Dostupni linkovi

Još jedno priznanje osnovcima iz Srebrenice


Zajednički koncert djece iz Niša, Zagreba i Srebrenice u Srebrenici

„Kuća dobrih tonova“ iz Srebrenice osvojila je nagradu za međukulturalno dostignuće 2018. Ovo priznanje srebreničkim muzičarima dodijelilo je Savezno ministarstvo za Evropu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije. Ovo je samo jedno u nizu prestižnih priznanja koje osvajaju osnovci iz Srebrenice.

Nagrada se dodjeljuje se od 2014. godine za uspješne projekte usmjerene na rješenje u oblasti interkulturalnog dijaloga, kako u Austriji, tako i na globalnom nivou.

„Ovo je velika čast za nas, što se naš glas daleko čuje, što se napokon naša škola prepoznala na globalnom nivou, nakon svih naših uspjeha. Preponosan sam, pogotovo na ovu našu djecu koja su najviše zaslužna za ovo sve, i na čitav tim 'Kuće dobrih tonova', jer je ovo jedna cjelina, jedan trokut, tako da kažem, gdje su tim, djeca i roditelji, svi zajedno učestvovali u ovome“, kaže Ismar Porić, umjetnički direktor „Kuće dobrih tonova“.

Sabina Kernthaller, direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo i Ismar Porić
Sabina Kernthaller, direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo i Ismar Porić

Novim priznanjem mladi muzičari, članovi bivšeg hora Superar, još više su motivisani za rad:

„Ja sam u Superaru već šest, sedam godina. Ovo priznanje za mene znači mnogo. Znači da ima ljudi koji cijene naš trud, cijene naš rad.“

„Ja u muzičku školu idem od pete godine i sviram klavir. Jako mi se dopada ovdje, ima mnogo djece i instrumenata da se svira.“

„U muzičku idem dvije godine, od moje devete. Ovdje mi je super, pjevamo, družimo se.“

Ova nagrada obavezuje „Kuću dobrih tonova“ na još bolji rad, napominje Porić:

„Imamo veliku odgovornost prema svima koji su nam dali povjerenje. Na nama je da nastavimo ovim putem, da nižemo uspjehe, da organizujemo koncerte.“

Sabina Kernthaller, direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo ističe:

„Uvjereni smo da ovaj projekat znatno doprinosi interkulturalnom dijalogu, da se stvaraju prijateljstva između djece i trajna veza za budućnost.“

U protekle tri godine ovo je treća međunarodna nagrada za "Kuću dobrih tonova" iz Srebrenice. Prva je glavna nagrada "Filipin anđeo" u Njemačkoj iz 2015. godine za kampanju "Kad se srca slože" kojom su se prikupljala sredstva za pomoć žrtvama velikih poplava tokom 2014. godine u BiH, Hrvatskoj i Srbiji..

Tu je i prestižna američka nagrada "Top achievement in music" iz prošle godine koju dodjeljuje Global Music Award za pjesmu "Love People", koju je napravio dječiji hor "Kuća dobrih tonova" iz Srebrenice, zajedno sa 15 horova, 1.000 djece iz čitavog svijeta, čime je ova pjesma postala globalna dječja himna.

Ovog ljeta „Kuća dobrih tonova“ organizovala je ljetni muzički kamp i ugostila osnovce iz Niša i Zagreba. Na kraju kampa priređen je zajednički koncert na kojem je sviralo i pjevalo 150 djece. Naredne sedmice srebrenički mališani putuju u Zagreb gdje će, u uzvratnoj posjeti, prirediti koncert.

„13. novembra se selimo u Zagreb u Vatroslav Lisinski, gdje ćemo nastupiti u jednoj od najljepših i najpoznatijih sala u regionu, gdje su nastupali najpoznatije filharmonije iz čitavog svijeta, od Los Anđelesa, Londona, Berlina, do pop i rok zvijezda, Stinga, Steve Wondera, Arete Frenklin. Mi ćemo se na te iste daske popeti i opet poslati poruku prijateljstva i ljubavi, zajedno s našim kolegama iz Srbije, Hrvatske. Iduće godine puno je turneja i koncerata u planu, što u Austriji, što u Njemačkoj“, kaže Ismar Porić.

Nudžejma Kotorić raduje se svakom nastupu:

„Imam trinaest godina i sviram harmoniku. U ovoj školi mi je fino. Jedva čekam da idemo u Zagreb. Tamo ćemo se sresti s našim prijateljima koje smo upoznali dok je bio kamp u Srebrenici. Mislim da ćemo tamo biti još sretniji zato što neki imaju simpatije, neki prijatelje.“

„Kuća dobrih tonova“ iz Srebrenice okuplja više od 350 djece od dvije do 17 godina, koji uče pjevati i svirati sve instrumente. Program se realizuje od 2012. godine i besplatan je za svu djecu koja dolaze iz Skelana, Potočara, Bratunca i Srebrenice. Nastupima i priznanjima srebrenički mališani su već odavno zakoračili u Evropsku uniju, ali i u cijeli svijet.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG