Dostupni linkovi

Bivša crnogorska vicepremijerka Marović kaže da joj je zabranjen ulazak u Srbiju


Jovana Marović
Jovana Marović

Bivšoj potpredsjednici Vlade i ministarki evropskih poslova Crne Gore Jovani Marović 23. avgusta zabranjen je ulazak u Srbiju, nakon čega se vratila u Crnu Goru.

Marović je kratko za Radio Slobodnu Evropu (RSE) nakon što joj je zabranjen ulazak rekla da je jedino obrazloženje koje je dobila kao razlog zabrane ulaska u Srbiju kako je to "zbog zaštite bezbednosti Republike Srbije i njenih građana".

"To je sve što sam dobila od obrazloženja. Osim da će me vjerovatno ostaviti da noćim na aerodromu, ali to ne znam još. Pasoš mi još nije vraćen", rekla je Marović 23. avgusta uveče za RSE.

Ona je informaciju podijelila i na X kanalu:

"Odbijen mi je ulazak u Srbiju zbog 'zaštite bezbednosti Republike Srbije i njenih građana'’. Hvala @avucic što pravite od mene heroinu",

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je da se Marović vratila u Crnu Goru i da je iznenađen što joj je zabranjen ulazak u susjednu Srbiju.

"Siguran da Marović nije prijetnja po bezbjednost Srbije", ocijenio je Milatović na Tviteru.

Poručio je da je zabrana ulaska zbog različitog političkog mišljenja praksa koju zemlje moraju ostaviti iza sebe ako žele graditi dobrosusjedske odnose: "Region u kontekstu EU budućnosti, treba da teži otvorenim granicama za građane, i kada su kritički nastrojeni prema vlastima i politikama".

RSE je zatražio od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije informaciju o ovom slučaju, ali do kraja dana nije stigao odgovor.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) u maju ove godine Jovana Marović je izjavila kako je slijedeći politiku Evropske unije, Crna Gora uvela sankcije Rusiji, ali su pojedine odluke vlasti bile problematične.

Marović je u novembru 2022. podnijela ostavku na funkcije u Vladi Dritana Abazovića, navodeći da joj prilike u Crnoj Gori nijesu omogućavale ubrzanje evropskog puta.

Istovremeno je podnijela ostavku i na mjesto potpredsjednice u Građanskom pokretu URA Dritana Abzovića.

Vladi Dritana Abazovića, u kojoj je Marovićka pokrivala funkcije potpredsjednice i ministarke evropskih poslova, 19. avgusta 2022. izglasano je nepovjerenje u Skupštini Crne Gore.

Poziv Vladi Crne Gore da reaguje

Nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvala je crnogorsku Vladu i premijera da hitno reaguju na odbijanje ulaska u Srbiju bivšoj vicepremijerki i ministarki.

"Takođe, očekujemo da Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova upute protesnu notu Vladi Srbije zbog ovakvog postupanja prema Marović i da traže spisak svih državljana Crne Gore kojima je po istom osnovu zabranjen ulazak u Srbiju", naveli su.

Premijer Abazović rukovodi Ministarstvom poslije smjene šefa crnogorske diplomatije Ranka Krivokapića oktobra 2022.

Iz CGO su ocijenili da se zabranom ulaska Marović kažnjava zbog ranije izraženih kritika prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"Ostaje da se vidi da li će crnogorske vlasti i ovog puta pokazati da nemaju kičmu da zaštite svoje državljane i interese države", poručili su iz ove NVO na Tviteru.

Savjetodavna grupa za javnu politiku Balkan u Evropi (BiEPAG) zatražila je da Marović, koja je njihova članica, bude puštena u zemlju. Iz BIEPAG-a su ocijenili da je njeno zadržavanje na beogradskom aerodromu i odbijanje ulaska u Srbiju "zasnovano na neosnovanim tvrdnjama i dio je pokušaja da se ućutkaju kritički glasovi".

Osude iz Srbije

Nevladina organizacija "Regionalna akademija za razvoj demokratije" osudila je zabranu ulaska u Srbiju bivšoj potpredsednici Vlade Crne Gore Jovani Marović i zatražila od nadležnih da joj hitno omoguće slobodu kretanja i vrate lična dokumenta.

"Ovakvo postupanje prema Jovani Marović je nezakonito, nedemokratsko i predstavlja očiglednu odmazdu zbog njenih slobodno izrečenih političkih stavova o ulozi Vučićevog režima u destabilizaciji regiona i podrivanju demokratije u Srbiji", navela je ova organizacija u objavi na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru.

Zabranu ulaska Jovani Marović osudila je i opoziciona parlamentarna stranka Zeleno-levi front.

"Planirano je da ona učestvuje na konferenciji Zemaljski forum 2023, koja se ove godine održava u Požegi, na kojoj je ona već bila učesnik nakon čega je takođe brutalno napadana u režimskim tabloidima", navela je stranka u saopštenju.

I Zeleno-levi front zatražio je da se Jovani Marović hitno omogući ulazak u Srbiju.

XS
SM
MD
LG