Dostupni linkovi

James O'Brien nominovan za pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu


USA-CONGRESS/james o'brien
USA-CONGRESS/james o'brien

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden najavio je namjeru da imenuje bivšeg američkog izaslanika za Balkan Jamesa O'Briena za pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja, objavila je Bijela kuča 20. maja.

Prijedlog čeka potvrdu američkog Senata.

O'Brien je bio dio američke delegacije tokom pregovora u Rambujeu između Kosova i Srbije 1999. godine.

Od 2022. godine Jim O'Brian radi kao šef Ureda za koordinaciju sankcija, u rangu ambasadora, u State Departmentu.

Prema objavi Bijele kuće, O'Brien je ranije služio u dvije američke administracije kao specijalni predsjednički izaslanik. Bio je viši savjetnik bivšeg američkog državnog sekretara Madeleine Olbright i predsjedničkog izaslanika za Balkan.

"Vodio je veliki i uspješan program sankcija i savjetovao o nizu pitanja, uključujući evropske mirovne pregovore, naučne i ekološke sporazume, postsovjetsku tranziciju Rusije i Ukrajine i inicijative za istragu i krivično gonjenje osoba odgovornih za ratne zločine", navodi se u saopštenju Bijele kuće.

O'Brien je također bio uključen u pronalaženje rješenja za okončanje rata u Bosni i Hercegovini i pomogao u formulisanju Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, kojim je taj rat okončan.

On je takođe predvodio podršku Sjedinjenih Država Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju sa sjedištem u Hagu, koji je pomogao privođenje pravdi odgovornih za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

XS
SM
MD
LG