Dostupni linkovi

Prva dama SAD-a u nenajavljenoj posjeti Ukrajini


Prva dana Ukrajine Olena Zelenska daje cvijeće američkoj prvoj dami Jill Biden u ispred škole, 8. maja
Prva dana Ukrajine Olena Zelenska daje cvijeće američkoj prvoj dami Jill Biden u ispred škole, 8. maja

Prva dama Sjedinjenih Država Jill Biden otputovala je u nedelju u nenajavljenu posjetu zapadu Ukrajine kako bi pružila podršku njezinom narodu usred ruske invazije. Posjetila je školu koja služi kao privremeno sklonište i upoznala se sa Olenom Zelenskom, prvom damom Ukrajine.

"Mislim da je važno pokazati ukrajinskom narodu da ovaj rat mora prestati i da je ovaj rat brutalan i da narod Sjedinjenih Država stoji uz narod Ukrajine", rekla je Biden, prema izvještaju novinara Washington Posta kojeg je podijelio sa drugim medijskim organizacijama.

Škola služi kao sklonište za 163 raseljene osobe, uključujući 47 djece.

Biden, koja je prije toga boravila u susjednoj Slovačkoj, dala je cvijeće Zelenskoj, koja se, prema američkim zvaničnicima, prvi put pojavila u javnosti od početka ruske invazije 24. februara.

Zelenska je rekla kako je prva dana SAD-a hrabra zbog svog putovanja.

"Razumijemo što je potrebno da američka prva dama dođe ovdje tokom rata kada se vojne aktivnosti odvijaju svaki dan, gdje su svaki dan zračne sirene čak i danas", rekla je prva dama Ukrajine putem prevodioca.

Jill Biden i Olena Zelenska sa grupom djece koja žive u Školi 6, prave poklone za Dan majki, 8. maj
Jill Biden i Olena Zelenska sa grupom djece koja žive u Školi 6, prave poklone za Dan majki, 8. maj

"Svi osjećamo vašu podršku i svi osjećamo vodstvo američkog predsjednika, ali želimo napomenuti da je Majčin dan vrlo simboličan dan za nas jer također osjećamo vašu ljubav i podršku tokom tako važnog dana."

Američki predsjednik Joe Biden predvodi napore za uvođenje ekonomskih sankcija Rusiji i pritisak na predsjednika Vladimira Putina da okonča rat.

Američki predsjednik nije bio u Ukrajini od početka invazije, ali drugi američki dužnosnici jesu poput državnog sekreatara Antony Blinkena, ministra odbrane Lloyda Austina i predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi koji su posjetili Kijev u posljednje dvije sedmice.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG