Dostupni linkovi

Jubilej Bitef teatra u Beogradu: Četvrt veka avangardnog pozorišta


Bitef teatar, avangardno pozorište smešteno u srcu starog dela Beograda, proslavlja početkom marta četvrt veka postojanja uz premijerna izvođenja dve regionalne predstave i brojne druge umetničke manifestacije. Publiku, između ostalog, očekuje izvođenje komada “Mali mi je ovaj grob”, koji na stogodišnjicu sarajevskog atentata donosi provokativni pogled na događaj koji je bitno uticao na savremenu istoriju sveta.

Već 25 godina, koliko postoji, Bitef je oaza za nove pozorišne tendencije i umetnike čiji rad predstavlja iskorak iz tradicionalnih okvira scenskog izraza. Ideja osnivačice teatra, legendarne Mire Trailović, čije ime danas nosi trg ispred zgrade Bitefa, bila je da napravi svetski teatar koji će stvarati kulturu neopterećenu dominantnim kulturnim modelima.

Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, istakao je na konferenciji za novinare da je ovo skroman rođendan koji predstavlja tačku nakon koje treba ići dalje.

“Mi mislimo da je ovaj datum samo jedno mesto susreta, na kojem ćemo se setiti svih onih ljudi koji su pre nas radili u Bitef teatru. Ali, naravno, i da će to biti jedno mesto sa kojeg ćemo ići dalje i truditi se da ne izneverimo ono što su nam bolji od nas ostavili”, rekao je Latinović.

Publika će povodom ovog jubileja imati priliku da 12. marta pogleda premijeru predstave “Mali mi je ovaj grob”, po tekstu Biljane Srbljanović i u režiji sarajevskog reditelja Dina Mustafića.

Svetozar Cvetković
Svetozar Cvetković
Komad o atentatu koji je Gavrilo Princip izvršio u Sarajevu pre 100 godina, okupio je umetnilke s prostora bivše Jugoslavije: za dramaturgiju su bili zaduženi Božo Koprivica i hrvatska spisateljica Željka Udovičić, dok su u glumačkoj postavi, između ostalih, beogradski glumac Svetozar Cvetković i njegov kolega iz Sarajeva Ermin Bravo.

Cvetković, koji tumači lik “crnorukaša” Dragutina Dimitrijevića Apisa, očekuje da će komad svojom provokativnošću uvući publiku u dramsku radnju.

“Mislim da će predstava, van nečega što je tematika samog vremena, uspostaviti jedan čvrsti odnos koji ova naša sredina ima prema tretiranju politike, prema nacionalnom pitanju, prema tretiranju vlasti i okruženja u kojem živimo. Dakle, naša slika o nečemu što jesu istorijske činjenice neće biti uzdrmana, ali će biti provocirana”, objašnjava Cvetković.

Na proslavi Bitefovog rođendana 3. marta gostuje Slovensko narodno gledališče iz Ljubljane sa predstavom “Alkestida”, u režiji Borisa Liješevića.

Ovaj komad starogrčkog dramaturga Euripida problematizuje večitu temu ljudske smrtnosti. Ta je smrt u predstavi prikazana na neobičan način, kaže reditelj Boris Liješević.

“Kod nas ta smrt ima instrument, ona svira i pjeva. Pola predstave je zamišljeno kao neka klupska džez svirka u kojoj se govore i pjevaju Euripidovi stihovi. U pitanju je jedan specifičan komad, jer nikad do kraja nije definisano kojem žanru pripada. Da li je to tragedija, komedija, satirska ili prosatirska igra”, ističe reditelj.

Osim izvođenja ove dve predstave, rođendan Bitefa će 3. marta biti proslavljen uz performanse na Trgu Mire Trailović, gde će posetioci takođe moći da dobiju autograme od svojih omiljenih glumaca.

Publika će moći da pogleda i izložbu dokumentarnih fotografija o istoriji Bitefa, ali i da se upozna sa digitalnim izdanjem monografije o ovom avangardnom teatru.

Biće organiovana i projekcija filma Arsenija Jovanovića koji je zabeležio otvaranje zgrade 3. marta ’89, kojem su prisustvovali svi velikani jugoslovenskog glumišta. Među njima je bio i Svetozar Cvetković, koji podseća da je Bitef teatar nastao iz nužde, nakon što je Mira Trailović izbačena iz Ateljea 212.

“Taj trenutak otvaranja, gde je bilo puno glumaca, to je bila tačka na njenom životu – kreativnom i ljudskom. To je bila tačka koju je ona sebi odredila i mislim da je od te tačke otvorila vrata za neke nove generacije koje su nakon toga stasavale i radile nešto što je, ipak, predstavljalo čvrstu alternativu svemu onome što je mainstream u teatru kod nas”, kaže Svetozar Cvetković.
XS
SM
MD
LG