena za generalnog sekretara Alijanse.

Turska se, međutim, protivi izboru Rasmussena zbog načina kako je reagirao 2006. godine na objavljivanje karikature poslanika Muhammeda u danskim novinama.

Ban Ki-Moon pozdravio odluku o zabrani širenja nuklearnog naoružanja

Agencije u subotu prenose i reakciju generalnog sekretara UN-a Ban Ki-Moona koji je pozdravio jasnu odluku lidera Rusije i SAD-a o i intenziviranju zabrane daljeg širenja nuklearnog nazoružanja.
Barack Obama i Dmitry, 01. april 2009.

Zajedničkom izjavom od 1. aprila, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i američki predsjednik Barack Obama obavezali su se da će dvije države poduzeti konkretne korake u ispunjavanju svojih obaveza u vezi sa Sporazumom UN zabrani širenja nuklearnog naoružanja koje uvodi instituciju svjetske zabrane širenja nuklearnog oružja.

Ban navodi da je njihovo liderstvo "od vitalnog značaja za proces koji vodi ka stvaranju svijeta oslobođenog od nuklearnog oružja".

"Promocija nuklearne energije u miroljubive svrhe, pojačavanje napora da se osigura čuvanje nuklearnog oružja i sirovina i da se bori protiv nuklearnog terorizma doprinijet će promjeni odnosa prema tom važnom izazovu", istaknuto je u saopštenju iz Ujedinjenih naroda.

Prve dame i borba protiv AIDS-a

Prve dame na samitu

Borba protiv AIDS-a prvi je zajednički projekt prvih dama Francuske i SAD-a Carle Bruni-Sarkozy i Michelle Obama dogovoren prilikom njihovog prvog susreta u Strasbourgu. Obje prate svoje supruge predsjednike na samitu NATO pakta koji se održava povodom 60. godišnjice Alijanse.

Prema dogovoru njih će dvije sljedećih sedmica telefonski dogovarati o "zajedničkim inicijativama koje će biti provedene do kraja godine".

Bivša manekenka, treća supruga francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, Karla Bruni-Sarkozy, aktivno učestvuje u borbi protiv AIDS-a od februara 2008. godine, kada je i postala prva dama Francuske.

Angela Merkel sa suprugom Joachimom Sauerom (desno) i prve dame Michelle Obama (sa suprugom i predsjednikom SAD Barackom Obamom - sredini) i Carla Bruni (sa surpugom i predsjednikom Francuske Nicolasom Sarkozyjem - levo) u Baden-Badenu, 03. april 2009.
Njeno veliko angažiranje na tom pitanju objašnjava se činjenicom da je njen brat umro od posljedica te bolesti.

Pored toga, Karla Bruni je u decembru postala ambasadorica Svjetske fondacije za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, zalažući se za zaštitu majki i djece, kako bi što manje bli izloćeni ovim oboljenjima.

XS
SM
MD
LG