Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jesu li studenti danas pokretači promjena?


Studentski protest u Beogradu (2014)

Studenti iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore u ovosedmičnom izdanju 'Glasom mladih' ocjenjuju rad studentskih organizacija. U ovim društvima vlada mišljenje da su studenti pasivni i apatični, te nezainetersovani da se bore i izbore za svoja prava. Koliko to rade oni koji ih na univerzitetima predstvaljaju?

Koliko su uspješni u tome, te da li studenske vođe koriste prostor i vrijeme tokom studija da bi uslovno rečeno' trenirali' i 'pripremali se' za neke buduće uglavnom političke funkcije. Mogu li studenti biti pokretači promjena, poput onih iz '68 . prošlog vijeka.

Razmišljanja studenata banjalučkog Univerziteta o ovoj temi poslušajte u priči, koju je priredio Milorad Milojević.

Mišljenja banjalučkih studenata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00
Direktan link


Studenti Univerziteta u Beogradu uglavnom su zadovoljni načinom na koji ih studentske organizacije na njihovim fakultetima zastupaju pred prosvjetnim i univerzitetskim vlastima. Mada imaju moć da riješe uobičajene studenstske probleme, poput onih, na primjer, vezanih za ispitne rokove, ipak se ne prepoznaje liderstvo i kapacitet za korenitije promjene kakvo su imale njihove kolege devedesetih godina. To međutim ne znači i da nemaju politička uvjerenja. Ognjen Zorić ima detalje.

Beogradski studenti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00
Direktan link


Većina studenata u Crnoj Gori zadovoljna je radom studentskih organizacija i načinom na koje vođe tih asocijacija rješavaju važna studentska pitanja. Iako ne mogu da se sjete kada su poslednji put čuli za neku organizovanu akciju ili izvojevanu pobjedu svojih kolega u Crnoj Gori, studenati ipak vjeruju da mogu biti nosioci društvenih promjena. Iz Podgorice se javlja Lela Šćepanović.

Stavovi studenata u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00
Direktan link


Kompletnu emisiju „Glasom mladih“ možete čuti ovdje:

Glasom mladih
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

  • 16x9 Image

    Aida Đugum

    Diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2003. godine. Radiju Slobodna Evropa pridružila se 2007. Obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG