Dostupni linkovi

Još neizvjesno hoće li Rusija uvesti sankcije BiH


Jabuke u jednom od tržnih centara u Moskvi
Jabuke u jednom od tržnih centara u Moskvi

Bosna i Hercegovina odgovorila je Rusiji na upite o uzgoju voća čiji je izvoz iz BiH za Rusku Federaciju u posljednjih dva mjeseca, samo kada su u pitanju kruške i jabuke, porastao na 2.066 tona ukupne vrijednosti u iznosu od 1.3 miliona eura. No, u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa ne mogu reći da li je utvrđeno da su evropske zemlje preko BiH izvezle svoje proizvode.

Naime, Ruska služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor najavila je da bi mogla ograničiti ili zabraniti uvoz voća i povrća iz BiH dok joj ne bude objašnjeno višestruko povećanje izvoza pojedinih proizvoda poput jabuka, krušaka ili grožđa u ovoj godini. Rusi sumnjanju da Evropska unija preko BiHkrši zabranu izvoza u njihovu državu.

U nadležnim institucijama potvrđuju da je evidentiran povećan izvoz u Rusiju naročito jabuka. Poljoprivrednici izražavaju sumnju da su uvozni lobiji i mešetari iskoristili priliku, uvezli robu od susjeda koji su u EU i izvezli je u Rusiju.

U instutucijama BiH napominju da BiH ima plantaže voća te da treba sačekati provjerene podatke.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u ovoj godini došlo je do povećanja izvoza iz BiH u Rusiju budući da je ta zemlja, nakon što je EU uvela sankcije, otvorila svoje tržište za druge dobavljače. I ne samo u Rusiju,BiH bilježi rast izvoza jabuka za mnoge zemlje u svijetu, kaže Igor Gavran iz Vanjskotrgovinske komore BiH i dodaje da je izvoz jabuka u Rusiju za devet mjeseci ove godine iznosio nešto više od 800 tona, a za isti period prošle godine oko 100 tona, što je osam puta više.

No, u Upravi za indirektno oporezivanje kažu da je u posljednja dva mjeseca izvoz jabuka i krušaka u Rusiju premašio 2000 tona. Glasnogovornik Uprave Ratko Kovačević napominje da BiH ima plantaže ovog voća i da je iskoristila mogućnost povećanja izvoza od kad je EU uvela sankcije Rusiji.

U Upravi potvrđuju i informaciju da je u Bosnu i Hercegovinu u posljednja dva mjeseca iz EU nešto više od 7.000 tona jabuka, u vrijednosti od 2,4 miliona KM (1.2 miliona eura) dok je u istim mjesecima 2013. uvezeno samo 321 tona jabuka u vrijednosti od 165.000 KM (83.000 eura).

Domaći poljoprivrednici izražavaju sumnju da se ipak radi o mogućim malverzacijama s obzirom na lošu godinu u kojoj je BiH imala nezapamćene poplave te je i urod voća i povrća bio znatno manji nego ranijih godina.

Predsjednik uduženja voćara Republike Srpske Dragoje Dojčinović smatra da su uvozni lobiji organizovali preprodaju voća iz susjednih zemalja u Rusiju koji već imaju uhodane šeme i novac da potplate carinike.

"Povećanje uvoza sam primijetio još prije dva mjeseca, iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, sad i iz Poljske. Ne ide nam to na ruku. Riječ je o ogromnim količinama koje mi ne možemo proizvesti i koje nismo u Rusiju izvezli. I nas su ugušili na domaćem tržištu jer su jeftiniji. Jabuka proizvedena u EU je oko 16 centi, a naša je oko 32,5 centi eura. Šverceri zaradjuju 1000 po šleperu i na brzinu se obogate. Mi proizvodimo 30-40% više od domaće potražnje. Ako se zatvori rusko tržište, mi ćemo platiti najveću cijenu. Ja sam izvezao pet šlepera jabuka i krušaka u Rusiju, to nikad prije nisam uspio. Da smo imali deset puta više, sve smo mogli prodati na ruskom tržišzu. Ali ova godina bila loša zbog grada", kaže Dojčinović

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH

  • Iz Bosne i Hercegovine je u Rusiju u deset mjeseci 2014. godine ukupno izvezeno 94 tone krompira ukupne vrijednosti u iznosu od 73.474 KM. ( 37.000 eura ) U istom periodu 2013. godine BiH nije izvozila krompir u Rusiju.
  • Iz Bosne i Hercegovine je u Rusiju u deset mjeseci 2014. godine ukupno izvezeno jabuka i krušaka 2.066 tona ukupne vrijednosti u iznosu od 2,6 miliona KM ( 1.3 miliona eura) . Za isti period 2013. godine ukupno izvezeno jabuka i krušaka 10 tona ukupne vrijednosti 9.410 KM ( 4.500 eura )
  • Iz Bosne i Hercegovine je u Rusiju u deset mjeseci 2014. godine ukupno izvezeno 53 tone ukupne vrijednosti u iznosu od 87.204 KM ( 43.000 eura) Za isti period godinu ranije Izvezeno je 65 tona u iznosu od 125.068 KM. (65.000eura)

Certifikate o porijeklu domaćih proizvoda izdaju entiteti i Brčko distrikt pa se čekalo da svako dostavi podatke za svoje područje.

Ministarstvo vanjske trgovine BiH podatke je objedinilo i poslalo Ruskoj Federaciji. Sada se čeka odgovor da li je BiH učestvovala u kršenju embarga ili ne.

XS
SM
MD
LG