Dostupni linkovi

Josipović: Hrvatska neće podleći histeriji


Ivo Josipović
Ivo Josipović
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u ponedjeljak da stavovi iz najnovijeg intervjua srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića nisu u prilog dobrih odnosa i pomirenja. I dalje se provodi istraga nad dvojicom nasilnika iz Đevrsaka nedaleko Knina, a novi incidenti nisu zabilježeni, kažu u šibensko-kninskoj policijskoj upravi.

„Ovakvi nastupi sigurno nisu u prilog dobrih odnosa i pomirenja,“ komentirao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović teze iznesene u najnovijem interviewu srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića i dodao:

„Naša pozicija je jasna: Hrvatska je zemlja koja zna zaštititi svoje interese, koja će to uvijek činiti i koja – sa druge strane – neće podleći nikakvoj histeriji.“

Nije bilo nikakvog dogovora o povlačenju tužbi, dodao je Josipović.

„Vjerojatno predsjednik Nikolić misli na onu opću izjavu koju i naša Vlada i gospođa ministrica Pusić uvijek kažu da – kada bi Srbija ispunila sve ono radi čega je tužba i podnesena, da bi tužba postala nepotrebna. Ali u svakom slučaju, o mogućim nagodbama ili bilo čemu odlučuje Vlada, a sudeći po ovim izjavama za tako što ima malo prostora“, rekao je predsjednik Hrvatske.

Josipović je komentirao i Nikolićevu izjavu kako je nakon ove presude Haškog tribunala nepristojno primati Hrvatsku u Europsku uniju, a Srbiju držati sa strane.

„Srećom, gospodin Nikolić ne odlučuje o tome! O tome odlučuje Europska unija i odluka je pozitivna i bit će pozitivna. A presuda je – volio je ili ne volio – donesena od strane najvišeg suda te vrste koji se bavi zločinima na području bivše Jugoslavije. Takva je kakva je, i dužnost je koja proizlazi iz međunarodnog prava da se presuda poštuje.“

„Iako to jedno vrijeme nije bio slučaj, hrvatsko pravosuđe sada sve zločine tretira jednako, neovisno o nacionalnosti žrtava i počinitelja,“ kazao je Josipović naglašavajući važnost procesuiranja zločina potkraj i nakon „Oluje“.

„Jedno vrijeme su te istrage zastale i iz razloga što Haški sud ima prioritet u progonu onih djela koja je Haški sud uzeo, a sada predmet gotov i otvara se prostor da naša tijela intenzivnije rade na tome“, kazao je on.

Smirivanje lopte

Osim Josipovića, i drugi su najviši hrvatski dužnosnici najavili procesuiranje konkretnih ratnih zločina potkraj i nakon „Oluje“. Prioriteti hrvatske istrage su Gošić i Varivode sa 16 ubijenih srpskih civila par tjedana po završetku „Oluje“, za što se sumnjiči pripadnike hrvatskih snaga, i Dvor na Uni sa 17 ubijenih, najvećim dijelom mentalnih bolesnika posljednjeg dana „Oluje“, za što mediji - ovisno o pripadnosti - terete hrvatske snage, srbijanske Crvene beretke, Armiju BiH i pripadnike paravojske pobunjenih hrvatskih Srba.

Dvojica nasilnika koji su nakon noći u disku u nedjelju prije podne upali u kafić u Đevrskama nedaleko Knina i prijetili i iživljavali se na gostima mahom srpske nacionalnosti još su na policijskoj obradi, izvijestila nas je glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor. Iako neki čelnici srpske manjine upravo ovaj prostor ocjenjuju najtrusnijim i najbremenitijim međuetničkim konfliktima, nakon paljenja hrvatske zastave nedaleko Knina i ovog incidenta u Đevrskama nema eskalacije incidenata, kazala je.

„U ovom vremenu od izricanja presude naovamo ne bilježimo nekakav značajan broj incidenata u kojima sudjeluju građani hrvatske i srpske nacionalnosti, dakle ništa posebno. Uobičajeno tu i tamo ima sporadičnih događaja kao i uvijek, ali – ništa posebno“, navodi Kosor.

Na fonu opetovanih Josipovićevih poruka o smirivanju lopte i smanjenju tenzija, i politički analitičar Davor Gjenero u izjavi za RSE najavljuje smirivanje situacije u Hrvatskoj oko Gotovine.

„U Hrvatskoj jest bilo određenog trijumfalizma, jest bilo pokušaja da se o istom trošku s Gotovinom rehabilitira i Tuđman, međutim to sve skupa nije u interesu dominantnom dijelu današnje hrvatske političke arene pa sve to nije dobilo nekakav veliki odjek, i cijela situacija sa oslobađajućim presudama u Hrvatskoj polako odlazi u zaborav“, kaže Gjenero.
XS
SM
MD
LG