Dostupni linkovi

Josipović se ispričao za zločine u NDH


Priredila: Žarka Radoja

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović održao je govor u izraelskom parlamentu Knessetu, u kojemu se ispričao za zločine nad Židovima počinjene tijekom Drugog svjetskog rata na tlu Hrvatske, te poručio da mira na Bliskom istoku ne može biti bez kompromisa.

Svečanoj sjednici parlamenta, na kojoj je govorio Josipović, nazočili su izraelski predsjednik Shimon Peres, premijer Benjamin Netanyahu i predsjednik Knesseta Reuven Rivlin.

Josipović je pred izraelskim zastupnicima rekao da je u "Hrvatskoj antifašistički pokret bio široko rasprostranjen", te da je i on sam "sin Titova partizana".

"Ali istina je i da se jedan od najužasnijih, kriminalnih, nacističkih kolaboracionističkih režima u Europi pojavio ... unutar hrvatskog nacionalnog tijela", rekao je Josipović u govoru pred Knessetom.

"Uvijek iznova, moramo se suočavati s neugodnom činjenicom da su, uz slavni antifašistički otpor, postojali pripadnici našega naroda koji su bili organizirani u izvršenju strahotna zločina protiv čovječnosti. (...) U izvitoperenu umu ustaša, nearijevci - Srbi, Židovi i Romi, baš kao i ustaški politički protivnici - morali su biti pometeni s lica Zemlje", rekao je hrvatski predsjednik, dodajući da se toga "moramo uvijek prisjećati ... jer naša djeca moraju znati što je dobro, a što zlo".

"I evo me, ovdje, stojim pred parlamentom izraelske države, i još važnije, stojim pred djecom Hrvatske, i bez dvojbenosti, ja se ispričavam. I molim preživjele žrtve holokausta, vas i sve druge žrtve za oprost", rekao je Josipović.

Haaretz: Zamjerena posjeta Josipovića Bleiburgu

Josipović boravi u višednevnom posjetu Izraelu, a prethodnih dana je položio vijenac u Memorijalnom centru za žrtve holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu te istaknuo da treba raditi na tome da nikada više ne bude genocidnih ideja

Nakon obilaska Yad Vashema Josipović je položio vijenac i na obližnjem Mount Herzlu, nacionalnom groblju Izraela.

Izraelski dnevni list Haaretz, međutim, posjet hrvatskog predsjednika najavio je tekstom u kojem je podsjetio na fašističku prošlost Hrvatske, kao zemlje koju Josipović predstavlja. Iako navodi da je zemlja napravila velike korake naprijed u odnosu na Tuđmanovo doba, a pogotovo u odnosu na mračnu prošlost NDH-a, nije propustio Josipoviću zamjeriti posjet Bleiburgu.

Aktualnom hrvatskom predsjedniku posebno je zamjerio politiku izjednačavanja žrtava komunizma i fašizma te je od njega zatražio da posjet Izraelu iskoristi za "zauzimanje čvrste pozicije protiv teze izjednačavanja genocida, koja nije ništa drugo nego relativizacija holokausta".

U Haaretzu se napominje kako "Josipović Izrael doživljava kao uzor", ali da se i on mora više potruditi da Hrvatska jednom zauvijek raščisti s fašističkom prošlosti. Da to još uvijek nije slučaj, autor teksta Adar Primor smatra na temelju činjenice da se još uvijek održavaju mise u čast Ante Pavelića, kao i te da mnoge ulice u Hrvatskoj nose imena fašističkih kolaboratora.
XS
SM
MD
LG