Dostupni linkovi

Jozwiak: Brisel razmatra kompromisno rešenje za kosovske prelaze


Granični prelaz Jarinje na Kosovu , 28. jul 2011.
Granični prelaz Jarinje na Kosovu , 28. jul 2011.
Posrednik Evropske unije u dijalogu Beograd-Pritina Robert Cooper mogao bi uskoro izaći sa kompromisnim rešenjem integrisanog upravljanja prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova.

To u razgovoru za RSE kaže dopisnik našeg radija iz Brisela Rikard Jozwiak.

"U Briselu se ozbiljno razmatra predlog integrisanog upravljanja na prelazima Brnjak i Jarinje. Prema izvorima bliskim Robertu Cooperu, a to su diplomati iz Evropskog saveta, i Srbija i Kosovo su načelno prihvatili takvu opciju. Nije, međutim, još uvek postignut dogovor o broju carinika iz sva tri bloka - koliko će biti albanskih, koliko srpskih, koliko EULEX-ovih, a nema još ni konsenzusa što se tiče komandnog lanca. Ovo je verovatno i najteži problem – da se postigne i sporazum o tome ko će donositi konačne odluke – EULEX, Albanci ili Srbi ili svi oni zajedno".

RFE: Ima li indicija da će se taj sporazum brzo postići, s obzirom na to da tenzije na severu Kosova rastu?

Jozwiak: Svakako. Ako srpski parlament u subotu da predstavnicima svoje zemlje mandat za nastavak razgovora sa Prištinom, onda dijalog u Briselu može da se nastavi verovatno već sledeće nedelje.

RFE: Da li u Briselu razmišaljaju o tome šta će činiti ako Srbi sa severa Kosova odbiju šta god im Beograd bude ponudio u pogledu opcije integrisanog upravljanja prelazima?

Jozwiak: Razume se, to je nešto što bi se moglo pokazati kao ozbiljna prepreka, ali oni mogu da razmišljaju i predlozze političko rešenje, ali ne mogu da utiču na to šta će se dešavati na terenu. Ali, ono na čemu zaista rade i u šta ulažu maksimum napora jeste da se izbore za konsenzus kojim bi se došlo do rešenja na severu, što bi omogućilo Srbiji da 9. decembra dobije status kandidata. O tome se sada zaista radi, pošteno govoreći.

RFE: Diplomati oko Evropskog saveta su sasvim sigurni da bi kosovski Albanci prihvatili predlog o kojem govorite. Pitam to zato što je Edita Tahiri, šefica prištinskog tima u dijalogu sa Beogradom, nazvala propagandom tvrdnje srpskih zvaničnika da Srbija sa Briselom pregovora o rešenju za prelaze Jarinje i Brnjak.

Jozwiak: Ono što je meni od strane pomenutih diplomatskih izvora rečeno jeste da obe strane razmatraju tu opciju - i to mi je saopšteno upravo tim rečima. To je najviše što u ovom trenutku možemo saznati.
XS
SM
MD
LG