Dostupni linkovi

Josipović: Srbija nema šanse s kontratužbom


Predsednički kandidat i čovek koji je i sam učestvovao u sastavljanju hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid - Ivo Josipović
Predsednički kandidat i čovek koji je i sam učestvovao u sastavljanju hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid - Ivo Josipović
Predsednički kandidat hrvatske Socijaldemokratske partije Ivo Josipović izjavio je da Srbija nema izgleda da dobije tužbu protiv Hrvatske za genocid.

"Nema teorije da oni dokažu genocid", rekao je Josipović na predizbornom skupu u Splitu povodom tužbe Srbije protiv Hrvatske.

Predstavnici Srbije predali su juče Međunarodnom sudu pravde u Hagu kontratužbu protiv Hrvatske. Vlada Srbije odlučila je 31. decembra da pred tim sudom podnese odgovor na tužbu i protivtužbu protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tokom sukoba od 1991. do 1995. godine.

O šansama za dogovor dve zemlje u vezi s tužbom, Ivo Josipović je rekao da je to moguće ako bi se ispunili zahtevi Hrvatske. "Ali dok se te stvari ne ispune, dogovora teško može biti", rekao je on.

Josipović je rekao da se ti zahtevi tiču traganja za zarobljenim i nestalima osobama, navodeći kako se još ne zna za sudbine više od 1.000 ljudi, kao i da je "predug popis kulturnog blaga koje Hrvatska čeka da bude vraćeno iz Srbije".

Josipović je rekao i da Srbija "još nije smogla snage da dva velika ratna zločinca - Ratka Mladića i Gorana Hadžića preda pravdi".

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas, govoreći na ambasadorskoj konferenciji koja se održava u Beogradu, da je Srbija morala da podnese kontratužbu.

"Mislimo da je racionalnije bilo da se to učini redovnim sudskim procesima, a ne kroz konfrontaciju država. Duboko sam uveren da još uvek postoji prostor za dogovor", rekao je Tadić.

NOVA FAZA ODNOSA?

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da Srbija nije imala izbora nego da podnese kontratužbu protiv Hrvatske za genocid.

Srbija je radila sve da do takvog epiloga ne dođe, ali nije imala izbora nego da podnese kontratužbu protiv Hrvatske za genocid, rekao je Jeremić novinarima i dodao da je to odgovor Hrvatskoj na tužbu koju je ta zemlja podnela protiv Srbije.

"Ulazimo u novu fazu odnosa sa Hrvatskom koja podrazumeva sudski proces, ali i pored toga naša namera je da u regionu zapadnog Balkana
vlada mir i stabilnost, da pokušamo da sarađujemo na putu integracija u EU",
kazao je Jeremić.

On je dodao da je članstvo u EU strateški prioritet za Vladu Srbije i da veruje da je to prioritet koji "dele države zapadnog Balkana".

Jeremić je rekao da Srbija ima četiri prioriteta spoljne politike u 2010. godini - nastavak procesa integracija u EU, borba za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, saradnja u regionu i ekonomska diplomatija.

NIKO NEĆE DOBITI SPOR

Međunarodni sud u Hagu neće potvrditi ni hrvatsku tužbu za genocid protiv Srbije, niti srpsku kontratužbu, ali će obema stranama jasno dati do znanja da moraju konačno da raščiste svoje ratno nasleđe, rekao je predsednik Srpskog nacionalnog veća u Zagrebu Milorad Pupovac.
Milorad Pupovac

"Umesto da se bavimo oslobađanjem od ratne prošlosti, da se zalažemo za povratak izbeglica i sankcionisanje ratnih zločina, mi ovim tužbama oživljavamo tu prošlost i pravimo joj prostor da gospodari našom sadašnjošću i budućnošću", rekao je Pupovac za "Večernje novosti".

Tužbe, sa druge strane, rekao je Pupovac, sprečavaju da se građani obe zemlje, na pravi način, suoče ne samo sa karakterom rata devedesetih, nego i sa istorijskim genocidom koji je počinjen nad Srbima u Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine.

"Nažalost, pravi razgovori na temu ratnih zločina, s obe strane, započeti su tek nedavno, kada više nije bilo prilike da se zaustavi proces podizanja tužbe. Srbi u Hrvatskoj se ipak uzdaju da će 2010. biti godina poboljšanja hrvatsko-srpskih odnosa i da će razgovori biti nastavljeni. Bez dogovora nema efikasne integracije jugoistoka Evrope", smatra Pupovac.

Jasno je i Hrvatskoj i Srbiji, rekao je Pupovac, da na tom sudu ne mogu dobiti odgovore na pitanja koja postavljaju u svojim tužbama. On smatra da će te odgovore morati da nađu u međusobnoj saradnji.

"Jasno je da genocida u periodu 1991-1995. godine nije bilo, ali bilo je teških ratnih zločina i etničkog čišćenja", rekao je Pupovac.
XS
SM
MD
LG