Dostupni linkovi

Obilježena 23. godišnjica nerazjašnjenog atentata na doministra policije FBiH


Delegacija MUP-a FBiH položila je cvijeće na spomen-ploču podignutu na mjestu atentata
Delegacija MUP-a FBiH položila je cvijeće na spomen-ploču podignutu na mjestu atentata

Delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH (MUP FBiH) položila je u srijedu, 16. marta cvijeće na spomen-ploču podignutu u znak sjećanja na zamjenika ministra unutrašnjih poslova ovog entiteta, Jozu Leutara u sarajevskom naselju Ciglane, gdje je na njega izvršen atentat 16. marta 1999.

Delegacija Federalne uprave policije će 28. marta položiti vijenac u zgradi Federalne uprave policije u Sarajevu te u Mostaru na mjestu ukopa.

Istraga i dalje u toku

Jozo Leutar teško je ranjen 16. marta 1999. kada je ispod službenog automobila, kojim je iz stana putovao do sjedišta MUP-a FBiH, eksplodirala podmetnuta naprava.

Uslijed teških ozljeda preminuo je u bolnici dvanaest dana kasnije, 28. marta. Uz Leutara je u automobilu bio i njegov vozač Željko Ćosić koji je preživio atentat.

Ni izvršitelji niti nalogodavci ubistva Leutara, nisu pronađeni nakon 23 godine.

Prema izvještaju koji je sačinilo Federalno tužiteljstvo BiH, Tužiteljstvo Kantona Sarajevo je 6. aprila 2000. od Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo zaprimilo kaznenu prijavu protiv sedam osoba: Ivana Andabaka, Dominika Ilijaševića, Zorana Bašića, Leutarovog vozača Željka Ćosića, Marija Miličevića, Jadranka Lučića i Jadranka Bajkušu zbog kaznenog djela “terorizam”.

Policija osigurava mjesto ubistva 16. marta 1999.
Policija osigurava mjesto ubistva 16. marta 1999.

Istraga protiv Lučića je obustavljena, a protiv ostalih je 9. marta 2001. podignuta optužnica. Kantonalni sud u Sarajevu donio je 12. novembra 2001. oslobađajuću presudu na koju je Kantonalno Tužiteljstvo uložilo žalbu.

Vrhovni sud FBiH je potvrdio prvostepenu oslobađajući presudu. Iskaz svjedoka tužilaštva Merima Galijatovića, višestruko osuđivanog za više krivičnih djela, a na kojem je zasnovana optužnica, u potpunosti je odbačen.

Vojnici odaju počast Leutaru 31. marta 1999.
Vojnici odaju počast Leutaru 31. marta 1999.

Tokom istrage i tog jedinog, neuspješnog suđenja za atentat na Leutara nestao je i dio dokaznog materijala. “Nestali su”, naveo je jedan od odvjetnika u tom procesu Josip Muselimović, “i službena Leutarova torba, pa čak i geler izvađen iz njegove glave”.

Zaključkom tadašnjeg glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, danas pokojnog Milorada Barašina i tadašnje glavne tužiteljice Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu Nives Kanevčev, koja je u decembru 2015. imenovana za tužiteljicu Tužiteljstva BiH, 1. juna 2011. dogovoreno je da predmet preuzme državno Tužiteljstvo BiH. Istraga i dalje traje.

Odluka Ustavnog suda BiH

Ustavni sud BiH na sjednici održanoj 5. oktobra 2021. usvojio apelaciju Jozinog sina Ivice Leutara i konstatirao da su “razlozi zašto istraga još nije završena, koje su naveli Tužiteljstvo Kantona Sarajevo i državno Tužiteljstvo BiH, apsolutno neprihvatljivi i nedovoljni da opravdaju ovako dugo trajanje istrage koja je još u toku”.

Tužiteljstvu BiH naloženo je da poduzme sve potrebne mjere u cilju poštivanja garancija predviđenih Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te da najkasnije u roku od šest mjeseci obavijesti Ustavni sud BiH o poduzetim mjerama.

Od Vlade Kantona Sarajevo, jednog od deset kantona u entitetu Federacija BiH, naloženo je da apelantu Ivici Leutaru u roku od tri mjeseca isplati iznos od 6.000 maraka (oko 3.000 eura) na ime naknade nematerijalne štete zbog kršenja prava iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

XS
SM
MD
LG