Dostupni linkovi

Joga u ruskim zatvorima na udaru zbog tvrdnji o homoseksualnosti


Razgibavanje u zatvoru u ruskoj oblasti Mordovija

Mnogi možda vide jogu kao smirujući beg od pritisaka modernog života. Ali neki veruju da je to opasna praksa koja izaziva homoseksualnost što može izazvati štrajkove glađu i nerede u zatvorima.

Pošto je uvođenje kurseva joge u dva moskovska zatvora nagnalo članicu parlamenta gornjeg doma ruskog parlamenta da upozna ruske zvaničnike sa zaključcima jednog teologa po tom pitanju izbila je i strastvena debata, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Joga "podstiče nekontrolisano seksualno uzbuđenje koje može dovesti do homoseksualnosti", navodi se u nalazima priloženim u pismu koje je kancelariji državnog tužioca poslala Jelena Mizulina, članica Federalnog saveta, gornjeg doma ruskog parlamenta.

List Moskovski komsomolec je opisao pismo kao poziv državnom tužiocu Juriju Čajki da ispita legalnost inicijative, s upozorenjem na nemire širom zatvorskog sistema ako se proširi praksa nuđenja kurseva joge.

'Splačine iz ruke gejeva'

Prema listu koji je dobio kopiju pisma, rezonovanje je da bi, pošto se kursevi joge uglavnom nude zatvorenicima koji rade na snabdevanju hranom, nespremnost drugih zatvorenika da "dobijaju splačine iz ruku gejeva" mogla biti okidač za štrajkove glađu i nerede.

Kursevi su suspendovani, preneo je dnevnik 5. aprila.

Usledio je talas komentara čitalaca šokiranih tvrdnjama o jogi i time što ih je izgleda prihvatila poslanica.

"To je monstruozno, karikatura", piše na jednom nalogu na društvenim medijima.

"Više bih voleo da se fokusiraju na prave probleme u zemlji", piše na drugom.

Korisnik Tvitera (Twitter) Calibr postavio je sliku Mizuline i citirao tvrdnju da joga podstiče nekontrolisano seksualno uzbuđenje. "Uzbuđenje bi trebalo da kontroliše država", napisao je on sarkastično.

​Mizulina je, međutim, uzvratila 8. aprila. Ona je kancelariji državnog tužioca prosledila zaključke Aleksandra Dvorkina, poznatog teologa specijalizovanog za proučavanje verskih sekti.

Ali je negirala da je tražila zabranu kurseva joge i pozvala je rusku agenciju za medije da izveštaj Moskovskog komsomoleca proglasi "lažnom vešću".

"To je tipičan primer širenja lažnih vesti. Moje pismo državnom tužiocu ne sadrži nikakve zahteve za 'zabranu kurseva joge u zatvorima'", preneo je TASS njenu izjavu. "Zašto je prateće pismo izazvalo takvu histeriju? Ne mogu reći da je to išta osim svesne manipulacije".

Od 2013. ruska vlada vodi kampanju za ograničavanje izloženosti društva homoseksualnosti i zvaničnici su kritikovali kako često kažu "netradicionalne odnose".

Rusija je 2013. uvele zakon o zabrani gej "propagande" s ciljem da se deca zaštite od "informacija koje promovišu negiranje tradicionalnih porodičnih vrednosti". Grupe za zaštitu ljudskih prava kritikovale su zakon kao homofobičan i diskriminatorski.

Kursevi joge uvedeni su u moskovskim zatvorima 2018. kao pilot projekat posle saveta aktivista za ljudska prava, a zamenik šefa ruske zatvorske službe Valerij Maksimenko je rekao da su rezultati veoma obećavajući.

U intervjuu za radio stanicu Govorit Moskva 7. aprila, posle vesti o pismu Mizuline, on je rekao da su procene zatvorske službe ustanovile da je za zatvorenike koji učestvuju u kursevima joge znatno manja verovatnoće da će tražiti pomoć lekara. "To je veoma pozitivan efekat", rekao je on, obećavši da će kursevi uskoro biti vraćeni.

Nazivajući Dvorkina pseudo-isceliteljem i "čudnom osobom", Maksimenko je ismejao zaključak da joga izaziva homoseksualnost. "Ovaj drug ima arhaičan pogled na svet. Živimo u demokratskoj zemlji i ljudi mogu raditi šta hoće u okviru zakona", rekao je Maksimenko.

Usled uspeha pilot projekta, zatvori koji nude jogu sada planiraju uvođenje dodatnih kurseva či kunga, prakse sa sporim pokretima i koordinisanim disanjem usmerenima na kontrolu protoka energije. "Ceo svet radi to i nije izazvalo nikakvu štetu. I neće od nikoga napraviti geja", rekao je Maksimenko.

Dvorkin i Mizulina tek treba da razjasne svoje stavove o tom pitanju.

XS
SM
MD
LG