Dostupni linkovi

Žurka zbog koje će Johnsona dugo boleti glava


Britanski premijer na sednici parlametna tokom kojeg se izvionio zbog prisustva zabavi u bašti Dauning strita u vreme strogih mera ograničenja, 12. januar.
Britanski premijer na sednici parlametna tokom kojeg se izvionio zbog prisustva zabavi u bašti Dauning strita u vreme strogih mera ograničenja, 12. januar.

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) izvinio se zbog prisustva žurki u vreme strogih ograničenja u prvim mesecima pandemije COVID-19, pošto je novi skandal posle niza kontroverzi ponovo doveo u pitanje njegov opstanak na vlasti, pišu svetski mediji.

Priznanje i izvinjenje

Džonson je u sredu, 12. januara, priznao da je prisustvovao okupljanju u bašti Dauning strita tokom prvog lokdauna u Velikoj Britaniji i izvinio se, tvrdeći da je u pitanju bio radni događaj i da "tehnički" nije prekršio nikakva pravila, prenosi Gardijan (The Guardian).

Lider opozicionih laburista Kir Starmer (Keir) odbacio je Džonsonovu verziju događaja i pozvao premijera da podnese ostavku. "Jedino pitanje je: da li će ga britanska javnost oterati, da li će ga njegova partija oterati ili će on učiniti pristojnu stvar i podneti ostavku", rekao je Starmer.

U dugo očekivanoj i pažljivo sročenoj izjavi neposredno pre premijerovih pitanja, Džonson je u parlamentu priznao gnev javnosti pošto se pojavio imejl u kome se oko 100 zaposlenih poziva na događaj 20. maja 2020. uz socijalno distanciranje kako bi uživali u sunčanom vremenu.

"Gospodine predsedavajući, želim da se izvinim", rekao je pred prepunim parlamentom. "Znam da su milioni ljudi širom ove zemlje podneli izuzetne žrtve u poslednjih 18 meseci. Znam kroz koju patnju su prošli, u nemogućnosti da oplakuju svoje rođake, u nemogućnosti da žive svoje živote kako žele ili da rade stvari koje vole."

Džonson je rekao da se te večeri pridružio događaju na oko 25 minuta posle 18 časova, navodeći da je s obzirom na to da se bašta Dauning strita 10 koristila kao "produžetak kancelarije" u vreme mera zatvaranja, veruje da je to radni događaj.

"Gledajući unazad, trebalo je sve da vratim unutra", dodao je Džonson, tvrdeći da je događaj "moglo bi se reći, tehnički, bio u okviru smernica" tog vremena.

Džonson je rekao da prihvata da se mnogi neće složiti, dodajući: "Njima i ovom domu nudim svoje iskreno izvinjenje".

'Donesite svoje piće!'

Džonson ima novu glavobolju pošto su britanski mediji objavili da su njegova kancelarija i rezidencija u Dauning stritu 10 bili domaćini još jedne žurke tokom prošlogodišnjih strogih ograničenja zbog korona virusa, ističe Vašington post (The Washington Post).

Pre navoda o toj žurki, prvo su se pojavili izveštaji o božićnoj zabavi u decembru 2020. dok su bolnice bile pune bolesnih, posle čega je objavljena fotografija premijera i njegove supruge u njihovoj sunčanoj bašti, s još 17 saradnika i članova osoblja i polupraznih flaša vina od 15. maja 2020. godine, kada je bilo zabranjeno okupljanje više od dve osobe na otvorenim javnim mestima.

Sada je televizija ITV News objavila da ima kopiju pozivnice imejlom za još jednu zabavu u bašti od 20. maja 2020. koju je poslao Džonsonov privatni sekretar Martin Rejnolds (Reynolds), za više od 100 članova osoblja Dauning strita.

"Zdravo svima, posle neverovatno užurbanog perioda, bilo bi lepo da maksimalno iskoristimo lepo vreme i večeras popijemo piće na društvenoj distanci u bašti Dauning strita 10", navodi se u mejlu. "Pridružite nam se od 18 časova i donesite svoje piće!"

ITV je naveo da se okupilo oko 40 zaposlenih u Dauning stritu, dok je BBC pronašao svedoke koji kažu da je Džonson prisustvovao zabavi.

Zabave u Dauning stritu su utoliko kontroverzne, ističe Vašington post, jer su se desile dok je Džonsonova vlada sprovodila mere zatvaranja koje su razdvajale porodice i voljene, čak i u bolnicama i na sahranama.

Sumnje u istinoljubivost premijera

Ako se Džonson nadao da će ove godine iza sebe ostaviti opasan niz političkih i etičkih grešaka, njegove nade su srušene novom kontroverzom sa žurkom koja je kršila pravila lokdauna koje je usvojila njegova vlada, ukazuje Njujork tajms (The New York Times).

To je, kako piše list, poslednje i potencijalno najopasnije otkriće u vezi s Džonsonom koje oživljava sumnje u njegovu istinoljubivost i pojačava optužbe da on i njegovi najviši saradnici ne poštuju pravila koja nameću javnosti.

Neprekidan niz kontroverzi podstakao je i spekulacije da bi ove godine mogao da se suoči i s pokušajem unutar Konzervativne partije da bude smenjen, navodi Njujork tajms, dodajući i da za majstora za izvlačenje iz nevolja kakav je Džonson, sve ukazuje da će se poslednja kriza neće utihnuti. Osim proslava, Džonson je suočen sa skandalima skupe dekoracije njegovog stana u Dauning stritu i njegova loša odbrana konzervativnog poslanika koji je optužen za neetičko ponašanje.

Prethodna kriza, kada se u decembru skoro 100 konzervativnih zakonodavaca pobunilo protiv novih ograničenja zbog kovida, što je podstaklo spekulacije da je njegova vlada u opasnosti, splasnula je tokom božićnih praznika i prošle nedelje su mnogi konzervativni poslanici pohvalili Džonsona što se odupruo pozivima za strožim ograničenjima.

Najnoviji skandal pokrenut je prvo u blog bivšeg glavnog Džonsonovog savetnika, Dominika Kamingsa (Dominic Cummings), koji vodi kampanju da diskredituje premijera otkako ga je 2020. smenio zbog kršenja ograničenja uvedenih zbog korona virusa.

Pad u anketama

Džonson je pod sve većim pritiskom konzervativnih poslanika zbog navoda o nizu žurki u Dauning Stritu tokom lokdauna koji takođe podstiču nagli pad vladajuće stranke Konzervativne partije u anketama, piše Volstrit žurnal (The Wall Street Journal).

Pored sporne žurke kojoj je i sam Džonson prisustvovao, navodno je u Dauning stritu bilo još pet društvenih okupljanja između maja 2020. i decembra 2021.

Analitičari kažu da debakl sa žurkama podstiče oštar pad Džonsona u anketama zbog čega je u opasnosti da ga smene poslanici njegove stranke, mada predstavnici te partije umanjuju mogućnost da se to brzo desi.

Prema jednoj anketi objavljenoj u utorak, 11. januara, dve trećine britanske javnosti smatra da bi Džonson trebalo da podnese ostavku zbog navoda o žurki, pri čemu oko 42 odsto birača Konzervativne partije veruje da bi premijer trebalo da se povuče.

Džonson, koga su konzervativci slavili zbog ubedljive pobede na izborima 2019. godine, obezbeđivanje Bregzita i brzo uvođenje vakcine protiv COVID-19, sada se muči u trci s opozicionom Laburističkom partijom, koja prema anketi Jugova (YouGov) ima četiri odsto prednosti u odnosu na konzervativce.

Rejting vlade je pao na 23 odsto, pokazuje anketi koju je u ponedeljak, 10. januara, objavio Jugov, što je najniži nivo od početka pandemije.

Opstanak premijera ponovo u centru

Posle otkrića o premijerovom prisustvu žurki, konzervativni poslanici se nisu bavili vladinim planovima, već da li je došao trenutak kada je Boris Džonson, pobednik izbora, postao Boris Džonson, diskreditovana smetnja, ukazuje politička urednica BBC-ja Lora Kunsberg (Laure Kuensberg).

Da li bi, po rečima poslanika Konzervativne partije, stranka trebalo da se "oslobodi" Džonson ili ne, navodi Kunsberg, dodajući da torijevci još nisu stigli do tog zaključka.

Međutim, kontinuirani niz otkrića, ističe politička urednica BBC-ja, ponovo je na centralno mesto doveo pitanje premijerovog opstanka.

XS
SM
MD
LG