Dostupni linkovi

Džonson: Velika Britanija odlaže ukidanje ograničenja zbog 'delta' virusa


Britanski premijer Boris Džonson je potvrdio u ponedeljak da se zbog porasta broja slučajeva oboljevanja od zaraznije "varijante delta" korona virusa, prvobitno zabeležene u Indiji, odlaže za mesec dana, do 19. jula, ukidanje protivepidemijskih restrikcija u Engleskoj.

Potpuno otvaranje zemlje je ranije bilo najavljeno za 21. jun, ali premijer je rekao da "duboko zabrinjava 'varijanta delta' koja se širi brže" od drugih, te želi da s otvaranem sačeka do 19. jula da bi dao zdravstvenoj službi potrebno dodatno vreme.

Britanski zvaničnici su ranije danas potpisali odluku o odlaganju za posle 21. juna ograničenja uvedenih usled epidemije korona virusa. Bi-Bi-Si (BBC) je naveo da su vladini izvori rekli da će ograničenja ostati na snazi još četiri nedelje od tog datuma.

To znači da će zaposleni biti pozvani da i dalje rade od kuće kad god je to moguće, a noćni klubovi će ostati zatvoreni.

Procenjuje se da je ova varijanta virusa oko 60 odsto zaraznija od prethodne te da je dvostruko veća verovatnoća da će rezultirati prijemom inficiranih u bolnicu.

U ponedjeljak je u Velikoj Britaniji zabeleženo 7.742 novozaraženih Covidom-19 i tri smrtna slučaja.

Nedeljni prosek slučajeva u Velikoj Britaniji porastao je za 46 odsto u poređenju sa sedam dana pre.

Naučna grupa za modeliranje pandemijske gripe (SPI-M) saopštila je da bi treći talas mogao da se kreće od „znatno manjeg od januara 2021. do znatno većeg“.

Navedeno je da bi čak i kratko odlaganje ublažavanja ograničenja dovelo do "značajnog pada" broja pacijenata sa Covidom u bolnici, jer se više ljudi vakcinisalo i školski raspust približavao, smanjujući prenos.

Naučnici su savetovali vladu da bi odlaganje za četiri nedelje smanjilo broj prijema pacijenata u bolnice između trećine i polovine.

Ministar zdravlja u laburističkoj, opozicionoj, vladi u senci Džonatan Ašvorf (Jonathan Ashvorth) rekao je da je javnost "izneverena nesposobnošću i neodlučnošću ministara".

"Jedini razlog zbog kojeg se odlaže ukidanje ograničenja je taj što konzervativci nisu uspeli da osiguraju granice zemlje dozvoljavajući tako širenje nove varijante iz inostranstva. Nisu uspeli da preduzmu mere kao što su odgovarajuća finansijska podrška za bolovanje i ubrzaju vakcinaciju," rekao je Ašvorf.

Do sada je prvu dozu dozu vakcine primilo 41 milion građana – oko 78 odsto odrasle populacije u zemlji – i skoro 30 miliona drugo, što je nešto više od 50 odsto, prenosi BBC.

XS
SM
MD
LG