Dostupni linkovi

Skroman program inauguracije novog predsjednika Hrvatske


Ivo Josipović, Foto: zoomzg
Ivo Josipović, Foto: zoomzg
Za sedam dana, točnije u četvrtak 18.veljače, na Markovom trgu u Zagrebu održat će se svečana inauguracija novoizabranog hrvatskog predsjednika. Ivi Josipoviću, istaknutom pravniku i glazbeniku, u scenarij inauguracije umiješale su se i vremenske prilike što će se najviše osjetiti na glazbenom programu.

Još uvijek nije objavljen konačni scenarij inauguracije na Markovom trgu, ali zna se da je bio planiran nastup zagrebačke filharmonije. Aktualni predsjednik Stipe Mesić bio je vidovit govoreći o tome prošlog ponedjeljka u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu".

"Pitanje je je uopće je li to ostvarljivo s obzirom na vremenske prilike", rekao je Mesić koji se pokazao kao dobar prognozer vremena jer iz kruga oko novog predsjednika Josipovića stižu vijesti da filharmonija neće svirati zbog preniskih temperatura. Zvuk ne bi bio dobar. Ljudi će ipak izdržati pa će, saznaje se, pjevati akademski zbor Ivan Goran Kovačić.

Na repertoaru će se naći Beethovena "Oda radosti", ali ostali detalji programa još nisu poznati.

"I na ovoj inauguraciji bit će jedan skroman program. Sastojat će se od dolaska gostiju, od himne, polaganje prisege, kratkog govora, i bit će kraći program nekih od istaknutih zagrebačkih glazbenika", rekao je Ivo Josipović.

Scenografiju inauguracije priprema Ivica Propadalo, dok će se za cvjetne aranžmane pobrinuti Saša Šekoranja. Za sada još nisu potvrđene informacije da će inauguraciju voditi popularni glumac i TV voditelj Tarik Filipović.

Deset predsjednika i 600 uzvanika

U hrvatskoj javnosti je bilo vijesti da za inauguraciju nema osiguranog novca. Ivo Josipović je to demantirao.

"Uvijek ima novca za takve stvari. To nije skupa fešta. Platit će se iz proračunskih rezervi. Ja tu ne vidim nikakav problem."


Novca, ipak, ima a koliko će ga se utrošiti? "Trošak inauguracije predsjednika Mesića je bio 600 i nešto tisuća kuna. Mi ćemo se kretati u okvirima manjim od te svote", rekao nam je bivši šef Josipovićevog stožera Mirando Mrsić.

Na svečanosti se očekuje oko 600 uzvanika, među njima i izaslanstva iz 18 država i najveći dio troškova odnosi se na njihov smještaj i osiguranje.

Svoj dolazak su, prema neslužbenim informacijama, potvrdili predsjednici Mađarske, Albanije, Kosova, Slovenije, Poljske, Bugarske, Makedonije, Slovačke, Austrije i BiH. Izvjesno je da srbijanski predsjednik Boris Tadić neće prisustvovati Josipovićevoj inauguraciji radi dolaska kosovskog predsjednika Fatmira Sejdiua. Razumljivo je da će na inauguraciji biti i Josipovićev prethodnik Stipe Mesić.

U spomen na druge svoje prethodnike Ivo Josipović je njihove rodne kuće, u jednom danu, obišao još u izbornoj kampanji.

"Isti dan sam bio najprije u Kumrovcu, onda sam bio u Velikom Trgovišću jer mislim da netko tko je u tom trenutku želio postati treći hrvatski predsjednik ne može ignorirajući je proći pokraj kuće prvog hrvatskog predsjednika."

Inače, novi hrvatski predsjednik tekst prisege pročitat će pred predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec. On će se i svojom čašću obvezati da će dužnost predsjednika države obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Ivo Josipović će, premda agnostik, predsjedničku prisegu završiti sa: "Tako mi bog pomogao!"
XS
SM
MD
LG