Dostupni linkovi

BiH: JMBG demonstranti na saslušanjima u policiji


Osam građana Sarajeva, vlasnika automobila koji su blokirali ulaz u garažu Parlamenta BiH tokom protesta za usvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju 5. juna, pozvani su u policijsku stanicu da daju izjave. I nekoliko osoba, koje se smatraju organizatorima „JMBG protesta” pozvani su da učine to isto. Dok Ministarstvo unutrašnjih poslova sarajevskog Kantona navodi da se radi o uobičajenoj proceduri, aktivisti za zaštitu ljudskih prava upozoravaju da se time atakuje na osnovne slobode čovjeka.

Među osmoricom koji su postavljanjem automobila blokirali ulaze, odnosno izlaze iz Parlamenta BiH, je Zoran Ivančić, koji kaže kako shvata da policija radi svoj posao.

„Vrlo jednostavna procedura, oni imaju fotografije, video snimke tih događaja tih dana i svakom od nas su pokazali njegovo auto. Trebali smo se samo izjasniti je li taj automobil naše vlasništvo. To prosljeđuju Općinskom sudu za prekršaje u Sarajevu, tako da očekujemo na jesen da ćemo dobiti sudske pozive", navodi Ivančić.

Za 'Ivančića i drugove' je međutim važnije što je dokazano da su automobili njihovi a ne ukradeni, kako je tvrdio predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda.

„S obzirom da Vjekoslav Bevanda ima na raspolaganju sve službe, tajne, sigurnosne, unutrašnjih poslova, nema drugog zaključka nego da je on rekao sa predumišljajem, s ciljem da nas diskreditira", kaže Ivančić.

Među saslušanim je i Dalibor Tanić koji kaže da niko od osmorice pozvanih ne bježi od odgovornosti ako se ona utvrdi. Prekršili smo Zakon o sigurnosti saobraćaja, kako bi uticali da se usvoji mnogo značajniji zakon koji garantuje život djeci Bosne i Hercegovine.

„Dakle, svjesno sam prekršio jedan zakon, ali samo iz razloga kako bi se pokrenulo nešto drugo, kako bi se donio jedan mnogo bitniji zakon, pogotovo što se taj zakon odnosi na djecu. Mogu reći da smo uspjeli, jer ja ne vjerujem da bi se nešto drugačije desilo da nije bilo onog petog 'piona'“, naglašava Tanić.

Feđa Štukan, koji je takođe saslušan u grupi 'automobilista' kako ih popularno zovu u Sarajevu, navodi da je krećući na proteste bio svjestan mogućih posljedica, ali život djevojčice Belmine je bio važniji.

„Mi smo došli da Belminu spasimo. Mi smo to uspjeli da uradimo. Naravno da se isplatilo. Kakve god posljedice da budu, mi smo spasili život. Šta će biti dalje, nije mi ni toliko bitno. Ne bježim od odgovornosti, jer svi koji se bore protiv sistema moraju biti spremni na posljedice”, naglašava Štukan.

Nagrada policiji

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac tvrdi kako policija samo radi svoj redovan posao.

„Prema tome nema apsolutno nikakvog razloga za bilo kakvu paniku, niti govorimo o nekim krivičnim djelima, pogotovo što se negdje spekuliše u medijima, ustvari više govori u javnosti. Jednostavno je takva procedura. Ja ostajem pri tome da su to bile dobri demokratski protesti, samo ono što MUP mora raditi, on mora raditi. Znači, kad kažem da nema razloga za bilo kakvu paniku, onda znam šta govorim", naveo je Pećanac.

Takođe je potvrdio da su policajci koji su radili na osiguravanju demonstracija novčano nagrađeni:

„Nagradu su policajci, hvala Bogu, već dobili", rekao je ministar.

(VIDEO: Blokada Parlamenta BiH, početak MBG protesta)
Protest zbog jedinstvenih matičnih brojeva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH upozorava da se privođenje grupe banjalučkih studenata na policijski informativni razgovor zbog karikatura koje su osvanule na ulicama Banjaluke, kao i u slučaju pozivanja učesnika demonstracija u Sarajevu na kojima je traženo usvajanje izmjena Zakona o jedinstvenom matičnom broju, može tumačiti kao atak na ljudska prava i slobode.

„Posebno je zabrinjavajuća činjenica da se sada udara i na one koji na normalan način koriste slobodu izražavanja i slobodu mirnog okupljanja, tako da je ovo zaista jedna prijetnja i ljudskim pravima i demokratizaciji Bosne i Hercegovine i dokaz da ova vlast nema baš volju da poštuje ove nekakve procese u kojima bi se Bosna i Hercegovina približila normalnim evropskim državama. Ja se nadam da će građani Bosne i Hercegovine s jedne strane, i demokratske snage, a s druge strane međunarodna zajednica, ipak uputiti upozorenje nosiocima ovog što liči na strahovladu i na putinizaciju Bosne i Hercegovine", kaže predsjednik Helsinškog komiteta Srđan Dizarević.

Analitičar Esad Bajtal smatra da će u BiH i dalje biti pobuna i protesta, jer su ta vrata otvorili građani tražeći da svako dijete u Bosni i Hercegovini dobije jedinstveni matični broj kao osnovno ljudsko pravo.

„Ono što je jako bitno sa stanovišta našeg društva kao društva koje je u tranziciji svake vrste pa i društvene prirode, dakle, društva koje pokušava izgraditi demokratiju, bitni su protesti kao trenutak buđenja – neću da kažem 'građanske' jer je to izlizana riječ – buđenja ljudske svijesti, dakle pobuna koja je shvaćena kao pravo, kao mogućnost, a ne kao kršenje reda, ne pobuna radi pobune nego pobuna shvaćena u najboljem smislu te riječi, kao pokušaj da se nešto zaista učini. Ja vjerujem da će u budućnosti učinci pobuna i protesta biti daleko veći i daleko izraženiji od ovih kakve su imali u ovom slučaju", ocjenjuje Bajtal.

Neusvajanje Zakona o matičnom broju bio je povod za građanske proteste, nakon čega je Vijeće ministara BiH usvojilo Prijedlog izmjena i dopuna Zakona, koje su usvojene na Predstavničkom domu, ali ne i na Domu naroda. Tamo je Klub bošnjačkog naroda proglasio povredu vitalnog nacionalnog interesa.
XS
SM
MD
LG