Dostupni linkovi

Još jedno izvrtanje istine o Potočarima


Memorijalni centar Potočari
Memorijalni centar Potočari

Direktor beogradskog Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeka, Milivoje Ivanišević, istakao je kako su u Memorijalnom centru Potočari sahranjeni uglavnom muslimanski vojnici, te da je došlo vrijeme da se oni izmjeste. Njegovu tvrdnju, međutim, demantuju članovi porodica žrtava, uz napomenu da se ponovo pokušava manipulisati istinom.

Porodice žrtava ogorčene su na ovakve tvrdnje Milivoja Ivaniševića, direktora beogradskog Instituta za istraživanje srpskih stradanja.

"Nema čime se ne služe. Evo sad su rekli da u memorijalnom centru ima vojnika. Mi znamo šta se desilo 1995. godine, ljudi su bili razoružani, svi su bili civili. Na sve načine pokušava se uvesti pometnja. Čak se manipuliše i sa brojem žrtava, umanjuje se njihov broj", kaže Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice".

Mejra Đogaz izgubila je u genocidu tri sina i muža. Smatra da je tvrdnja da su u Memorijalnom centru Potočari ukopani samo vojnici još jedna provokacija.

"Šta nam sve neće uraditi i kakva još pitanja postavljati, a zna se da su u Memorijalnom centru ukopana naša djeca, nedužna. Moja tri sina su ukopana tu i nema majke koja nije izgubila jednog, čak i četiri sina. Mogu oni izmišljati šta hoće, ali, mi ćemo se boriti da istrajemo u traganju za istinom i pravdom", napominje Mejra Đogaz.

Jula 1995. godine, prilikom pada Srebrenice, zaštićene zone Ujedinjenih naroda, desetak hiljada muškaraca, pretežno civila, krenulo je šumama prema slobodnoj teritoriji.

"Mi smo u julu 1995. godine bili prepušteni sami sebi, pošli smo glavom preko svijeta. Sve su to bili civili, nenaoružani i ne mogu da shvatim da takve ljude sada neko proglašava vojnicima. Nailazili smo na zasjede i molili vojnike da nas puste jer smo imali namjeru samo da prođemo na slobodnu teritoriju. Mi želimo da skrenemo pažnju da se niko ne služi tako provokativnim pitanjima i vrijeđenjem. Ovo je još jedna moralna uvreda za žrtve. Možemo tužiti one što nam ovo sada čine i da odgovaraju za neistinu", ističe Nura Begović.

Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra, naglašava da je u mezarju ukopano 75 osoba koje nisu ubijene u genocidu.

"U Memorijalnom centru Srebrenica Potočari do sada je ukopano 6.377 žrtava genocida iz 1995. godine. Istina, ima slučajeva da je ranija fondacija koju je vodio OHR (Ured visokog predstavnika) imenovala komisiju po čijem nalogu je ukopano i 75 osoba koje su ubijene u vremenu prije genocida. To mi ne krijemo, ali se sa tom praksom prestalo", napominje Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra.

Smajlović naglašava da je OHR jedno vrijeme vodio Fondaciju Srebrenica Potočari i po odluci komisije koju je formirao Visoki predstavnik Međunarodne zajednice, vršeno je ukopavanje onih koji nisu žrtve genocida iz jula 1995. godine.

"Po odluci te komisije u Memorijalnom centru Potočari sahranili su se članovi uže porodice jedan do drugog - brat do brata, ili otac do sinova. Tih 75 osoba nije ubijeno u genocidu, ali na nišanima i piše tako, sve se može vidjeti i dokazati. Sa takvom praksom se prestalo 2007. godine kada je Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini nametnuo Zakon o Memorijalnom centru Potočari", napominje Smajlović.

XS
SM
MD
LG