Dostupni linkovi

Boris Johnson na udaru bivšeg moćnog savetnika


Britanski premijer Boris Džonson i njegov tadašnji specijalni savetnik Dominik Kamings, 3. septembar 2019.

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) je pod sve većim pritiskom zbog eksplozivnih optužbi bivšeg savetnika Dominika Kamingsa (Dominic Cummings) koji bi posle njihovog otvorenog sukoba mogao da iznese još štetnije informacije koje bi mogle da ugroze njegovog bivšeg šefa, pišu svetski mediji.

Iz krize pandemije u surovu politiku

Još na talasima uspešnog vakcinisanja u Velikoj Britaniji i politički lukave kampanje da se spreči Evropska fudbalska superliga, Džonson se sada suočava s nezgodnim pitanjima kako su on i drugi visoki zvaničnici odnosili prema naporima za lobiranje u vladi, piše Njujork tajms (The New York Times), uz ocenu da mnoštvo poslova između vlade i kompanija počinje da uzima danak kod premijera koji rado krši konvencije.

Poslednja kontroverza izbila je kada su se prošle nedelje u britanskim medijima pojavile tekstualne poruke između Džonsona i biznismena Džejmsa Dajsona (James Dyson) u vezi s planom o proizvodnji respiratora u prvim danima pandemije. Priča je, ističe američku list, dobila sočan zaokret u petak, 23. aprila, pošto su mediji objavili da je poruke procurio Džonsonov nezadovoljni bivši glavni savetnik Dominik Kamings.

Kamings je istog dana uzvratio na svom blogu da on nema tekstualne poruke koje su procurile, mada ima kopije drugih poruka između Džonsona i Dajsona. On je takođe naveo da ga je Dauning strit lažno optužio da je procurio detalje o uvođenju mera zatvaranja prošle jeseni. Ipak, mnogo eksplozivniji navodi Kamingsa su da je odbio da pomogne Džonsonu da adaptira stan u Daung stritu koristeći sredstva donatora.

Otvoreni spor Džonsona i Kamingsa, kojeg je premijer otpustio u novembru, sigurno će pojačati vihor etičkih pitanja koja okružuju Džonosnovu vladu koja se vraća iz jednogodišnje krize pandemije u surovu svakodnevnu politiku, ističe Njujork tajms, ali navodi da je otvoreno pitanje koliko će skandali našteti Džonsonu, pošto su njegovi gresi dobro poznati. Uz to konzervativci su proširili vođstvo nad laburistima u nedavnim anketama, dok je Džonsonovo protivljenje fudbalskoj Superligi ojačalo njegov populistički imidž.

'Neetično, glupo, možda nezakonito'

Kamings je bivšeg šefa optužio za pokušaj "neetičnog, glupog, moguće nezakonitog" plana da donatori Konzervativne stranke finansiraju skupo preuređenje stana u kojem živi s verenicom Kari Simonds (Carrie Symonds) i njihovim sinom, prenosi Asošiejtid pres (Associated Press).

To je poslednja u nizu optužbi da su Džonson i drugi konzervativci, uključujući bivšeg premijera Dejvida Kamerona (David Cameron), zamaglili ili prekršili pravila u vezi s kontaktima s donatorima i kompanijama.

Britanska vlada je u petak saopštila da je Džonson sam snosio troškove obnove stana, koji prema navodima medija idu od 60.000 funti do 200.000 funti (70.000 do 230.000 evra). Opozicioni laburisti kažu da premijer treba da objasni kako je došao do novca da plati posao renoviranja koji je nadgledala Simonds.

Izborna komisija, koja nadgleda izbore i reguliše političke finansije u Velikoj Britaniji, saopštila je da još traži odgovore od Džonsonove Konzervativne partije.

Kamings je na blogu izneo niz drugih optužbi protiv Džonsona, uključujući da je premijer pokušao da zaustavi istragu o curenju planova za uvođenje mera zatvaranja pošto je upozoren da je u to možda umešan blizak prijatelj njegove verenice.

Bivši Džonsonov savetnik je rekao da će odgovarati na sva pitanja koja je pokrenuo kada se 26. maja pojavi pred poslanicima.

Pod sve većim pritiskom

Britanski premijer je pod sve većim pritiskom zbog eksplozivnih optužbi bivšeg savetnika koji je rekao da Džonsonu nedostaju kompetentnost i integritet, ističe agencija Frans pres (Agence France-Presse).

