Dostupni linkovi

Novi Sad: Jezici nacionalnih manjina uz ćirilične natpise


Eva Vukašinović
Eva Vukašinović
Pokrajinski ombudsman pokrenuo je postupak u kome traži da gradske vlasti u Novom Sadu poštuju propise i da na institucijama natpisi budu ispisani i na jezicima nacionalnih zajednica koji su u službenoj upotrebi u glavnom gradu Vojvodine.

Nakon niz odluka gradske vlasti u Novom Sadu, da umesto latiničnih natpisa stave ćirilčne, pokrajinski ombudmsan je pokrenuo postupak u kom traži od gradskih vlasti da one budu dosledne u poštovanju propisa i da natpisi budu ispisani i na jezicima nacionalih zajednica koji su u službenoj upotrebi u ovom gradu.

“Po Ustavu Srbije u službenoj upotrebi je srpski jezik i ćirilično pismo. To znači da kada koristimo srpski jezik moramo koristiti ćirilično pismo. Službena upotreba latiničnog pisma, po Ustavu, sada nije moguća na natpisima. Pokrajinski ombudmsan smatra da ova doslednost treba da obuhvati i sve druge odredbe Ustava i zakona. Tako da ako već menjamo natpise pozivajući se na propise, moraćemo da primenimo i druge članove Ustava odnosno dva zakona koji definišu korišćenje manjinskih jezika u službenoj upotrebi”, kaže za Radio Slobodna Evropa zamenica pokrajinskog ombudsmana zadužena za manjinska pitanja Eva Vukašinović.

Ona dodaje da postupci obuhvataju tri slučaja.

“Pokrajinski ombudsman pokrenuo je tri postupaka. Jedan prema Kulturnom centru Novog Sada, koji je, moram da naglasim, postavio tablu na kojoj su natpisi i na jezicima manjinskih zajednica koji su u službenoj upotrebi, ali oni nisu pravilno napisani. Tako da je pokrajinski ombudsman tu ukazao na nepravilno koriščenje jezika koji je u službenoj upotrebi. Drugi slučaj se odnosi na javno gradsko saobraćajno preduzeće i na pokazivače pravca na displejima gradskih autobusa, dok je treći slučaj u vezi sa isticanjem imena ulica pošto ni u ovom slučaju nisu istaknuti nazivi na manjinskim jezicima koji su u službenoj upotrebi u Novom Sadu”, dodala je zamenica pokrajinskog ombudsmana.

Na izjavu zamenice Pokrajinskog ombudsmana za zaštitu prava nacionalnih manjina zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić istakao je da za ovakvu tvrdnju nema zakonskog osnova.

"Zakon obavezuje lokalne samouprave da manjinski jezici budu službeni tamo gde nacionalne manjine čine više od 15 % ukupnog stanovništa, što u Novom Sadu nije slučaj ni sa jednom nacionalnom manjinom. Ukoliko bi se tako odnosili prema ovoj temi i pokrajinska javna preduzeća i institucije bi trebalo da izmene logoe i nazive, a nemam saznanja da je ombudsmanka to tražila. Takođe, interesuje me i da li će gospođa Vukašinović zahtevati od RTV Vojvodine da program na stranim jezicima titluje na svih šest jezika koji su u službenoj upotrebi u Pokrajini? Iznenađujuće je da se Pokrajinska ombudsmanka nije tako revnosno zalagala za ovaj stav kada je na vlasti u Novom Sadu bila koalicija koja ju je i postavila na to mesto", zaključio je zamenik gradonačelnika Novog Sada u pisanoj izjavi.

Prema statutu Novog Sada osim srpskog, u glavnom gradu Vojvodine u službenoj upotrebi su i mađarski, slovački i rusinski jezik i pismo. Zakon kaže da se osim u komunikaciji sa vlastima, službena upotreba manjinskih jezika odnosi i na natpise na institucijama, trgovima i ulicama.
XS
SM
MD
LG