Dostupni linkovi

Rolling Stone: Lennonov posljednji intervju na godišnjicu smrti


Web stranica Rolling Stonea, 8, decembar 2010.
Web stranica Rolling Stonea, 8, decembar 2010.
Tri dana prije nego što je ubijen 8. decembra 1980. godine ispred svoje zgrade u New Yorku, John Lennon je u intervjuu američkom muzičkom časopisu Rolling Stone rekao da ne razumije obožavaoce i kritičare koje interesuju samo "mrtvi heroji".

Lennon je novinaru Jonathanu Cottu rekao u intervjuu, koji je u srijedu prvi put objavljen u cjelosti, da "ima još dovoljno vremena" da ostvari neke od svojih ciljeva.

John Lennon: Mene ne interesuje to da budem ****** mrtvi heroj
Četrdesetogodišnjeg osnivača Betleasa i jednu od najznačajnijih figura popularne muzike i kulture 20. stoljeća je ubio mentalno poremećeni obožavalac Mark Chapman.

Lennon je u intrevjuu bio posebno oštar prema kritičarima koji su bili razočarani njegovim privatnim životom i muzikom nakon što je napustio Beatlese.

"Njih interesuje samo stvaranje iluzije - to je kao obožavanje idola. Oni ljude vole samo kada su u usponu. Ja ne mogu opet da budem u usponu," rekao je Lennon.

"Oni žele mrtve heroje, kao što su Sid Vicious i Jeams Dean. Mene ne interesuje to da budem ****** mrtvi heroj," rekao je Lennon.

Čudo

Cott je rekao da ga je iznenadilo Lennonovo "meditiranje" na polovici puta o životu i smrti, o tome šta je do sada uradio i šta u stvari čini život.

"Ja ne tvrdim da sam božanstvo. Nikada nisam rekao da nisam ogriješio dušu. Nikada nisam tvrdio da imam sve odgovore na život. Jedino što sam radio je da napišem pjesmu i pokušam odgovoriti na neka pitanja što je iskrenije moguće... Ali još uvijek vjerujem u mir, ljubav i razumijevanje," rekao je Lennon.

John Lennon i Yoko Ono 1980. godine u New Yorku
Lennon je govorio i o nastojanjima da bude dobar otac mlađem sinu Seanu Lennonu i jakim vezama za svojom drugom ženom i umjetničkom partnericom Yoko Ono.

"Ja sam odabrao dvoje ljudi sa kojima sam radio: Paul McCartney i Yoko Ono. To nije loš izbor," rekao je Lennon.

Kraći dijelovi intervjua, koji je napravljen u Lennonovom stanu i studiju i koji je trebao pratiti objavljivanje albuma "Double Fantasy", su objavljeni u izdanju Rolling Stonea nekoliko dana nakon Lennonove smrti.

Cott nikada poslije toga nije preslušao trosatni intervju za koji kaže da ga je slučajno našao dok je čistio ormar.

"Pravo je čudo da je prije svega ta magnetna traka preživjela. Nakon toga, njegov glas, koji zvuči tako živo, me je inspirirao i natjerao da objavim čitav intervju."

"Njegove riječi su tako vesele i žive i pune nade i subverzivne i neustrašive,"
rekao je Cott. "Nije birao riječi."
XS
SM
MD
LG