Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Još jedan incident u Budvi


Diskoteka Top Hil u Budvi
Prema pisanju medija u glamuroznoj budvanskoj diskoteci Top Hil u ponedjeljak uveče je došlo do obračuna koji je izazvao pometnju među više od dvije hiljade preneraženih gostiju.

Mediji u Podgorici u utorak pišu da je među brojnim posjetiocima poznate budvanske ljetnje diskoteke nastala panika nakon što je došlo do tuče obezbjeđenja i navodne pucnjave sa izvjesnim Beograđaninom koga printani mediji predstavljaju kao Vlada ožiljak.

Beograđanin nepotpunog indentiteta navodno je pretučen od strane obezbjeđenja nakon što se, kako pišu podgorički dnevni listovi, sa pištoljem zaputio ka separeu u kome je sjedio kontroverzni budvanin Ivan Delić. Samo nekoliko separea dalje navodno je sjedio i Duško Šarić, brat odbjeglog Pljevljaka koji se potražje zbog šverca preko dvije tone kokaina.

Duško Šarić
Ovaj incident još nije do kraja razjašnjen, dok je navodni napadač prema pisanju medija, zadobio teške tjelesne povrede u sukobu sa brojnim obezbjeđenjem.

Ni policija se do sada nije oglašavala u vezi sa ovim slučajem, koji bi, kako podsjećaju mediji mogao biti četvrti pokušaj ubistva Delića umjesto koga je prije dvije godine u neposrednoj blizini Starog grada ubijen nedužni mladić Goran Pejović koga je plaćeni ubica Sretko Kalinić, kako je kasnije sam priznao hrvatskoj policiji, pomiješao sa svojom metom.

Budva je već dvije decenije poprište vatrenih obračuna i destinacija na kojoj se obavljaju naručene likvidacije. Tokom devedesetih u njoj su ubijeni mnogi momci sa one strane zakona, a šokantni sukobi nastavili su da se dešavaju do danas.

U ljeto 2005. na ulazu u Stari grad, sanjeperskim hicem ubijen je, naočigled brojnih gostiju, vlasnik restorana Znak pitanja, a prije dvije godine u restoranu Jadranska straža, na samo nekoliko metara od Znaka pitanja došlo je do dvostrukog ubistva.

Uticaj na turizam

Koliko budvanaska crna hronika utiče na njen imidž crnogorske turističke prijestonice, pitali smo profesoricu književnosti Boženu Jelušić iz Budve koja kaže da Budva jos uvijek traga za oblicima turističkog privrijeđivanja, ali da ih još nije pronašla.

Sve stručne studije su pokazale da takvi događaji nemaju dugoročno negativan uticaj na turiste koji žele da posjete jednu takvu destinaciju, kaže funkcioner Pokreta za promjene, Miloš Bigović.

"Budva zapravo traga za nekim pravim profilom turizma koji hoće da razvija. Definitivno omladinski turizam, koji se zasniva na mega diskotekama, mega šankovima i ovim oblicima zabave koji iziskuju sitne noćne časove, alkohol i određene oblike ponašanja kojima može da bude primjereno i pucanje.
To je nešto na šta sada moramo računati, apsolutno se ne može očekivati da bude drugačije, jer je to prosto logika velikih brojeva u kojoj se mora naći i ovakvih slučajeva. Ukoliko bi smo imali drugačiju strategiju koja bi podrazumijevala i smještaj i odmor i još bolje hotele onda bi i sve ovo moralo da se skloni," kaže Jelušić.

Diskoteka Top Hil u Budvi
Komentarišući posljednji incident ali i seriju drugih obračuna koji su se u Budvi desili u protekle dvije decenije, funkcioner Pokreta za promjene Miloš Bigović kaže da takvi događaji svakakao nijesu dobri.

"Međutim smatram da uz određenu dozu kritike koju treba uputiti i po tom i po bilo kom drugom negativnom fenomenu, ipak mislim da ne treba praviti baš preveliku famu po tom pitanju iz prostog razloga što znam konkretne primjere i drugih uspješnih destinacija, Italije, Španije, Grčke gdje se slične stvari događaju mnogo češće i u mnog većem obimu nego u Crnoj Gori. Međutim Crna Gora je mala i svaki takav događaj ostavlja negativnu sliku. Međutim, sve stručne studije su pokazale da takvi događaji nemaju dugoročno negativan uticaj na turiste koji žele da posjete jednu takvu destinaciju,"
rekao je Bigović.

U Skupštini opštine Budva u utorak nijesmo uspjeli da dobijemo komentar na ovu temu, a na naše pozive nijesu odgovarali ni u Turističkoj organizaciji Budve.
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG