Dostupni linkovi

Prva dama Jill Biden stigla u Rumuniju, sastala se s američkim trupama


Jill Biden služi obroke američkim vojnicima tokom posjete vazduhoplovnoj bazi Mihail Kogalniceanu, Rumunija, 6. maj 2022.
Jill Biden služi obroke američkim vojnicima tokom posjete vazduhoplovnoj bazi Mihail Kogalniceanu, Rumunija, 6. maj 2022.

Prva dama Sjedinjenih Država Jill Biden stigla je u Rumuniju kako bi započela petodnevno putovanje koje će je odvesti i u drugu članicu NATO-a Slovačku, kao dio napora Washingtona da iskaže podršku saveznicima u regionu usred ruskog rata protiv Ukrajine.

Jill Biden je stigla 6. maja u vazdušnu bazu Mihail Kogalniceanu u blizini rumunskog grada Konstance i oko 100 kilometara od granice sa Ukrajinom.

Mnogi od hiljada američkih vojnika, koji su posljednjih mjeseci raspoređeni u Istočnu Evropu, stacionirani su u bazi.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Nakon posjete sa pripadnicima američkih službi, Biden će se uputiti u Bukurešt, gdje će se 7. maja sastati s članovima rumunske vlade, osobljem američke ambasade i nastavnicima koji rade s raseljenom ukrajinskom djecom, navodi se u saopštenju.

Ona će se u Bukureštu sastati s prvom damom Rumunije, Carmen Johannis, kako bi "iskazala svoju zahvalnost za velikodušnost Rumunije i podršku ukrajinskim izbjeglicama", navela je njena kancelarija.

Njeno putovanje uključuje i posjetu glavnom gradu Slovačke, Bratislavi, kako bi se sastala sa vladinim zvaničnicima i osobljem američke ambasade.

Prije nego što je krenula na put, Jill Biden je na Twitteru rekla da je "na putu za Rumuniju i Slovačku kako bi provela Majčin dan s ukrajinskim majkama i djecom koja su bila prisiljena napustiti svoje domove zbog rata [ruskog predsjednika Vladimira] Putina".

"Takođe, posjetit ću američke trupe i izraziti zahvalnost za napore pomoći susjednim zemljama i humanitarnim radnicima", navela je Biden.

Rumunija i Slovačka primile su stotine hiljada ukrajinskih izbjeglica koje bježe od ruske invazije.

Skoro 5,5 miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine od početka ruske invazije 24. februara, podaci su UNHCR-a.

Više od tri miliona ih je pobjeglo u Poljsku, dok je Rumunija primila 817.000, a Slovačka skoro 372.000 izbjeglica, zaključno sa 29. aprilom.

Američki predsjednik Joe Biden predložio je veliki paket pomoći od 33 milijarde dolara za naoružavanje i podršku Ukrajini.

Izvor: Rumunski servis Radija Slobodna Evropa, Reuters, AFP
XS
SM
MD
LG