Kamingsove optužbe, koje su usledile posle nedelja priča o navodno neprikladnom lobiranju i neregularnim poslovima u koje su umešani Džonson, njegovi ministri i zvaničnici, dominirali su u vestima i na naslovnim stranicama britanskih listova ovog vikenda.

Osudi premijera pridružili su se pojedini konzervativci, dok je bivši državni tužilac Dominik Griv (Dominic Grieve), dugogodišnji kritičar Džonsona koji je izbačen iz Konzervativne partije, rekao da je premijer "vakuum integriteta", dok su opozicioni laburisti tražili nezavisnu istragu o korišćenju novca poreskih obveznika.

Kamings je kontroverzni mozak kampanje za referendum 2016. o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije i Džonson ga je imenovao za glavnog savetnika kada je preuzeo vladu u julu 2019. Kamings je pomagao Džonsonu da obezbedi veliku pobedu na izborima tog decembra, ali su navodno njegovi česti sukobi s kolegama doveli do trajnih tenzija i on je napustio vladu godinu dana kasnije.

Kamingsova reputacija teško je oštećena pošto je s porodicom otišao na dugo putovanje uprkos pravilima o boravka kod kuće, tvrdeći da je njemu i njegovoj supruzi bili potrebna pomoć rođaka nakon što su oboje imali simptome COVID-19.

Asimetrična borba

U otvorenom sukobu Džonsona i mozga njegovih političkih pobeda, premijer može najviše da izgubi ako njegov bivši savetnik nastavi da iznosi optužbe, potkrepljene tekstualnim porukama ili imejlovima, o onome šta se događalo od dolaska Kamingsa u Dauning strit u julu 2019. do njegove smene u novembru 2020, piše Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Iznenađujuća odluka Dauning strita u petak, 23. aprila, da krene u bitku s Kamingsom, identifikujući ga kao izvor procurilih navoda, stvorila je asimetričnu borbu između bivšeg savetnika s puno tajni koje treba ispričati i malo toga za izgubiti, i, s druge strane, nosioca najviše funkcije u zemlji.

Još od Kamingsovog odlaska iz Dauning strita, Džonson je zabrinut šta bi mogao da uradi njegov bivši glavni pomoćnik, ukazuje Fajnenšl tajms, navodeći da je proteklih nedelja bezuspešno pokušao da preko posrednika radi na pomirenju.

Od Kamingsa premijeru prete dve glavne opasnosti. Prva je da bi mogao da iznese više detalja o tome kako prelazi preko političkih konvencija ili krši pravila, ističe britanski list, dodajući da je Džonson suspendovao parlament 2019. tokom krize Bregzita, što je kasnije oborio Vrhovni sud, a 2020. je rekao da je zbog Bregzita spreman da prekrši međunarodno pravo.

Druga opasnost je, dodaje list, da će Kamings, koji će u maju svedočiti pred poslanicima o vladinom postupanju tokom pandemije, govoriti o navodno slabom Džonsonovom liderstvu u jeku krize.

Destabilizacija premijera i vlade

Posle nedelja štetnog curenja, premijer je konačno uzvratio udarac svom bivšem savetniku koji je odgovorio s guštom, ističe Tajms (The Times), dodajući da se premijerova kancelarija sprema za još štetnija otkrića pred britanskim poslanicima.

Pozivajući se na ljude bliske Kamingsu, londonski list ukazuje da je njegov cilj da predupredi plan "establišmenta" koji bi mogao da ga pošalje u zatvor, od čega strahuje još otkada su se pojavili detalji o neregularnoj potrošnji novca tokom kampanje za referendum o Bregzitu.

Međutim, kako ocenjuje Tajms, toksičan efekat Kamingsovih napora je destabilizacija premijera i vlade. Savetnici premijera su isuviše svesni da Kamings nema šta da izgubi, a da ima dovoljno "kompromata" da "uništi" Džonsona kada bude govorio pred poslanicima.

Posebna zabrinutost se tiče imejlova u kojima je premijer navodno odbacivao potencijalni broj mrtvih od COVID-19. Drugi veruju da Kamings ima nezgodne detalje o Džonsonovim vezama sa saudijskim princom Mohamedom bin Salmanom i vladarom Dubaija šeikom Mohamedom.

Džonson je mesecima imao najstabilniji period svoje vlade zahvaljujući uspešnoj kampanji vakcinisanja, ali sada, ističe Tajms, kombinacija Kamingsa, procurilih poruka i navoda o prljavima poslovima prete da ga potope.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG