Dostupni linkovi

Josipović o EU: Stisnimo gas do daske


Ivo Josipović
Ivo Josipović
Hrvatska ne očekuje nikakve probleme oko glasanja o izvješću o hrvatskom napretku u pregovorima o članstvu u Europskoj uniji u vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta.

Najviše zabrinjava izjava europskog izvjestitelja za Hrvatsku Hannesa Swobode da bi zbog duljine procesa ratifikacije u parlamentima država članica Hrvatska mogla u punopravno članstvo tek koncem 2013. ili početkom 2014. godine.

Hrvatska može dovršiti pristupne pregovore u lipnju ove godine, a punopravna članica može postati najranije 2013. a najkasnije 2014. godine, ocijenio je u Bruxellesu izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda.

Naime, ako se pregovori dovrše u lipnju, Europski parlament može dati svoj pristanak na potpisivanje pregovora nakon ljetne pauze u listopadu.

Tek tada zemlje članice mogu ratificirati pristupni ugovor, onda slijedi referendum u Hrvatskoj, a puno zemalja članica neće započeti s ratifikacijom dok Hrvatska ne ratificira pristupni ugovor, pojasnio je Swoboda.

"Ratifikacija faktički može početi tek početkom 2012. godine i bude li ratifikacija obavljena za godinu dana to bi bilo za Guinnessovu knjigu rekorda i tom bi slučaju Hrvatska mogla postati članicom početkom 2013. godine. Bude li nekih problema s ratifikakacijom to bi moglo ići u pravcu 2014. godine i u svakom slučaju Hrvatska bi mora biti punopravna članica 2014. godine i sudjelovati na izborima za Europski parlament", rekao je Swoboda.

Izazov za hrvatsku diplomaciju


Hrvatski predsjednik Ivo Josipović kazao je u srijedu kako ga je ta poruka neugodno iznenadila, i kako smatra da je realno moguć cilj hrvatske Vlade da se pregovore dovrši u prvoj polovici ove godine.

„Pozivam sve koji rade na hrvatskom članstvu u Europskoj uniji, na reformama, da stisnemo gas do daske, što bi se reklo, i da ispunimo onaj plan o kojemu smo govorili, kojeg je i Vlada zacrtala, dakle da dovršimo pregovore do kraja šestog mjeseca i da uspješno dovršimo i ratifikacijski proces i postanemo punopravni član EU 2013. godine“, poručio je Josipović.
Damir Grubiša

Profesor Europskih integracija na zagrebačkom Sveučilištu Damir Grubiša kaže za RSE kako je Swobodina sugestija da se požuri sa zaključenjem pregovora dana u najboljoj namjeri, jer ratifikacija u parlamentima voli potrajati.

„Poznato je da ta ratifikacija traje – otkada se stavi na dnevni red – godinu do godinu i po! Naravno, Hannes Swoboda je rekao da bi to bilo za Guinnesovu knjigu rekorda da to bude za samo godinu dana, potaknut dugim odugovlačenjem u slučaju Rumunjske i Bugarske koje su gotovo dvije godine čekale na ratifikaciju u parlamentima država članica, upravo zbog spornih pitanja njihove pripremljenosti“,
kazao je Grubiša.

Naime, ratifikacija za osam država primljenih 2004. godine išla je po ubrzanom postupku, ali prijem Hrvatske kao prve zemlje iz paketa postkonfliktnih zemalja ići će po redovitom, kaže profesor Grubiša.

Dugogodišnji hrvatski ministar vanjskih poslova, a sada politički analitičar Mate Granić kaže za RSE kako je objektivna procjena da bi Hrvatska mogla završiti pregovore do kraja 6. mjeseca, da bi negdje krajem rujna mogla potpisati pristupni sporazum, a onda mjesec dana kasnije imati i referendum za koji on vjeruje da će imati pozitivan rezultat.

„Što se tiče procesa ratifikacije, to ovisi i o aktivnosti Hrvatske, posebno hrvatske diplomacije, i to je jedan veliki izazov za hrvatsku diplomaciju. Ja vjerujem da je moguće završiti ratifikaciju i ranije nego što je prognoza Hannesa Swobode“, kazao je Granić.
XS
SM
MD
LG