Dostupni linkovi

Protest zbog Bajdenove posete


Protest zbog Bajdenove posete, Foto: Radovan Borović
Protest zbog Bajdenove posete, Foto: Radovan Borović

Predstavnici Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i nekoliko nevladinih organizacija predali su u petak Ministarstvu spoljnih poslova izjave potpredsednika Sjedinjenih američkih država (SAD), Džozefa Bajdena, date tokom i posle NATO bombardovanja Jugoslavije, kao deo protesta zbog njegovog dolaska u Beograd.

Ispred zgrade Ministarstva spoljnih poslova Srbije dvadesetak aktivista Demokratske stranke Srbije (DSS), Nove Srbije i organizacija Aktivni centar i Srpska mreža, svoje neslaganje sa skorim dolaskom potpredsednika SAD-a, Džozefa Bajdena, tumače kroz njegove izjave date tokom i posle NATO bombardovanja Jugoslavije. Potpredesednik DSS-a, Jovan Palalić:

Foto: Radovan Borović
"Želeli smo da Ministarstvu spoljnih poslova, gospodinu Jeremiću, predamo niz dokumenata koji ukazuju na to šta je govorio, kakvu je politiku vodio, potpredsednik SAD-a, gospodin Džozef Bajden, koji dolazi sledeće nedelje u Beograd. Mi smo ubeđeni da su izjave i politika koju je vodio Džozef Bajden duboko suprotne interesima Srbije i srpskog naroda. Podrška toj politici je dovela do bombardovanja Srbije, do podrške otcepljenju i nezavisnosti lažne države Kosovo."

Kao argument protiv dolaska američkog zvaničnika Palalić navodi da je, odlukom Skupštine, Srbija vojno neutralna. Protiv dolaska Bajdena u Beograd je i politički zaboravljen, ali i dalje veoma aktivan, Aleksandar Vulin, nekadašnji portparol Jugoslovenske levice a sada čelnik stranke Pokret
Sponzor trgovaca organima nije dobrodošao u Srbiju. Čovek koji smatra da cela Srbija mora da bude zatvorena u koncentracionom logoru, nije dobrodošao u Srbiju.
socijalista:

"Sponzor trgovaca organima nije dobrodošao u Srbiju. Čovek koji smatra da cela Srbija mora da bude zatvorena u koncentracionom logoru, nije dobrodošao u Srbiju. Čovek koji smatra da Kosovo postoji kao država samo zato što možete silovati Srbiju, nije dobrodošao u Srbiju. Žalosno je što o tome moramo da govorimo i pričamo, ali pošto naša vlast ćuti, na nama je da govorimo. Ukoliko je Džozef Bajden veliki spoljno-politički uspeh ove vlasti i ove Srbije onda i treba da budemo zatvoreni u koncentracione logore, onda Kosovo i treba da bude država. Džozef Bajden u Beograd dolazi zato što Priština nema dovoljno veliki aerodrom za njegov avion."


Reakciju DSS-a i njihovih političkih partnera nekadašnji premijer Srbije, Zoran Živković, vidi kao dnevno političku reakciju DSS-a i kao potpuno neprimerenu bilo kojoj stranci koja u Srbiji pokušava da vodi ozbiljnu politiku:

"Sâm DSS je imao takve susrete, ili je bar pokušavao da do njih dođe, i DSS je za vreme svoje vladavine slao CD sa informacijama iz Bezbednosno informativne agencije (BIA) u Sjedinjene države. Može da se takođe kaže da je DSS uz pomoć američke ambasade, odnosno,
Protest zbog Bajdenove posete, Foto: Radovan Borović
nekih njenih ljudi, tamo negde 2003, 2004. godine, uspeo da formira svoju prvu i, nadam se, poslednju vladu. Tako da je to apsolutno neprimerena stvar. SAD nam nije prijatelj, kao što nam ni Rusija nije prijatelj, nijedna država na svetu nam nije prijatelj, ali imamo odnose saradnje sa mnogim državama, a SAD su jedna od njih, jedna od najvažnijih. Tako da je vrlo važan deo, i za spoljnu i unutrašnju politiku svake zemlje, i susret sa njihovim visokim zvaničnicima. Ozbiljna stranka prema toj situaciji treba da pristupi ozbiljno, a ne dnevno-politički."


Poseta potpredsednika SAD-a, Džozefa Bajdena, važna je za Srbiju posle perioda značajnog hlađenja odnosa na relaciji Beograd-Vašington, pre svega da nastavi dijalog i nađe način za saradnju u otežanim okolnostima zbog neslaganja o statusu Kosova. Podsećamo da je Zoran Živković bio poslednji visoki srpski zvaničnik koji je u Beogradu, aprila 2003. godine, razgovarao sa tadašnjim državnim sekretarom SAD-a, Kolinom Pauelom:

"Ja sam imao priliku da se četiri puta sretnem s državnim američkim sekretarom. Prva dva puta sa Madlen Olbrajt, te sa Pauelom 2003. godine prvo u Beogradu pa, nakon toga, u Vašingtonu. Jako je važno, naravno, imati te dobre
Mislim da postoji, zaista, jedan deo stanovništva koji je toliko izmanipulisan i koji istinski veruje da je sadašnji potpredsednik SAD-a veliki neprijatelj srpskog naroda. Ta manipulacija traje godinama.
odnose. Amerika, ponavljam, nije ničiji prijatelj ali je vrlo važna država i, u smislu saradnje, naši kontakti su vrlo značajni i za DSS i za njihove birače i za sve ljude u Srbiji."


Spoljno politički komentator dnevnika Danas i dugogodišnji izvestač iz Vašingtona, Gordana Logar, kaže da je okupljanje pristalica narodnjačke koalicije pokušaj da se izmanipuliše određenim brojem birača koji veruju da je Džozef Bajden zaista neprijatelj Srbije:

"Mislim da postoji, zaista, jedan deo stanovništva koji je toliko izmanipulisan i koji istinski veruje da je sadašnji potpredsednik SAD-a veliki neprijatelj srpskog naroda. Ta manipulacija traje godinama. A ova akcija koju su preduzeli Koštunica, Velja Ilić i njihove stranke, potpuno je besmislena što se tiče spoljne politike, ali verovatno računaju na glasove tog dela izmanipulisanog naroda tolike godine pa se zato javljaju."


Američki potpredsednik, Džo Bajden, započeće balkansku turneju 18. maja posetama Beogradu, Prištinu i Sarajevu.
XS
SM
MD
LG