Dostupni linkovi

Još jedan Karadžićev svjedok za prebacivanje odgovornosti


Božidar Tomić svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, 13. studeni 2012.
Božidar Tomić svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, 13. studeni 2012.
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavilo se iskazom Božidara Tomića, bivšeg pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske. Kao svjedok obrane, Tomić je kao i njegove prethodne kolege iz VRS-a potvrdio svom nekadašnjem predsjedniku – kako nikada nisu dobili naređenja za namjerno gađanje sarajevskih civila.

Nakon što je optuženi Karadžić, samo kratko pročitao sažetak iskaza svjedoka, Tomića je nastavilo unakrsno ispitivati tužiteljstvo – osporavajući njegove tvrdnje o somoorganiziranosti bosanskih Srba zbog straha od muslimanskog i hrvatskog ekstremizma.

„Dobro jutro, gospodine Tomiću“, pozdravio je svog svjedoka Karadžić.

„Dobro jutro, gospodine predsjedniče“, odgovorio je Tomić.


Kao i kod svjedočenja prethodnih svjedoka obrane, optuženi Karadžić se samo kratko pozdravio s bivšim pripadnikom VRS-a nakon čega je krenuo sa čitanjem sažetka izjave koja je bila u skladu s njegovom tezom – da nije on poveo bosanske Srbe u rat, nego da su se oni samoorganizirali zbog prijetnji hrvatskih i bošnjačkih političkih predstavnika.

Svjedok Tomić, u unakrsnom ispitivanju optužbe – potvrdio je kako je zbog straha sa susjedima organizirao straže u sarajevskoj Ozrenskoj ulici.

„Predsjednik Stranke demokratske akcije Alija Izetbegović i predsjednik Herceg-Bosne i Hrvatske demokratske zajednice Mate Boban – bili su jako neugodni. Ovo govorim iz ugla srpskog stanovništva u Sarajevu i inače u Bosni i Hercegovini“, naveo je Tomić dodajući kako je savez između Bošnjaka i Hrvata bio neprirodan, ali napravljen zbog zajedničkog neprijatelja – Srba.

S druge strane tužiteljica Katrine Gustafson je svjedoka Tomića podsjetila na huškački i prijeteći govor optuženog Karadžića u Skupštini Bosne i Hercegovine 1991.godine, čiji je snimak već puštan u sudnici.

„Nemojte misliti da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak! Jel' muslimanski narod se ne može obraniti ukoliko rat bude ovdje“, zaprijetio je tada Karadžić.

(VIDEO: Obraćanje Karadžića u Skupštini BiH 1991)


Kako bi osporilo izjave o samoorganiziranosti bosanskih Srba, tužiteljstvo je Tomića suočilo sa činjenicom da je on sa susjedima s kojima je organizirao straže u Ozrenskoj ulici, odlazio u kafić Pajaco – gdje su dobivali vojne instrukcije.

Također tužiteljica Gustafson je negiralaTomićeve navode o defanzivnim akcijama Teritorijalne obrane bosanskih Srba – podsjećajući na ofenzivu na području Grbavice, u početnim danima rata -21.travnja 1992.godine.

„Je li se slažete, ili ne slažete – da su pripadnici Teritorijalne obrane iz Vraca sišli u Grbavicu s namjerom da tamo zauzmu određenu teritoriju?“, ispitivala je tužiteljica.

„Rekao sam decidirano – ne slažem se. Jer znam da je na Grbavici postojao ogroman broj Srba koji je tu živio i koji su se također samoorganizirali, kao i mi u Ozrenskoj ulici i drugim dijelovima Sarajeva“, poricao je Tomić informacije o zauzimanju dijelova grada i etničkom čišćenju koje je tamo uslijedilo o čemu govori optužnica.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:52 0:00
Direktan link

Suđenje će se nastaviti iskazom novog svjedoka Karadžićeve obrane u vezi optužbi za teror Sarajlija, kojih je, podsjetimo, tijekom gotovo četverogodišnje opsade ubijeno oko 12 tisuća.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG