Dostupni linkovi

Još nema sednice o Kosovu, Jarinje podelilo političare


Sednica odbora o Kosovu, 1. novembar 2011.
Sednica Skupštine Srbije na kojoj bi se raspravljalo o politici Beograda prema Kosovu i izveštaju o aktivnostima Vlade se prolongira. Za pojedine stranke je neprihvatljivo što se u tom izveštaju optužuje KFOR za upotrebu vatre na nenaoružane civile u incidentu na Jarinju 27. septembra jer je Odboru za bezbednost iza zatvorenih vrata nedavno predočen izveštaj službi bezbednosti po kojem su taj incident izazvali Srbi.

Opozicija ni napuštanjem skupštinskih klupa još nije uspela da izdejstvuje sednicu na kojoj bi se raspravljalo o dešavanjima na severu Kosova i politici i ponašanju Beograda u vezi sa blokadama koje tamošnji Srbi drže na putnim pravcima prema prelazima Jarinje i Brnjak.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović ipak tvrdi za RSE da nema odlaganja i prolongiranje sednice koja je prvobitno bila najavljena za sredu 2. novembar objašnjava proceduralnim razlozima.

“Ali sednica nije zakazana pa se ne odlaže. Ja moram poštovati poslovnik, mora najpre matični odbor da se izjasni, prethodno je trebalo poslanici da se upoznaju. To da li će rasprava biti dan ranije ili kasnije mislim da nije od tako velike važnosti koliko je važno da ipak poštujemo jednu regularnost i eventualno prihvatimo i neke nove ideje ako ih bude bilo kroz samu skupštinsku proceduru”, kaže Đukić – Dejanović.

No, na sednicu Odbora za Kosovo i Metohiju nije došao niko iz vlade pa je ona nakon dva sata rasprave odložena za sredu. Tako se ova sednica svela na međusobna optuživanja uz već poznat repertoar međusobnih poslaničkih uvreda. Uz tek pokoji osvrt na izveštaj vlade oko koga na odboru nije postignuta saglasnost.

Nemanja Šarović, poslanik radikala upitao je da li je to „izveštaj o stanju na Kosovu ili je politička ocena rada vlade koja je podneta od same vlade“.

„Ono što piše u ovom izveštaju se ne podudara sa izveštajima koje smo dobili od pregovaračkog tima o toku pregovora i postignutim sporazumima u oblasti katastra i carinskih pečata“, rekao je Šarović.

Jovanović: Politički cirkus

Poslanici većine opozicionih stranaka, međutim, traže da bude ponovo sazvana sednica skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost, ovoga puta otvorena za javnost, na kojoj bi se raspravljalo o dešavanjima na Jarinju od 27. septembra.

LDP i SPO tvrde da je izveštaj vlade u nesaglasnosti sa onim što je saopšteno na zatvorenoj sednici Odbora za bezbednost gde je članovima predstavljen izveštaj domaćih službi bezbednosti koji govori da su incident na Jarinju izavali Srbi.

Aleksandar Čotrić, poslanik Srpskog pokreta obnove kaže da SPO neće podržati izveštaj vlade u kome se KFOR okrivljuje da je upotrebio vatru nad nedužnim civilima.

„Ako smatraju da je u izveštajima službi bezbednosti o situaciji sadržana neistina onda su dužni da smene šefove tih službi bezbednosti i da građanima Srbije saopšte šta je zaista istina o događajima na severu Kosova“, kaže Čotrić.
Kosovo: Kfor počeo uklanjanje barikada
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00
Direktan link

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović kaže da zbog toga što je izveštaj Vlade o situaciji na Kosovu suprotan informacijama iznetim na zatvorenoj sednici Odbora za bezbednost neko treba da odgovara.

“Ne pada mi na pamet da budem deo jednog političkog cirkusa u kome treba svojim prisustvom da damo legitimitet pre svega neodgovornoj i nesposobnoj vlasti”, poručuje Jovanović.

Predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Dušan Bajatović tvrdi da još uvek nema proceduralnih mogućnosti za zakazivanje nove sednice, ali da će biti održana sednica parlamenta, gde će svi imati priliku da iznesu svoje stavove.

“Odbor jeste zatvoren za sredstva informisanja ali nije za poslanike, a oni poslanici koji dođu na tu sednicu moraju da shvate da je to državna tajna. Može da vam se sviđa ili ne sviđa, u suprotnom je to besmisleno. Doći ćemo u poziciju da nam dođu šefovi obaveštajnih službi i načelnik Generalštaba, ministar odbrane, ministar policije, i da ćute”, kaže Bajatović.

U međuvremenu Koštuničina stranka predlaže obnovu državotvorne politike za Kosovo po kojoj bi se podržali Srbi na severu Kosova, a jedino rešenje za prelaze
Jarinje i Brnjak bilo bi da UNMIK preuzme sve poslove.

Do neke odluke čini se da je sve prepušteno Odboru za Kosovo, koji početkom rasprave o vladinom izveštaju, nije pokazao preteranu ozbiljnost. Kako vlada nije predložila zaključke dalji koraci zavise od odluka ovog odbora.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović kaže da odbor može da predloži da sam izveštaj bude tema rasprave ili da donese određene zaključke o kojima bi se skupština izjasnila.

“A postoji mogućnost da odbor zaključi da je potrebno da se vlada oglasi i nekim drugim dokumentom”, kaže Đukić Dejanović.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG