Dostupni linkovi

Josipović pozvao na sporazum sa Srbijom


Hrvatski Sabor - ilustracija
Hrvatski Sabor - ilustracija
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović najavio je da je spreman inicirati sklapanje sporazuma sa Srbijom o procesuiranju ratnih zločina, kako bi se izbjegao mogući zastoj u suradnji nakon donošenja hrvatskog zakona o ništetnosti, za koji Josipović vjeruje da će srpska strana također uzvratiti zastojem u suradnji.

Hrvatski predsjednik je gostujući u emisiji javnog radija izjavio kako je spreman inicirati sklapanje sporazuma sa Srbijom, po kojem bi za ratne zločine hrvatskim građanima sudili hrvatski sudovi, a građanima Srbije - srpski.

“Zahtjev da se građane zaštiti od neosnovanog šikanoznog postupanja je osnovan, i ja to podržavam. Međutim, ja mislim da je samo jedan put da se trajno skinu s dnevnog reda ovakve optužbe koje su – iskustvo pokazuje – bile bar do sada neosnovane, i drugo – da se izbjegne da naši građani pređu granicu pa budu uhićeni. To se može učiniti samo na jedan način, a to je – da se sa susjednim zemljama, pa i sa Srbijom zaključi sporazum po kojemu će upravo za ove ratne zločine uvijek biti nadležna zemlja prebivališta, dakle za sve naše građane koji ovdje prebivaju bili bi nadležni sudovi Republike Hrvatske”, kazao je Josipović.

Taj bi sporazum pokrio i postojeću dobru suradnju tužiteljstava i sudova dviju zemalja.

Josipović je ponovio kritike na račun nedavno donesenog hrvatskog zakona o ništetnosti optužnica bivše JNA, Jugoslavije i Srbije, naglašavajući kako bi zakon omeo suradnju u progonu i kažnjavanju ratnih zločina, uz ostalo i zbog toga što bi i Srbija uzvratila zastojem u suradnji.

“Sigurno će doći do određenog zastoja, jer je sasvim nerealno očekivati da – ako mi postupamo na ovakav način – Srbija neće odgovoriti istom mjerom. Mi smo sada tražili da se procesuira gospodin Vasiljević i ja mislim – ako mi zatvorimo vrata njima, da će i oni nama zatvoriti vrata, a to mi nikako ne bismo željeli”, napomenuo je on.

"Bolje ikad nego nikad"

Josipović kaže da nije usamljen u toj inicijativi.
Ivo Josipović
Ivo Josipović

“Pozivam i Vladu da idemo zajedno. Bilo je naznaka i sa druge strane da su i oni spremni na to. To ne znači da mi opraštamo krivicu ratnim zločincima – nikako! – ali zajedničkim naporima moramo spriječiti ovakvu stvar. Možemo se duriti, možemo se tuk na utuk i tako dovijeka, štetit ćemo samo našim građanima. Neće nama biti ništa lakše ako ćemo mi isto tako možda nekoga ‘zgrabiti’ tko je kriv – nikada ne bih ‘zgrabio’, da tako kažem pomalo pjesnički, nikoga tko nije kriv, pa ga držao”, kaže Josipović.

“Bolje ikad nego nikad,” komentirao je Josipovićevu inicijativu za RSE politički analitičar Žarko Puhovski.

“Mislim da se radi o nečemu što je razumno i dobro, što je trebalo pokrenuti mnogo ranije, što je predsjednik države trebao učiniti u konkretnom povodu gospodina Purde – za razliku od gospodina Marića gdje je stvar sasvim drugačija, ali – bolje ikad nego nikad!” ocjenjuje Puhovski.

Josipovićevu inicijativu u izjavi za RSE pozdravlja i predsjednik Glavnog odbora oporbene Socijaldemokratske partije Hrvatske Josip Leko.

“Vrijednost je u tome da Hrvatska ostaje privržena načelima da svaki zločin treba identificirati, procesuirati i sankcionirati, da kažem Šeksovim riječnikom, i da nitko ne može računati na zaborav ili na prolazak mimo zakona. Istodobno bi se međunarodnim sporazumom isključila mogućnost da bilo tko koristi progom u političke svrhe i da šikanira bilo čije građane. Te dobre posljedice ja vidim iz ove Josipovićeve inicijative”, kaže Leko.

Hrvatski sabor je posebnom deklaracijom izglasanom prošlog tjedna uz famozni zakon o ništetnosti zatražio sklapanje takvog sporazuma, a ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković je u raspravi na Vladi kazao kako će zakon o ništetnosti biti na snazi tako dugo dok se sa Srbijom ne sklopi sporazum koji bi suradnju u progonu ratnih zločina regulirao po međunarodnim standardima.

Predsjednik Josipović je bio najavio da će zatražiti ocjenu ustavnosti tog zakona, ali možda je ocijenio da bi ovo bila bolja varijanta.
XS
SM
MD
LG