Dostupni linkovi

Josipović: Hrvatska mora biti dom manjinskih i ljudskih prava


Ivo Josipović
Ivo Josipović
Hrvatski je Novinarski dom i ove godine bio pretijesan za božićni domjenak srpske zajednice u Hrvatskoj koji organizira Srpsko narodno vijeće.

Kao i proteklih godina, okupio se politički i društveni vrh Hrvatske na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor i predsjednikom države Ivom Jospiovićem, uz već tradicionalno čestitanje 'Hristos se rodi'.

Hrvatski predsjednik je naglasio da Hrvatska mora biti dom manjinskih i ljudskih prava, a proteklu godinu ocijenio je i prijelomnom za suradnju sa susjedima.
Josipović: Nestale osobe, srušeni domovi, nejasne granice i brojna imovinska pitanja opterećuju naše odnose, ali čvrsto vjerujem da ova generacija političara može ta pitanja zatvoriti.

„Nestale osobe, srušeni domovi, nejasne granice i brojna imovinska pitanja opterećuju naše odnose, ali čvrsto vjerujem da ova generacija hrvatskih i srpskih političara i političara u Bosni i Hercegovini može ta pitanja zatvoriti. Mi ta pitanja, upozorio je Josipović, ne smijemo ostaviti narednim generacijama, jer će ih one puno teže riješiti nego što to mi možemo“, kazao je Josipović.

Premijerka Kosor se zahvalila predstavnicima manjina, kao koalicijskim partnerima, na njihovoj potpori Vladi u borbi protiv korupcije i ispunjavanju europskih zadaća.

Domaćin i predsjednik Srpskog narodnog vijeća dr Milorad Pupovac je ocijenio da je uloga srpske zajednice u hrvatskim demokratskim procesima, u protekloj godini, znatno poboljšana te izrazio želju da se ta uloga u 2011. dodatno ojača.

„U protekloj su godini Srbi u Hrvatskoj i njihova politika, nakon dvije decenije, postali ono što većina njih želi i što je veći dio njihove političke i moderne povijesti u Hrvatskoj, a to znači," naglasio je Pupovac, "da su specifična i važna komponenta hrvatskih demokratskih procesa, jednako odgovorna kako prema sebi, tako i prema Hrvatskoj“.

Za unaprijeđenje odnosa između Hrvata i Srba i doprinos mirnoj reintegraciji Istočne Slavonije i Baranje nagradu "Svetozar Pribičević" dobili su Vesna Škare Ožbolt i Ivica Vrkić, nagrada 'Nikola Tesla', za razvoj srpskih institucija u Hrvatskoj, uručena je dr Vojislavu Stanimiroviću, nagradu "Gojko Nikoliš" za afirmaciju antifašizma dobio je Nikola Visković, a Vesna Teršelič nagradu "Dijana Budisavljević" za dokumentiranu istinu o žrtvama rata i ratnim zločinima.
XS
SM
MD
LG