Dostupni linkovi

Josipović i Tadić za unapređenje saradnje


Boris Tadić i Ivo Josipović u Beogradu, 18. jul 2010.
Boris Tadić i Ivo Josipović u Beogradu, 18. jul 2010.
Predsednik Hrvatske Ivo Josipović stigao je u nedelju u prvu zvaničnu posetu Srbiji, gde će boraviti dva dana, i tokom koje je planiran razgovor o svim otvorenim pitanjima u odnosima dve zemlje sa srbijanskim zvaničnicima.

Prema predviđenom protokolu, Josipović se odmah po dolasku u Beograd u Palati Srbija susreo sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Predsednici su se nakon razgovora na konferenciji za novinare založili za unapređenje saradnje dve zemlje i rešavanje otvorenih pitanja i izrazili su uzajamnu podršku u procesu evropskih integracija.

Kao otvorena pitanja koja bi trebalo rešiti pobrojali su pitanja povratnika u Hrvatsku, granice, nestalih, manjina i zaštite njihovih prava.

Naglasivši da je ovo prva poseta jednog hrvatskog predsednika otkako je Srbija postala samostalna zemlja, Tadić je konstatovao da ona predstavlja istorijski događaj.

“Srbija želi najbolje moguće odnose sa svojim susedom Hrvatskom. Želi da ih izgradi u svim aspektima – u domenu kulture, ekonomije i bezbednosti. Želimo da postanemo zajedno članice Evropske unije. Hrvatska će naravno pre Srbije postati članica EU, jer je ranije počela pregovore o učlanjenju, ali Srbija vrlo iskreno i otvoreno podržava što brže učlanjenje nama susedne Hrvatske u tu zajednicu evropskih naroda,“
istakao je Tadić.

Našli smo pravi put rješenja problema, našli smo pravi put koji vodi najboljim susjedskim odnosima i vodi zajedničkom putu u Europsku uniju, rekao je Josipović.
“Činjenica je da je povijest odnosa Hrvatske i Srbije nekad bila teška, dobro je da smo našli pravi put”, izjavio je hrvatski predsednik i dodao:

“Našli smo pravi put rješenja problema, našli smo pravi put koji vodi najboljim susjedskim odnosima i vodi zajedničkom putu u Europsku uniju. Ja sam predsjedniku Tadiću zahvalan što sam zaista našao u njemu osobu koja ima viziju kvalitetnih, dobrih odnosa u regiji, i od prvog našeg susreta u Opatiji, pa sve do danas, zajedno radimo na poboljšanju odnosa i na rješavanju otvorenih pitanja.“


Predsednici za vansudsko poravnanje

Ivo Josipović i Boris Tadić prilikom prve zvanične posete hrvatskog predsednika Srbiji, 18. jul 2010.
Predsednik Hrvatske izrazio je nadu da će predstavnici Srbije i Kosova, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, uspeti da nađu rešenje za probleme koji postoje i poručio da se Hrvatska u to neće mešati.

“Prije razmatranja mogućih odluka u UN-u, naravno moramo sačekat da vidimo što će bit savjetodavno mišljenje, da vidimo što će bit zahtjev Srbije, prema tome u ovom trenutku je možda preuranjeno o tome govoriti. O tome će naravno vodit računa i naša Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova i sa dužnom pozornošću će razmotriti sve moguće opcije,“
rekao je Josipović.

Povodom tužbe i kontratužbe za genocid, podnetih pred Međunarodnim sudom pravde, Tadić je rekao da bi bilo dobro da se problem reši vansudskim poravnanjem, dok je Josipović naveo da su tužbe podnete zbog rešavanja određenih problema i ako se oni mogu rešiti van suda - "tim bolje".
Bolje bi bilo da se to pitanje reši vansudskim poravnanjem i da se pritom ni po koju cenu ne zanemari sudski proces protiv krivaca za izvršene zločine, rekao je Tadić.

„Ja sam izrazio stav da bi bilo bolje da se to pitanje reši vansudskim poravnanjem i vansudskim procesom i da se pritom ni po koju cenu ne zanemari i stavi u stranu sudski proces protiv krivaca za izvršene zločine. Takvi procesi nikada ne smeju zastareti, ne smeju biti zatvoreni. Naše komisije pokušavaju da pronađu rešenje i bilo bi dobro, ukoliko bismo uspeli bez međunarodne arbitraže da pronađemo rešenje, ali ako ne – onda je i ona jedan od modaliteta koji nam ostaje na raspolaganju,“ rekao je predsednik Srbije.

“Ako je probleme moguće riješiti, ako se oni riješe mimo tužbe - tim bolje, onda tužba i nema puno smisla. Prema tome, mislim da treba još malo vremena da rješavamo probleme, tužba nigdje neće pobeći. Najvažnija je dobra volja i rješavanje problema,“
istakao je Josipović.

Država će još više pomagati očuvanju tradicije Hrvata u Vojvodini

Jedno od centralnih mesta politike koju vodi Srbija je da svako ima pravo na sopstveni identitet, i u nastojanjima da očuvaju svoj jezik i kulturu Hrvati u Srbiji će uvek imati moju podršku i saveznika u meni, rekao je Tadić na svečanosti u Subotici povodom 20. godišnjice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, kojoj je prisustvovao zajedno sa Josipovićem.
Ivo Josipović drži govor na proslavi 20. godišnjice DSHV-a, 18. jul 2010. Foto: Vesela Laloš

Napominjući da je DSHV odigrao veliku ulogu upravo u očuvanju identiteta Hrvata u Vojvodini, koji je danas "nesporan isto kao i uloga hrvatske manjine u političkom životu Srbije", Josipović je poručio da će Hrvatska pomagati, od sada više nego ranije, da se očuva tradicija i prisustvo Hrvata u Vojvodini, isto kao što podržava sprsku zajednicu u Hrvatskoj.

"Nekada je bilo teško biti Hrvat u Vojvodini, ali opstalo se Hrvatska je u ovom trenutku pred vratima Europske unije, ali će ona svim snagama pomagati da se tamo nađu i ostale zemlje jugoistočne Evrope, jer je to interes svih naših naroda, zato što ćemo tamo imati prosperitet, a naše manjine sva prava,"
rekao je Josipović.

Josipović je u nedelju takođe posetio salaš Ivana Stipića, jednog od članova DSHV, blizu naselja Đurđin, na kojem je u svom obraćanju prisutnima zahvalio što se u ovom delu Srbije čuvaju hrvatska kultura i hrvatska reč, uprkos, kako je rekao, ružnoj i teškoj prošlosti za Hrvate, kao što je ona bila i za pojedine Srbie, a sa uverenjem da je između dva naroda prevladao duh prijateljstva i razumevanja, te da će doći vreme kada se više uopšte nećemo osvrtati na prošlost.

Ivo Josipović u poseti salašu Ivana Stipića, 18. jul 2010. Foto: Vesela Laloš


Svečanosti DSHV u Hali sportova, na kojoj se bilo oko hiljadu članova, simpatizera i gostiju, prisustvovali su i predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić, kao i ministri Svetozar Čiplić i Oliver Dulić, dok su Hrvatsku predstavljali i ambasador Željko Kuprešak, i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

Hrvatski predsednik će u ponedeljak u Beogradu razgovarati s premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, predstavnicima nevladinih organizacija i predstavnicima izbeglica i povratnika, a zajedno s Tadićem će posle šetnje centrom Beograda prisustvovati susretu umetnika iz Srbije i Hrvatske.

*****
Mogli bi vas zanimati i ovi tekstovi:
Manjine u Srbiji govore tiho
Prva poseta Ive Josipovića Srbiji
Josipović i Tadić: Sporove moguće rešavati dogovorima

Josipović pao nakon govora u Subotici

Nezgoda

Predsednici Hrvatske i Srbije prisustvovali su obeležavanju dvadesete godišnjice osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Hrvatski predsednik je posle govora, u kojem je DSHV-u zahvalio na značajnom doprinosu u očuvanju hrvatskog identiteta u Srbiji, silazeći sa bine, promašio stepenik, okliznuo se, pao i povredio ruku.

XS
SM
MD
LG