Dostupni linkovi

Gruzijska separatistička regija zakazala referendum za priključenje Rusiji


Predsjednik separatističke gruzijske regije Južna Osetija Anatoli Bibilov (u sredini) 

Lider gruzijske otcijepljene regije Južne Osetije u petak, 13. maja, odredio je 17. juli kao datum za referendum o pridruživanju Rusiji.

"Anatolij Bibilov potpisao je dekret o održavanju referenduma u Republici Južnoj Osetiji", navodi se u saopštenju njegovog kabineta, navodeći "istorijsku težnju" njegovog naroda da se pridruži Rusiji.

Južna Osetija bila je u središtu rusko-gruzijskog rata 2008. godine nakon čega je Kremlj priznao teritoriju, zajedno s drugom separatističkom regijom, Abhazijom, kao nezavisnu državu i tamo smjestio vojne baze.

"Vraćamo se kući", rekao je Bibilov putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram. "Došlo je vrijeme da se ujedinimo jednom zauvijek. Južna Osetija i Rusija će biti zajedno. Ovo je početak nove velike priče", dodao je.

Bibilov je ranije u maju izgubio kandidaturu za reizbor. Rusija je izrazila nadu da će novi lider Alan Gaglojev sačuvati "kontinuitet" u vezama s Moskvom.

Objava je stigla 79. dana ruske invazije u Ukrajini, s hiljadama ubijenih i više od šest miliona izbjeglih.

Ukrajinske separatističke regije Donjeck i Lugansk takođe su izrazile interes za pridruživanje Rusiji.

Ruska ofanziva na Ukrajinu izazvala je izraze solidarnosti u Gruziji.

Gruzija je ranije osudila kao "neprihvatljive" planove Južne Osetije za održavanje referenduma o pridruživanju Rusiji.

U avgustu 2008. Rusija je pokrenula napad na Gruziju koja se borila s proruskom milicijom u Južnoj Osetiji, nakon što su granatirana gruzijska sela.

Borbe su završile pet dana kasnije prekidom vatre uz posredovanje Evropske unije, ali su odnijele više od 700 života i raselile desetine hiljada etničkih Gruzijaca.

Osvrt na rusko-gruzijski razarajući rat
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00
Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG