Dostupni linkovi

Jubilarni "Beer fest" u Beogradu


Sa jednog od Beer festivala u Beogradu
Uz zvuke električne gitare na beogradskom Ušću u utorak je otvoren deseti „Beer fest“, koji će trajati do 19. avgusta. Ova manifestacija već čitavu deceniju okuplja ljubitelje muzike i piva, a ove godine publika će moći da čuje i vidi nastupe 49 izvođača iz Srbije i zemalja iz okružeja.

PR festivala Neda Kurjački kaže za naš program da će se prisutnima predstaviti kako manje afirmisani bendovi, tako i poznata imena sa prostora bivše Jugoslavije.

“Neki od njih su već poznati publici Beer festa, jer su nastupali više puta, kao što je slučaj s grupom Orthodox Celts, a neki poput Crvene jabuke, Plavog orkestra, Ritma nereda će nastupiti prvi put. Iz Slovenije nam dolazi Zoran Predin, kao i mladi bend Siddharta. Iz Bosne i Hercegovine će doći Zabranjeno pušenje, takođe će tu biti i Rambo Amadeus, Vlatko Stefanovski i mnogi drugi muzičari”, ističe Neda Kurjački.

Prve večeri ''Beer Festa'' publiku će zabavljati ''The Horseman'', hor ''Viva voks'', Kiki Lesendrić i Piloti, ''Električni orgazam'', ''Plejboj'', Toni Montano, ''Belgrade blues factory'' koji okuplja oko 16 bluz muzičara iz Srbije i inostranstva i ''Vampiri''.

Rok muzičar Rambo Amadeus, među fanovima poznat i kao Svjetski Mega Car, u dva navrata je nastupao na „Beer festu“. U razgovoru za Radio Slobodna Evropa on kaže da pozdravlja odluku organizatora da okupe grupe sa prostora bivše Jugoslavije i najavljuje pesme iz svih razdoblja njegove muzičke karijere.

„Festival je dobio značaj upravo zbog svoje koncepcije. Vidim da je organizator imao čvrstu namjeru da okupi sve što valja od rock’n’rolla iz bivše SFRJ. U tom smislu, on sada ima jedan kulturni značaj“, kaže Amadeus.

Na pitanje novinara Slobodne Evrope, da li će tokom nastupa staviti akcenat na stare ili nove pesme, popularni muzičar odgovara:

„Biće i jednog i drugog. Izbjeći ćemo komplikovane stvari koje su bliže klupskim svirkama, a držaćemo se pjesama koje mogu da dobace do zadnjeg reda.“

Tokom proteklih godina ''Beer fest'' je posetilo oko 4,5 miliona ljudi, a na festivalu je nastupilo oko 450 muzičkih izvođača. I ove, kao i prethodnih godina, ulaz na sve koncerte je slobodan, pa je ponovo otvoreno pitanje bezbednosti posetilaca, s obzirom na veliki broj ljudi i dostupnost alkoholnih pića. Podsetimo, prošle je godine na ovoj manifestaciji mladić izbo osam osoba, čemu je prethodila svađa između dve grupe pripitih posetilaca.

Organizatori i agencija koja je obezbeđivala skup tada su rekli da žale zbog napada, te da je obezbeđenje festivala bilo na najvišem mogućem nivou. Policija i organizatori najavljuju da će ovog puta biti angažovan dovoljan broj policajaca, kao i oko 300 redara, konjica, vodiči sa psima i rečna policija. To je medijima potvrdio i Nikola Laketić iz policijske uprava grada Beograda.

„Prijavljeno je da će na skupu biti prisutno između 80.000 i 100.000 posetilaca i s tim u vezi, mogu da kažem da je policijska uprava preduzela sve neophodne mere i radnje da se incidenti ne dešavaju“, istakao je Laketić.

Iako je najavljeno da će nakon više od 20 godina na „Beer festu“ pred beogradskom publikom nastupiti popularni hrvatski sastav Prljavo kazalište, njihov koncert pomeren je za decembar. Dok neki mediji spekulišu da se članovima benda nije mogla garantovati bezbednost na ovoj manifestaciji, organizatori „Beer festa“ negiraju da je to razlog.
XS
SM
MD
LG