Dostupni linkovi

Egzekutor IS "Jihadi John" najvjerovatnije ubijen u Raki


"Jihadi John"

Britanac “Jihadi John”, glavni javni egzekutor “Islamske države” (IS) najvjerovatnije je ubijen u vazdušnim udarima SAD u Siriji.Britanski premijer David Cameron kaže da još čekaju potvrdu da je napad u "srce IS bio uspješan"

Američki mediji citiraju neimanovanog američkog zvaničnika koji kaže da je napad dronom bio besprijekoran i da je ozloglašeni militant nije preživio.

Od kada je polovinom 2014. “Islamska država “ preuzela velike dijelove teritorije u Iraku i Siriji i istovremeno započela medijski rat sa ostatkom svijeta njen glavni eksponent postao je “Jihadi John”.

Čovjek obučen u crno kojem, su se vidjele samo oči sa savršenim britanskim akcentom privodio je jednog po jednog kidnapovanog zapadnjaka, počevši sa američkim novinarima Jamesom Foleyem i Stevenom Sotloffom i javno ih obezglavljivao nakon što su pročitali poruke IS.

Naknadno identivikovan kao Mohamed Emvazi, Kuvajćanin rođen u Britaniji, kako se vjeruje ubjen je sa još tri pripadnika ove militantne grupe u njihovoj utvrdi na sjeveru Sirije gradu Raki.

Američki zvaničnik je za BBC izjavio da su Emvazijevo kretanje već neko vrijeme pažljivo pratili.

Britanska vlada je na njegovom hvatanju tijesno sarađivala sa Amerikancima.

Na kratkoj press konferenciji ispred kancelarije u Downing street broj 10, pritanski premijer David Cameron je rekao da ne još uvjek ne mogu sa potpunom sigurnošću da tvrde da je napad bio uspješan, ali da ukoliko se to potvrdi to predstavlja udar u “srce Islamske države” .

“Prošle noći su SAD izvele vazdušni napad na Raku u Siriji, čija je meta bio Muhamed Emvazi, ISIL –ov egzekutor poznat kao 'Jihadi John'. Ne možemo još biti potpuno sigurni da li je napad bio uspješan, ali dozvolite mi da budem jasan. Uvjek sam govorio da ćemo učiniti što god je neophodno i što god treba da uđemo u trag Emvaziju i da ga zaustavimo u uzimanju ljudskih života”, rekao je Cameron i dodao:

David Cameron
David Cameron

"Ako je napad bio uspješan a mi još uvjek čekamo potvrdu toga biće to još jedan napad u srce ISIL-a"

Potvrdio je da je napad bio zajednička akcija akcija SAD i Velike Britanije i da je to bio “čin samoodbrane”. “Jihadi John” je prema riječima britanskog premijera predstavljao prijetnju po cijeli svijet.

Emvazi je varvarski ubica .Gledali smo ga u bolesnim video snimcima obezglavljivanja britanskih humanitarnih radnika .On je predstavljao stalnu prijetnju po nevine civile, ne samo u Siriji već i širom svijeta ukljućujući Ujedinjeno Kraljevstvo. On je bio vodeći egzekutor ISIL-a i nemojmo nikad zaboraviti da je ubio i veoma veliki broj muslimana”, naglasio je Cameron.

Pentagon još uvjek provjerava uspješnost napada koji je, kako se navodi izveden raketom “hellfire” ili “paklena vatra”.

“Islamska država” je u javnim video snimcima obezglavila desetak žrtava uglavnom zapadnajka, kao i jednog Japanca i Hrvata, a jordanskog pilota Muata el Kaseasbeha živog su zapalili. U ulozi u crno obučenog egekutora uglavnom je bio “Jihadi John”.

Nakon što je u februaru ove godine otkriven njegov identitet on se uglavnom povukao, vodeći posebeno računa, kako navodi BBC, da ne napušta digitalni trag svog skloništa. Međutim, britanski štab za telekomunikacije proširio je maksimalno svoje napore u presretanju i praćenju svih šifrovanih poruka koje bi mogle otkriti njegovu lokaciju i saradnike.

“Jihadi John”, odnosno Mohamad Emavzi, iz zapadnog Londona u Siriju je otputovao 2013. godine i pridružio se “Islamskoj državi”. Prije toga je imao više izlazaka iz Britanije uključujući i odlazak u Tanzaniju u avgustu 2009., kada je prvi put postao poznat službama sigurnosti.

Analitičar za bezbjednost Charlie Winters kaže za BBC da će ukoliko se potvrdi njegova smrt to svakako uticati na one koji žele da se pridruže militantima IS tako što će im takave avanture izgledati besmislene.

“Oni žele da odu i nađu kolektivnu grupu u kojoj mogu biti dio nečega većeg. Ali, takođe oni ne žele da umru tamo”, dodaje Winters.

Napad na egzekutora IS stiže u trenutku kada SAD nastoje da pojačaju pristiska na borce ove militantne grupe, za koju je predsjednik Barack Obama obećao da će biti poraženi.

Pritisak uključuje američke planove da rasporede snage za specijalne operacije u Siriji, isporuče nove količine oružja opozcionim snagam koje podržavaju i pojačaju vazdušne napade protiv ove militantne grupe.

  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG