Dostupni linkovi

Johnson: Dokazi sugerišu da je novi soj virusa smrtonosniji


Građani u Londonu
Građani u Londonu

Rani dokazi sugerišu da je nova varijanta korona virusa koja se pojavila u Velikoj Britaniji možda smrtonosnija, rekao je premijer te zemlje Boris Johnson.

Podatke su proučavali naučnici iz Savjetodavne grupe za nove i respiratorne prijetnje virusima, koja je o tome informisala vladu Velike Britanije.

Međutim, svi dokazi su još u preliminarnoj fazi.

Studije su već pokazale da se novi soj virusa brže širi.

Nova varijanta prvi put je otkrivena u Kentu u septembru. Od tada je postala dominantna verzija virusa u Engleskoj i Sjevernoj Irskoj, a proširila se u više od 50 drugih zemalja.

"Osim što se brže širi, čini se da sada postoje i neki dokazi da bi nova varijanta - varijanta koja je prvi put identifikovana u Londonu i na jugoistoku - mogla biti povezana i sa višom stopom smrtnosti”, rekao je Johnson, prenosi BBC.

Vakcine deluju i na novi soj korone
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:06 0:00

Dokazi dolaze od matematičara koji analiziraju trendove u broju ljudi koji umiru od nove i stare varijante virusa.

Sir Patrick Vallance, glavni vladin naučni savjetnik, rekao je da dokazi o smrtnosti "još nisu snažni".

"Želim naglasiti da postoji velika neizvjesnost oko ovih brojeva i da nam treba više rada da bismo imali preciznije podatke, ali očito je zabrinjavajuće da ova vrsta ima veću stopu smrtnosti, kao i da se lakše prenosi."

Čini se da je nova varijanta smrtonosnija za oko 30%.

Na primjer, na hiljadu 60-godišnjaka zaraženih starom varijantom, moglo bi se očekivati da će njih 10 preminuti. Ali, ako su zaraženi novom varijantom virusa procjene su da bi moglo preminuti oko 13 osoba.

XS
SM
MD
LG