Dostupni linkovi

Jovanović dobio najozbiljnije pretnje smrću do sada


Čedomir Jovanović, foto: Vesna Anđić
Čedomir Jovanović, foto: Vesna Anđić
Na adresu predsednika Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića stiglo je preteće pismo, o kome je obaveštena i policija.

Poruka ispod koje je potpisano udruženje „Srbi iz Srbije, Vojvodine i Kosova, Srbi svi“ sadrži pretnje smrću Jovanoviću i celoj njegovoj porodici, ali i svim, kako se navodi, „drugim izdajnicima, njihovim ženama i deci“.

„Mnogo nas interesuje koliko si ti Čedo dobio para od Šiptara, Amerike i NATO pakta da ubeđuješ građane Srbije da predaju Kosovo Šiptarima”, navodi se u pretećem pismu.

„Upozoravamo Dačića da povuče sve policajce koji vas obezbeđuju da ne bi i oni stradali. Proverili smo i znamo tačno gde stanujete, gde radite, gde izlazite, u koji ti vrtić idu deca, Čedo. Znamo broj registarskih
'Već smo se angažovali i pratimo vas svaki dan i biramo mesto i vreme za likvidaciju', navodi se u pismu.
tablica... Organizovano se spremamo da oslobodimo Srbiju od izdajnika i NATO plaćenika. Imamo dosta spremnih ljudi, dosta oružja, municije, eksploziva, ručnih bombi koje ćemo utrošiti i likvidirati kompletnu porodicu. Ovo će biti početak likvidacije NATO plaćenika u Srbiji. Akcija počinje u novembru mesecu ove godine. Već smo se angažovali i pratimo vas svaki dan i biramo mesto i vreme za likvidaciju. Možda će prvo biti likvidirani članovi porodice, a vi na kraju”, stoji u poruci.

U LDP-u kažu da pretnje nisu neuobičajene, ali da se sa ovako gnusnim i zastrašujućim do sada nisu sretali. Zamenik predsednika LDP-a Nenad Milić, inače nekadašnji zamenik ministra unutrašnjih poslova, kaže za RSE da su pretnje posledica kampanje koja se protiv lidera LDP-a vodi.

„To je anoniman tekst, stigao na stranku. Raznoraznih je pretnji bilo, ovaj je uperen na porodicu, pa je možda u tom smislu gnusniji. Na žalost, Čedomir je navikao na slične stvari, ovo je ne znam koja pretnja koju je dobio što telefonski, što mailovima, što preko internet stranica, što pismima kao u ovom slučaju“, kaže Milić.

Odgovornost na najmoćnijima u Srbiji

U LDP-u, navodi Milić, veruju policiji i na njima je da procene da li je dovoljno postojeće policijsko obezbeđenje Jovanovića i njegove porodice, koje je i inače dodelila sama policija.

Stranka jedino što u ovom momentu može da uradi je da obavesti javnost, kaže Milić.

„Mislimo da je javnost jedan od najboljih sredstava zaštite, da ne krijemo, bez obzira što kao i za većinu stvari postoji manipulacije u javnosti, pa na žalost čak i u ovakvim stvarima. Mi mislimo da je javnost ustvari najbolja zaštita za Čedomira i za sve koji zbog svog političkog rada dobijaju takvu vrstu pretnji“, rekao je Milić.
Vuk Drašković, Čedomir Jovanović i Latinka Perović, incijatori 'Preokreta'
Vuk Drašković, Čedomir Jovanović i Latinka Perović, incijatori 'Preokreta'
Vladimir Pavićević, politički analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, ocenjuje da su pretnje nasiljem rezultat izuzetno slabe države i oligarhijske moći koja izvrdava demokratiju.

"Ovakav nastup grupa koja prete nasiljem na izvestan način jeste posledica bavljenja politikom onih ljudi u Srbiji koji imaju najviše moći, pa su samim tim i najodgovorniji. Tako da se, po mom sudu, zapravo susrelo, kada se tiče političkog polja u Srbiji, sve ono što može da utiče, što izvrdava osnovna demokratska načela i principe i što obezbeđuje svim formalnim i neformalnim grupama, koje žele da legitimišu nasilje, vidljivost u javnoj sveri", kaže Pavićević.

Problem je, smatra Pavićević, da se tim grupama onemogući da nastupaju i da se potpuno iz političkog polja u Srbiji eliminiše mogućnost pretnji, korišćenje sile i nasilja.

"Na žalost, Srbija je jedna vrlo, vrlo, fražilna demokratija i zbog toga jeste moguće da ovakve grupe nastupaju. A najveća odgovornost za to upravo leži na partokratskim i oligarhijskim elementima koji imaju najveću moć u Srbiji", zaključuje Pavićević.
XS
SM
MD
LG