Dostupni linkovi

JoakimInterFest u znaku vremena tišine


Pozorište u Kragujevcu, mesto održavanja 10. JoakimInterFesta, 2016.
Pozorište u Kragujevcu, mesto održavanja 10. JoakimInterFesta, 2016.

Predstavom Šabačkog pozorišta "Kainov ožiljak", u režiji Juga Radivojevića, u Kragujevcu u srijedu uveče počinje jubilarni 10. JoakimInterFest na kome će nastupiti devet pozorišta iz zemlje iz inostranstva.

Moto ovogodišnjeg festivala je "vreme tišine", a publika će imati priliku da u konkurenciji za nagrade vidi predstave iz Nemačke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Na sceni Knjaževsko srpskog teatra, do 15. oktobra, pored "Kaionovog ožiljka" Šabačkog pozorišta, biće izvedene i predstave "Sećanje" Pozorišne grupe iz Berlina u režiji Bena Lahmana i Meha Dehlemana, "Plemena" Kazališta Planet Art i Exit teatra iz Zagreba, rediteljke Slavice Knežević, "Pukotina" Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice Lajle Kaikčija i "Mrešćenje šarana" Narodnog pozorišta Republike Srpske u režiji Egona Savina.

Od domaćih, selektovane su predstave "Život stoji, život ide dalje" Bitef teatra u režiji Jelene Bogavac, "Princip superstar" Knjaževsko-srpskog teatra Nebojše Bradića, "Palilulski roman" Beogradskog dramskog pozorišta Egona Savina i "Pidžama za šestoro" Kraljevačkog pozorišta i Knjaževsko-srpskog teatra Nenada Gvozdenovića.

Željko Jovanović, selektor Festivala, pozorišni kritičar i umetnički direktor beogradskog Pozorišta na Terazijama, kaže da se ovogodišnji festival bavi tišinom "u kratkim prostorima mira u kome se svet povremeno nađe".

"Imam utisak da je svet svako malo u nekom ratu i da je to vreme između sukoba koji se dešavaju, koje je najplodonosnije za ljudski rodu uopšte, posebno zanimljivo za istraživanje u pozorišnom smislu. Teatar, kao jedna vrsta ljudskih aktivnosti i načina razumevanja sveta, zapravo u tom periodu ima prostora i priliku da se posveti sebi", ističe Jovanović.

Žiri čine reditelj Pjer Valter Polic iz Nemačke, glumica i rediteljka Dragana Varagić iz Srbije, te dramaturg Trajče Kacarov iz Makedonije.

XS
SM
MD
LG