Dostupni linkovi

Još nema presude za tragediju staru 15 godina


Ilustrativna fotografija
Gotovo 15 godina nakon potonuća broda Mis Pat u crnogorskim vodama i pogibije 37 Roma, porodice poginulih i nestalih još čekaju pravdu i kaznu za one koji su njihove najbliže odveli u smrt.

Istraga je trajala pune četiri godine, optužnica je podizana dva puta uz prebacivanje predmeta od jednog tužioca do drugog, a pojedini okrivljeni i svjedoci su do danas ostali nedostupni.

Nazire li se kraj jednom od najdužih sudskih procesa u istoriji crnogorskog pravosuđa?

Tragedija u kojoj je prema zvaničnim podacima poginulo 37 Roma dok se desetine i dalje vode kao nestale kada je u crnogorskim vodama potonuo brod “Miss Pat”, dogodila se 16.
avgusta 1999. godine.

Zbog potapanja broda “Miss Pat” kao teškog krivičnog djela protiv opšte sigurnosti, okrivljeni su Agim Gaši, Ismet Balja, Ramadan Balja, Bajram Maljoku, Joko Nikaljević, Saša Boreta, Goran Đuričković i Refik Hodžić.

Oni su optuženi da su raseljenim Romima sa Kosova obećali prevoz do Italije, uz novčanu naknadu.

Iako je ‘Miss Pat’ bio registrovan za prevoz šest osoba i dva člana posade, te noći 16. avgusta 1999. godine na brod je ukrcano 70 osoba. Nakon nekoliko sati plovidbe, čamac kojim je upravljao Hodžić se prevrnuo, a u brodolomu je nastradalo 37 osoba, od kojih je 13 identifikovano, dok se ostali vode kao nestali.

Slučaj Mis Pat ponovo je zaokupio pažnju domaće javnosti budući da je ovih dana pred krivičnim vijećem sudije Predraga Tabaša održano još jedno ročište.

Branilac okrivljenih Ismeta i Ramadana Balje, podgorički advokat Zdravko Begović kaže za naš program da je loše vođena istraga jedan od ključnih razloga dugog trajanja sudskog postupka u predmetu Mis Pat:

“Istraga je do te mjere vodjena nesavršeno da čak nijesu saslušavana lica romske nacionalnosti uz prisustvo tumača i niko im to nije predočio, da je veliki broj lica romske nacionalnosti koji su ili bili svjedoci oštećenih ili okrivljenih raseljen po Evropi i svijetu i da im se vrlo teško moglo ući u trag, da je u jednom periodu tog postupka osnovno tužilaštvo odlučilo da taj predmet prebaci u nadležnost višeg tužilaštva, da su se u tom predmetu izmijenili nekoliko predsjednika sudskog vijeća. Sve je to uticalo da se stvori jedna vrlo neprijatna situacija da neko namjerno i sa razlogom pokušava da odloži završetak tog porstupka i da lica odgovorna za tragediju ne dovede pred lice pravde.“

Zoran Vujičić iz Građanske alijanse koja godinama prati cijeli slučaj kaže da je katastrofalno za jedan pravosudni sistem i državu da u ovakvom predmetu još nema prvostepenu presudu. Za Vujičića nema dileme da se odugovlačenjem cijelog postupka ili neko okrivljenih štiti ili da država želi da zataška tragediju:

“Ako uzmemo u obzir da je od momenta nesreće do pokretanja sudskog spora prošlo najmanje četiri godine, odnosno da je sama istraga trajala 4 godine, da je nakon toga došlo do preinačenja optužnog akta pa je nakon toga opet promijenjena optužnica da bi na kraju i sam sudija bio promijenjen onda vidimo da je sve išlo ka tome da se suđenje što više i više odgađa. Sve činjenice ukazuju na to da se neko u postupku štiti ili da država želi da zataška ovako tešku tragediju.Naprosto to da u 21. vijeku proces traje 15 godina i da nema, ne pravosnažne presude nego ni one u prvom stepenu je katastrofalno“

Izvršna direktorica Instituta socijalne inkluzije i Egipćanka Biljana Alković apeluje na crnogorsko pravosuđe da konačno stavi tačku na sudski proces i donese odluku koja će koliko toliko značiti satisfakciju za porodice poginulih i nestalih:

“Smatram da slučaj treba da bude okončan kako bi se zadovoljile porodice žrtava i da je zaista vrijeme da se to nakon toliko godina završi. Postavlja se pitanje šta je tu problem? Da li je to što su Romi i Egipćani u pitanju i to nikoga ne interesuje, ili je nešto dugo u pitanju. Ako je pravda jednaka za sve onda ovaj slučaj treba što prije da se okonča.“

Pravna istorija ovoga predmeta veoma je indikativna.

Naime, predmet se na početku nalazio kod Osnovnog tužioca u Baru, koji je 31. avgusta 1999. godine, podnio zahtjev za sprovođenje istrage a optužnica je podignuta u oktobru iste godine. Do 25. decembra 2002. godine nije zakazivan glavni pretres. Predmet je 2004. godine. nakon prekvalifikacije optužbe preuzeo Viši tužilac u Podgorici.

Optužnica je podignuta 2006. godine a suđenje u prvom stepenu i nakon 15 godina od incidenta i dalje traje.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG