Dostupni linkovi

Jesu li uništene kovertirane ostavke ipak imale efekta


Sjednica Vlade Crne Gore
Sjednica Vlade Crne Gore
Vlada Crne Gore je uništila sve kovertirane ostavke koje su, na zahtjev premijera, popisali svi državni službenici i starješine institucija. Kovertirane ostavke su bile predmet kritike Evropske Unije na račun Vlade, pa se postavlja pitanje da li je taj institut pritiska na državne službenike proizveo štetu po državu.

Blanko ostavke starješina i pomoćnika državnih organa i institucija fizički su uništene, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević nakon sjednice Vlade, ne dajući detaljne informacije o tome koliko je takvih ostavki bilo niti komentarišući efekat jednogodišnjeg postojanja kovertiranih ostavki.

Kovertiranje ostavki je krajem 2012 godine tražio tadašnji mandatar Milo Đukanović, prije izbora nove vlade, od svih pomoćnika ministara; direktora uprava, direkcija, javnih preduzeća i ustanova.

Uz pomoć ovog ad hoc instituta, trebalo je na brz i efikasan način smijeniti one koji ne rade dobro svoj posao.

Taj prvi potez premijera odmah je upalio lampice upozorenja Evropske Unije. Vlada Crne Gore je više puta upozorena da blanko ostavke nisu evropska tekovina, a jedno od takvih konstatacija je tokom prošle godine stiglo od šefa evropske delegacije u Crnoj Gori Mitje Drobniča:

Mitja Drobnič
Mitja Drobnič
“Takve ostavke su u suprotnosti sa principima nezavisnosti državne uprave u Evropskoj Uniji. I ne radi se toliko o pitanju da li su te ostavke upotrijebljene ili ne. Nego sam taj čin da je bio politički poziv predstavlja jedno odstupanje od principa”, upozorio je Drobnič.

Potom su se kovertirane ostavke našle u izvještaju Evropske komisije u negativnom kontekstu, što je premijer Đukanović prije samo tri mjeseca ocjenio grubom greškom Evrope:

„Mislim da je oko kovertiranih ostavki zaista riječ o jednoj rekao bih gruboj grešci. Ta gruba greška je nastala kao rezultat rekao bih tendencioznih komentara u domaćoj političkoj javnosti”, ustvrdio je Đukanović.

Đukanovićev trik

S obzirom da su kovertirane ostavke tražene od svih državnih službenika, pod obrazloženjem „da se pošalje poruka da je potrebno povećati osjećaj odgovornosti na svim nivoima” – postavlja se pitanje da li su te ostavke ispunile svoju svrhu? U vlasti i opozicije različito odgovoaraju.

„Ne mislim da je kovertiranje ostavki proizvelo štetu za državu. Naprotiv, kada govorimo o smjenjivosti kako različitih politika tako i o smjenjivosti državnih činovnika, makar onih na nivou pomoćnika ministara, direktora uprava itd, mislim da je kovertiranje imalo svoju svrhu. I dobro je što je Vlada jasno saopštila da su ekipirani svi timovi, odnosno sva ministarstva. I sa te strane ne mislim da je bilo štete, nego da su ostavke imale svoju svrhu”, kaže Predrag Sekulić iz Đukanovićevog DPS-a.

Jovan Vučurović iz Demokratskog fronta smatra da su kovertirane ostavke Đukanovićev trik za javnost koji nije doveo do poboljšanja u državnoj administraciji:

“Kovertirane ostavke su bile Đukanovićev trik kojim je htio da stvori privid da želi da sredi stanje u državnoj upravi i ministarstvima. Nakon nekoliko mjeseci je bilo jasno da nema nikakvog poboljšanja, a da je čak stanje gore nego što je bilo. Naravno ne smije se zaboraviti činjenica da se do danas ne zna koliko je ljudi potpisalo te ostavke, što takođe navodi na razmišljanje da se radi o marketinškom triku. Dobro je da Evropska Unija sve više pojačava svoj uticaj u Crnoj Gori, što je još jedan signal da se prije svega smanjuje manevarski prostor predsjedniku DPS-a i njegovoj stranci za razne malverzacije i zloupotrebe”, naglašava Vučurović.

Koordinator na programu vladavine prava Građanske alijanse Zoran Vujičić ocjenjuje da su blanko ostavke nanijele veliku štetu Crnoj Gori, a njihovo uništavanje je otvorilo nekoliko dodatnih pitanja:

„Ko je prikupljao i čuvao kovertirane ostavke, u kojoj proceduri su ovi dokumenti uništeni, da li je na ovaj način u nekim prethodnim vremenima Vlada neka druga dokumenta uništavala, odnosno mogla da uništi određene dokumente? Svakako da kada je već uvela ovo, iako nije smjela, dobro je da su ti dokumenti uništeni. Kada se bude uspostavio princip individualne odgovornosti, kovertirane ostavke odnosno formula kovertiranh ostavki ne bi nikad ni došla na dnevni red, jer ako svako radi svoj posao apsolutno ne mora da unaprijed blanko podnosi ostavku”, zaključuje Vujičić.
XS
SM
MD
LG