Dostupni linkovi

Josipović: Ne dopustimo da nam memorija ukrade budućnost


Ivo Josipović prilikom primanja nagrade u Sarajevu, 14. februar 2011.
Ivo Josipović prilikom primanja nagrade u Sarajevu, 14. februar 2011.
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović dobitnik je ovogodišnje nagrade "Sloboda za 2010. godinu", koju mu je dodijelio Međunarodni centar za mir Sarajevo. Nagradu je Josipoviću uručio direktor Međunarodnog festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić, a dodijeljena mu je za jedinstveno komponovanje mira i suživota u slobodi.

Dobra politika podrazumijeva poštovanje prema drugom, razumijevanje i dogovor sa drugim i različitim, a toga nema bez slobode, ocijenio je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović prilikom uručenja nagrade. Tom prilikom Josipović je poručio da živimo u vremenima kada nije lako i jednostavno prenositi poruke mira, posebno ne na ovim prostorima.
Ivo Josipović prilikom preuzimanja nagrade u Sarajevu, 14. februar 2011.

„Danas nama svima, a posebno našem susjedstvu treba nešto sasvim drugo. Treba nam nam da ponovo počnemo vjerovati jedni drugima, da se oslobodimo straha i predrasuda, da ne dopustimo da nam memorija ukrade budućnost. Prošlost ne možemo promijeniti, možemo je samo razumjeti. Ono što ovisi isključivo u nama je ono što dolazi. To je naša budućnost. Mi smo male zemlje, mali narodi. Ulazimo u velike i jake asocijacije slobodnih evropskih naroda – Hrvatska vrlo brzo, a nadam se i BiH što prije. U tim asocijacijama moramo sačuvati svoj identitet, svoju različitost i svoju slobodu. Za mene je veliki dio identiteta moje zemlje i naše susjedstvo, način na koji smo utjecali jedni na druge, običaji, odnosi, prijateljstva, naše obitelji. Solidarnost mora biti jedan od temeljnih načela naših odnosa“,
poručio je Josipović.

Hrvatski predsjednik je istakao da ova nagrada za njega ima višestruko značenje navodeći da je sloboda jedna od najvažnijih stvari na svijetu koja podrazumijeva hrabrost, poštovanje prema drugom, težnju za harmonijom.

Josipović: BiH je jedna prekrasna kompozicija koju su komponirala sva tri naroda.

Iako protokolom nije bilo dozvoljeno postavljati pa ni odgovarati na pitanja o aktuelnoj bh. politici, o trenutnom prilikama u BiH Josipović je odgovorio:

„BiH je jedna prekrasna kompozicija koju su komponirala sva tri naroda. Ja sam siguran da ima dovoljno mudrosti u BiH da se napravi najljepša simfonija od ove prekrasne zemlje.“


Nagradu je Josipoviću uručio direktor Međunarodnog festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić, a dodijeljena mu je zbog, kako je navedeno, njegovih zasluga u širenju politike povjerenja i suživota u regiji, te doprinos humanizmu, borbi za ljudska prava i slobodi u BiH i svijetu.
XS
SM
MD
LG