Dostupni linkovi

Bivša južnokorejska predsjednica Park Geun-hye oslobođena iz zatvora


Na ovoj fotografiji od 30. marta 2017. bivša predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye stiže u Centralni okružni sud Seula na saslušanje o zahtjevu tužioca za njeno hapšenje zbog korupcije u Seulu, u Južnoj Koreji.

Bivša južnokorejska predsjednica Park Geun-hye oslobođena je iz zatvora u petak, skoro pet godina nakon što je osuđena zbog korupcije, podstičući raspravu treba li ona igrati bilo kakvu ulogu uoči martovskih predsjedničkih izbora, piše Reuters.

Park (69), prva je južnokorejska demokratski izabrana čelnica smijenjena s pozicije kada je Ustavni sud podržao parlmentarno glasanje iz 2017. o njenom opozivu zbog skandala koji je doveo do hapšenja čelnika dva konglomerata, Samsung i Lotte.

Najviši južnokorejski sud u januaru je potvrdio 20-godišnju kaznu zatvora za Park, nakon što je proglašena za kovanje planova s prijateljicom, koja je također u zatvoru, da primi desetke milijardi vona od kompanija, uglavnom kako bi finansirala prijateljičinu porodicu i njrene neprofitne fondacije.

Predsjednik Moon Jae-in odobrio je poseban oprost za Park u prošloj sedmici, pozivajući se na njeno pogoršano zdravlje i izražavajući nadu da će “prevazići žalosna dešavanja iz prošlosti i promovirati nacionalno jedinistvo”.

TV stanice prikazale su Park kako napušta seulsku bolnicu, u kojoj je boravila od prošlog mjeseca radi medicinskog tretmmana, nakon što su joj zatvorski zvaničnici predali pismo s oprostom kazne u ponoć.

Ona davala nikakve izjave, ali je njen advokat izjavio da je Park, kćerka bivšeg vojnog vladara zemlje, uputila izvinjenje zbog izazivanja briga u javnosti i zahvalila se Moonu na donošenju “teške odluke”.

XS
SM
MD
LG