Dostupni linkovi

Novi spor oko crnogorskog ambasadora u Beogradu?


IGor Jovović
Beogradski "Blic" piše kako je dugogodišnji diplomata Igor Jovović koga je Crna Gora predložila za svog ambasadora u Srbiji zapravo kriminogena ličnost sa mrljama u karijeri. Navodno se, prema saznanjima tog lista iz srpskih diplomatskih izvora, Jovović dok je devedesetih bio ambasador u Etiopiji, bavio švercom cigaretama, hranom i pićem zbog čega je, nakon njegovog odlaska iz Adis Abebe, etiopsko Ministarstvo spoljnih poslova od kolega iz Beograda, zatražilo saradnju u istrazi Jovovićevih sumnjivih radnji. Zato je sada, kako piše "Blic", Jovović neprihvatljiv za Srbiju.

Podgorica je inače nakon pozitivnih signala Beograda da je spreman da prihvati novog crnogorskog ambasadora poslije protjerivanja Anke Vojvodić, najbolje kadrovsko rješenje za tu funkciju upravo vidjela u Igoru Jovoviću, profesionalnom diplomati, koji je službovao u Finskoj i Etiopiji. Posebnu težinu Jovovićevom izboru dala je i činjenica da su na takav izbor blagonaklono gledali i vlast i opozicija. Raško Konjević iz SDP-a, član skupštinskog Odbora za međunarodne integracije koji je jednoglasno podržao Jovovića, na pisanje "Blica" imao je kratak komentar:

"Ne bih posebno komentarisao pisanje beogradskog "Blica", sačekao bih zvaničan stav Republike Srbije na naš prijedlog, očekujući da će taj odgovor omogućiti poboljšanje odnosa dvije nezavisne države što Crna Gora, iskreno, želi".


Vasilije Lalošević
iz SNP-a koji je u Odboru za spoljne poslove takođe iznio pozitivno mišljenje o diplomatskim kapacitetima Igora Jovovića, kaže:

"Ono što je očigledno u vezi slučaja Jovović ,moraju zvanično reagovati i Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a ne da se kreira slika o ovom događaju samo iz medija, jer ovakve stvari se ne rješavaju u novinskim člancima, već davanjem ili ne agremana. Potreban je frontski odgovor od Ministarstva inostranih poslova Crne Gore da bi se, ukoliko je riječ o netačnim tvrdnjama ,sačuvao čovjek koji je stvorio sliku prilikom saslušanja na skupštinskom Odboru za međunarodne odnose da će raditi na uzdizanu odnosa između Srbije i Crne Gore na najveći nivo".


MIP bez komentara


Anka Vojvodić protjerana je iz Srbije nakon što je Crna Gora, 9. oktobra prošle godine, priznala Kosovo.
U crnogorskom Ministarstvu inostranih poslova za sada nije bilo reakcija na pisanje "Blica" na šta ih, kako smo saznali, obavezuje Bečka konvencija o diplomatskim odnosima. Naš sagovornik u MIP-u nam je rekao i kako nijesu tačne tvrdnje "Blica" da je Podgorica već odbila zahtjev Srbije za otvaranje svoje tri konzulata u Crnoj Gori, što je, navodno, razljutilo Beograd.

Sam Igor Jovović se oglasio kratkim saopštenjem za agenciju MINA u kome navodi kako će se, pridržavajući se Bečke konvencije i visoko respektujući Republiku Srbiju, za sada uzdržati od zlonamjernih insinuacija koje su iznijete na njegov račun. Beogradski politički analitičar Dušan Janjić kaže kako srpske vlasti Jovoviću ne mogu naći manu:

"Jako je teško naći bilo koju primedbu jer ambasador Jovović je poznat Beogradu, radio je u institucijama koje se nalaze u Beogradu, s kolegama koji su u tom ministarstvu i iz tog rada ne postoji nijedan lični razlog. Ne može se proglasiti personom non grata i slicno , osim iz razloga sukoba s izvršnom vlašću".


Janjić primjećuje kako sve liči na medijski pritisak Beograda na Podgoricu da dobije traženi broj konzulata, ali da ima veze i sa namjernom Crne Gore da uspostavi diplomatske odnose sa Kosovom, što bi sve moglo da se pretvori u novi skandal. Janjić zaključuje kako dogovor predsjednika Vujanovića i Tadića o normalizaciji diplomatskih odnosa dvije države zapravo ne funkcioniše:

"Ja neću verovati da će se išta realizovati pre nego što se susretnu Đukanović i Boris Tadić jer mi ovde nemamo premijera, mi imamo Borisa Tadića. Dok se ne uspostavi ta komunikacija i dok se javno Tadić i Đukanović ne obavežu o normalizaciji diplomatskih odnosa bojim se da njih neće biti. Radi se o daljem nastavku nepostojanja diplomatske komunikacije i fingiranje spremnosti, bar kada je Beograd u pitanju, da se ide na ovaj nivo dogovora izvršnih vlasti".

Pogledajte komentare (7)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG