Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jovanović: Srbiji je mesto u NATO paktu


Čedomir Jovanović

Intervju sa Čedomirom Jovanovićem, predsedničkim kandidatom Liberalno demoktratske partije.

RSE: Više puta ste ponovili da je evropska budućnost Srbije suština oko koje ne sme biti kompromisa i da članstvo Srbije u EU nema i ne sme imati cenu, šta biste Vi uradili da ubrzate put ka Evropi, i šta su, po Vašem mišljenju, trenutno glavne prepreke na tom putu?

Jovanović: Jasno je da je u ovom trenutku najveća prepreka na našem evropskom putu politika Vojislava Koštunice i Vlada DSS-a, DS-a i G17 plus. Ako želimo da govorimo o našoj evropskoj budućnosti onda moramo prvo formulisati tu budućnost. Ona mora imati svoj karakter i politiku koja će voditi računa o jednoj takvoj obavezi. Moramo da presečemo te Gordijeve čvorove i Kosova i Haga, moramo iskreno govoriti o Evropi i našoj potrebi da stvorimo evropske vrednosti u Srbiji, kao putu do te Evrope, a ne Božinom penkalu kao rešenju svih naših problema. Moramo se dogovoriti sa društvom oko onoga što u Srbiji treba da se uradi, treba da prevaziđemo podele, partijske, verske i nacionalne, a sa druge strane da uvedemo neke nove. Hteo bih da razdvojimo rad od nerada, istinu od laži, poštenje od nepoštenja, i to je ono što je zapravo Srbiji potrebno. Nikada nije bilo više dilema oko naše evropske budućnosti, upravo zbog uslova koji Koštunica postavlja Evropi na isti način na koji je to činio i Milošević. U ovom trenutku potpisivanje Sporazuma o pridruživanju EU zavisi, pre svega, od spremnosti Evrope da istrpi još jednu uvredu kojoj je izložena, i da preuzme na sebe brigu o sudbini Srbije od vlasti koje su tako nezainteresovane za našu budućnost. Istovremeno, to je i pitanje odnosa u samoj vladajućoj koaliciji, koji su konfuzni u svim slučajevima u kojima se razgovor proširi na pitanja šira od ličnih interesa.

RSE: Da li Srbija treba da bude članica NATO, i da li kada je reč o ovom pitanju treba da postoje rezerve?

Jovanović: Rezerve koje prate integracije u NATO pakt zapravo su izraz antievropskih opredeljenja naših vlasti. Naravno da je Srbiji mesto u tom savezu iz mnogo razloga. Mi ne možemo biti izolovana država u Evropi 21. veka. Fraza vojne neutralnosti je zapravo direktan izraz očekivanja da će se možda opet svet polarizovati na dva bloka u kojem ćemo mi, igrajući neku igru trećeg puta, zapravo biti malo na jednoj, malo na drugoj strani, zloupotrebljavajući interese i jednog, i drugog sveta kao što smo to činili u prošlosti. Ulazak u NATO pakt je preduslov ulaska u Evropsku uniju, to je tako jasno, i zato smo se mi toliko suprotstavili rezoluciji o Kosovu kojom je stavljena tačka na našu evropsku budućnost, makar dok ne promenimo ovu Vladu i predsednika, koji ima mnogo više razumevanja za nju samu nego za građane koji su ga birali.

RSE: Kažete da je rešenje kosovskog problema moguće samo ako se uvaži realnost da je Srbija suverenitet na Kosovu izgubila 1999. godine, i umesto zalaganja za 15 odsto teritorije, ističete život Srba na Kosovu. Šta najviše zamerate zvaničnoj politici Beograda u procesu rešavanja konačnog statusa Kosova?

Jovanović: Država mora da napusti fraze Miloševićeve politike, mora da bude spremna da preuzme odgovornost, mora da se suoči sa istinom, koja, koliko god da je teška, bolja je od svake laži. Država mora da nađe zajednički jezik sa kosovskim Albancima i mora da bude spremna da učestvuje u rešavanju tog haosa koji je Srbija za sobom na Kosovu ostavila, kroz dogovore sa međunarodnom zajednicom i ljudima koji na Kosovu žive. I to je moja politička vizija odnosa Beograda i Prištine, i sve što se dešavalo u poslednjih nekoliko godina zapravo samo daje značaj jednoj takvoj političkoj ideji.

RSE: Zbog čega Srbija nije okončala saradnju sa Haškim tribunalom, i šta je potrebno uraditi da bi se to dogodilo?

Jovanović: Postoji samo jedan način, tako što će se uhapsiti Karadžić i Mladić, i nakon toga staviti zarez, a ne tačka. Moramo postaviti pitanje politike koja je na kraju počela da se ostvaruje kroz zločine. Ta politika ima svoje uporište u našim institucijama, ta politika ima svoje uporište u uverenju da Srbija nije odgovorna za ono što se u prošlosti dešavalo, i tu politiku želim da promenim jasnom porukom da je tačno ono mišljenje koje kaže da mi nismo izvršili zločin kao građani, ali smo mi odgovorni zbog toga što zločin nismo kaznili. I tu odgovornost ja želim da skinem sa naše dece, ona tako nešto ne zaslužuju, kao ni ovaj narod.

RSE: Kako Vi vidite odnose Srbije sa zemljama bivše Jugoslavije?

Jovanović: Mnogo drugačije od onih koji obeležavaju odnose Srbije sa zemljama u regionu u poslednjih nekoliko godina. Mislim da je potrebna snaga da se promeni odnos prema Crnoj Gori, ne možemo verovati u neko drugo poluvreme u kojem će se odnosi Srbije i Crne Gore vratiti unazad zbog toga što to nekome u Beogradu tako više odgovara. Crna Gora je nezavisna država, i Srbija treba da prihvati tu činjenicu, i da Crnoj Gori pomogne u rešavanju problema koje ima na svom putu ka Evropi. Da kroz taj odnos sa Crnom Gorom pokaže koliko joj je zapravo stalo do ljudi koji u Crnoj Gori žive, bez obzira na to da li se radi o Srbima, Crnogorcima, Albancima, Bošnjacima, to nije važno. Bosna ne sme biti poligon na kojem ćemo mi stvarati krizu da bi se osvetili svetu za nepravdu koja nam je počinjena na Kosovu, kako najčešće politiku sveta prema Kosovu definiše naša vlast. Odnosi sa Hrvatskom su po meni ključni za budućnost Zapadnog Balkana. Ja želim da mi u potpunosti rasvetlimo tu našu užasnu prošlost. Ne mislim da stvari treba gurati pod tepih, mislim da svako mora da preuzme odgovornost za ono što je učinjeno i time ćemo poslati poruku da smo drugačiji, i da ćemo imati snagu da na političku scenu vratimo one vrednosti i ideje koje i Srbiji, i Hrvatskoj daju tako puno šarma, koji i jednu i drugu zemlju čine tako lepom, a ljude u njima zanimljivim. Ja u to verujem.

Srbija i EU: Evropa nema cenu
Članstvo u NATO-u: Srbiji je mesto u NATO-u
Kosovo: Suočiti se sa istinom, ma koliko da je teška
Haške obaveze: Uhapsiti Mladića i Karadžića, i prihvatiti
odgovornost za ono što se dešavalo u prošlosti...
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

XS
SM
MD
LG