Dostupni linkovi

Joketić: Crnoj Gori fali još hotela sa pet zvjezdica


Hotel Forza Mare
Bojan Joketić, menadžer malog porodičnog hotela u Dobroti, Forza Mare, za RSE govori o tome šta je sve potrebno da se porodični biznis uzdigne na nivo ekskluzivnog proizvoda, koji u Crnu Goru dovodi svjetski džet set. On kaže da država, ukoliko zaista želi od Crne Gore da napravi elitnu turističku destinaciju, prije svega treba da privuče investitore koji će sagraditi još malih i velikih hotela visoke klase.

RSE: Kada govorimo o velikim hotelima visoke kategorije, koji nude ekskluzivne sadržaje i uslugu, obično se misli na par hotela na Budvanskoj rivijeri. No, i u Boki Kotorskoj, u ambijentu zaliva koji je među nekoliko najljepših u svijetu, nalazi se mali hotel Forza Mare. Postali ste poznati široj javnosti onoga trenutka kada su na naslovnice medija dospjele informacije da su kod vas odsjedali predstavnici svjetskog džet seta. Vi ste porodični biznis uzdigli na nivo ekskluzivnog. Kako ste to uspjeli i koliko je vremena trebalo?

Joketić: Hotel postoji četiri godine. Prije četiri godine mi smo radili i učili o hotelu. Prije toga smo dosta putovali i angažovali neke ljude iz hotelskog biznisa da nam pomognu oko same koncepcije rada hotela. Dosta njih je bilo, kada smo počinjali, koji su znali da nas kritikuju da takav hotel visoke kategorije, sa toliko malim kapacitetom soba, neće biti isplativ. Mislim da smo sve uvjerili u suprotno i da smo privukli, ne samo našu klijentelu i ljude iz inostranstva, već i svjetski džet set, koji iz godine u godine, u sve većem broju, dolazi u naš hotel.

RSE: Šta je to elitni hotelski turizam, glede vašeg iskustva? Šta ta ponuda u XXI vijeku mora da podrazumijeva? Pročitao sam negdje da ste izjavili kako svjetski džet set ne dolazi u Crnu Goru zbog vašeg ili nekog drugog hotela, već upravo zbog Crne Gore?

Joketić: Svi ti ljudi dolaze radi te ljepote, koja je svuda oko nas, a koje mi nismo svjesni. Bokokotorski zaliv, u svim tim ljudima, običnim turistima i ljudima iz svjetskog džet seta, u njima budi neke nevjerovatne impresije. Toliko su oduševljeni da svako od njih kaže da će se vratiti. Imali smo sreću da na preporuku jedni drugih, dolaze iz godine u godinu, njih sve više i više. Tako da je ove godine, poslije bivšeg trenera Barcelone, došao direktor Sportske akademije u Barceloni, potpredsjednik Fudbalskog kluba Barcelone i na kraju nekadašnji njegov suigrač, a sada direktor Ajaxove škole fudbala. To ide od usta do usta i oni su svi oduševljeni Crnom Gorom i svi će se sigurno vratiti. Vraćaju se i radi hotela, ali prevashodno radi ove ljepote, koja je svuda oko nas.

RSE: Osim prirodnih ljepota, šta ih dodatno privlači? U čemu je tajna formula? Negdje sam pročitao da pominjete privatnost koju nudite gostu, a koju oni znaju da cijene, budući da rade takve poslove i da su izloženi očima i ušima javnosti. Kako im obezbjeđujete taj mir? Na koji način stvari funkcionišu onako praktično?

Joketić: Hotel se trudi, koliko je u našoj moći, da sačuvamo identitet gosta i da ne dođe informacija do novinara, dok oni ne odu iz hotela. Oni traže privatnost, traže mir, da im niko ne dosađuje. Najviše naših gostiju, koji su prije Crne Gore boravili u Hrvatskoj, u Dubrovniku, su ljuti i ogorčeni na ponašanje tamošnjih novinara, koji ih ometaju od aerodroma sve do hotela. Ne mogu nigdje da se opuste.

Mislim da je Crna Gora neka nova destinacija. Malo je problem što ne znamo da iskoristimo neke marketinške stvari. Ne treba da ih uhodimo, ali trebamo marketinški neke stvari malo bolje da provedemo i da reklamiramo ovu malu Crnu Goru, koja je toliko lijepa, da svi gosti, bilo kojeg profila, koji su došli ovdje, žele da se vrate. Na tako malom mjestu ima toliko kontrasta, na pola sata od mora su planina ili tako lijepo jezero. Puno kontrasta, svega ima, ali dosta toga i fali.

Poboljšati turističku ponudu

RSE: Šta trenutno najviše fali Crnoj Gori da se s pravom promoviše u elitnu destinaciju? Gdje su ključni nedostaci, po vama?

Joketić: Prevashodno nam fali još hotela sa pet zvjezdica, što malih, što velikih. Nadam se u skorijoj budućnosti da će ih biti što više jer elitni turizam se ne može bazirati na neka tri-četiri hotela sa pet zvjezdica, bilo da su mali ili veliki. To je veoma mali broj. Vi samo u Dubrovniku imate preko 30 hotela sa pet zvjezdica, i to velikih hotela. Male ne računam.
Hotel Forza Mare
Hotel Forza Mare

Treba da se poboljša turistička ponuda, prevashodno u Kotoru, a i u okolini, jer dosta nekih stvari ne znamo da iskoristimo na pravi način.

RSE: Ko su sve bili vaši gosti? Kakav je to svijet? Da li su zahtijevni i u kom smislu?

Joketić: Više su zahtevni njihovi menadžeri i tim koji ih prati. Imamo više problema dok gost ne dođe kod nas, nego kada je taj gost u hotelu. Među prvim našim gostima bio je britanski milijarder Natanije Ritšild. Prošle godine je slavio rođendan. On i njegova porodica su bili smješteni u našem hotelu, kao i nekoliko VIP zvanica, među kojima su bili i deveti po redu predsjednik Svjetske centralne banke i predsjednik Laburističke partije iz Velike Britanije. Iste te godine došao je i Roberto Kavali. Ove godine je bila Tina Tarner. Tom Kruz na žalost nije odsjeo u našem hotelu, ali pravili smo neke male hepeninge na njegovom brodu.

RSE: Možete li nam ispričati neki zanimljiv detalj, neku zanimljivu priču?

Joketić: Ima dosta detalja, počev od nekih upita kada dolaze u hotel, traže sve u najsitnije detalje. Ove godine je bio Flavio Briatore, menadžer u Formuli 1.To ni jedne novine nisu objavile. Došao je brodom. Niko nije znao da dolazi kod nas. Bio je u restoranu hotela. Nikakva pažnja tome nije bila posvećena. On je samo rezervisao sto za četiri osobe, da bude do mora. Konobar mu je rekao da ga na nekoga podseća, a on se samo nasmijao. Kada su shvatili da je on, tražili su da se potpiše u knjigu utisaka.

To je lijepo, da je takav gost došao u Crnu Goru, a da mu niko nije prišao. Potpuno je slobodno šetao. On će sigurno da se vrati jer njemu to treba. Gdje god da je, na bilo kojoj strani planete, njega uhode paparaci i ne može nigdje da se ponaša slobodno i komotno. On je to sve ovdje imao. Prošetao je, dobro se proveo sa društvom i kasnije su otišli brodom. On ne može ni da plati taj doživljaj.
XS
SM
MD
LG