Dostupni linkovi

Ratovi u nama i oko nas


U Kragujevcu se od 7. do 15 oktobra održava deveti Međunarodni pozorišni festival Joakiminterfest, na kome će biti izvedeno osam predstava na temu „Rat u nama i oko nas“.

Po tradiciji, nastupiće pozorišta iz Budimpešte, Nove Gorice, Banja Luke, Zenice, Virovitice, Skoplja, Beograda i Kikinde, koja na različite načine tretiraju temu ratova, podjednako univerzalnu i blisku balkanskim prostorima.

Selektor Festivala, pozorišni kritičar Goran Cvetković, opredelio se za temu „Rat u nama i oko nas“ zbog toga što su ratovi glavno obeležje celokupne istorije čovečanstva, od oružanih sukoba do svakodnevnih „malih ratova“ u porodici, na radnom mestu, ulici i kafani, a festivalske predstave trebalo bi da odgonetnu moguće uzroke i sagledaju njegove oblike.

Vojo Lučić, direktor kragujevačkog Knjaževsko srpskog teatra, kaže da je to jedna univerzalana i uvek aktuelna tema.

“To je pre svega tema koja verujem kod svakog čoveka izaziva znatiželju, ali i potrebu za preispitivanjem uzroka zašto se dešavaju unutrašnji sukobi u čoveku, ali i zbog čega se dešavaju ratovi u spoljnom svetu”, kaže Lučić.

Na ovogodišnjem festivalu biće izvedeno osam predstava, nastupiće pozorišta iz Budimpešte, Nove Gorice, Banja Luke, Zenice, Virovitice, Skoplja, Beograda i Kikinde.

“Iz Skoplja nam stiže predstava Vladimira Milčina, zatim nekoliko predstava iz Srbije, pre svega Trpele, Beogradskog dramskog pozorišta i Nosorog iz kikindskog pozorišta. Prvi put u Kragujevac dolaze pozorišta iz Nove Gorice i Skoplja”, kaže naš sagovornik.

Joakiminterfest, po tradiciji,okuplja pozorišne stvaraoce iz Srbije i okruženja, kao i ljubitelje pozorišta, koji na Festival dolaze i zbog kvalitetnih pratećih programa.

“Ove godine imamo izložbu grafika profesora Slobodana Nedeljkovića, promociju monografije o jednom od najpoznatijih bosansko-hercegovačkih glumaca Adema Ćejvana i promocija filma 'Bog da prosti' Boška Savkovića, koji govori o stradanju glumaca nakon Drugog svetskog rata”, kaže direktor kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra.

Organizator devetog Joakiminterfesta je Knjaževsko srpski teatar, pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca i Ministarstva kulture i informisanja.

XS
SM
MD
LG